breaking newsΔιεθνή

Η ΕΕ πιέζει να σταματήσουν οι εισαγωγές φθηνού ρωσικού LNG για… να επωφεληθούν οι ΗΠΑ

 

Η ΕΕ αυξάνει την πίεση στους ευρωπαίους εισαγωγείς να περιορίσουν τις αγορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2024, ανέφερε το Bloomberg σε δημοσίευμά του στις 16 Μαρτίου, επικαλούμενο δηλώσεις από τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Οι δυτικές χώρες επέβαλαν εκτεταμένες κυρώσεις κατά των ρωσικών ορυκτών καυσίμων μετά το ξέσπασμα του πλήρους κλίμακας πολέμου στην Ουκρανία για να υπονομεύσουν μία από τις κύριες πηγές εσόδων της Μόσχας.

Να σημειωθεί οι κυρώσεις προκάλεσαν σοκ στην προσφορά και εκτόξευση των τιμών με θύματα τόσο την παραγωγική βάση όσο και τους πολίτες καθώς η άνοδος του ενεργειακού κόστους είχε αποτέλεσμα την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων σε όλες τις ευρωπαικές οικονομίες και τη σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η αναγκαστική παροχή ενισχύσεων από τις κυβερνήσεις αύξησε κατακόρυφα τις δημοσιονομικές δαπάνες και το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών.

Μόνο οι άμεσες επιδοτήσεις στη Γερμανία έφτασαν το ποσόν των 60 δισ. ευρώ ενώ το έμμεσο κόστος υπeρβαίνει τα 120 δισ. ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου Ifo.

Εξαιτίας των παραπάνω ενώ η ροή φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την ΕΕ μειώθηκε το 2022, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν ρεκόρ αγορών ρωσικού LNG πέρυσι. Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στην αγορά LNG από τη Ρωσία.

«Το μήνυμά μου ήταν ότι αυτό το έτος πρέπει να φέρει περαιτέρω αποδέσμευση από τις ρωσικές εξαγωγές», είπε ο Simson στο Bloomberg μετά από μια τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στην Ουάσιγκτον.

«Στην ΕΕ, αυξάνουμε σταδιακά την πίεση στους ευρωπαίους παίκτες να μειώσουν τις ρωσικές αγορές LNG και εδώ και πάλι η εμπιστοσύνη στις προμήθειες των ΗΠΑ είναι σημαντική».

Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχέδιο της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG με τις τιμές παραγωγού να είναι αρκετά υψηλότερες, ακολουθούμενες από το Κατάρ και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών LNG μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Οκτωβρίου 2023 κατευθύνθηκε στην αγορά της ΕΕ.

Για να μειώσει τη ροή ρωσικού LNG, η ΕΕ ετοιμάζεται να επιτρέψει στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες να αγοράζουν δυναμικότητα στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς LNG, έγραψαν οι Financial Times.

Αρκετές χώρες, όπως η Λετονία και η Λιθουανία, έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν LNG από τη Ρωσία. Η Φινλανδία είπε επίσης ότι θα επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών το 2025.

PrimeNews.

Back to top button