Ελλάδα

Διαβαστε τι γραφουν οι Πολωνοι για την Ελληνικη Επανασταση του ’21 ! ! ! Διαβαστε ρε, που μου μοστραρατε τον Αντετοκουμπο, αναμεσα στους Ηρωες….

 Ψήφισμα της Βουλής της Πολωνικής Δημοκρατίας για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης 24 Φεβρουαρίου 2021…



Τον Μάρτιο του 1821, οι Έλληνες ξεκίνησαν έναν αγώνα για την ανεξαρτησία, που έφερε την απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τον οθωμανικό ζυγό. Λίγοι περίμεναν τότε, ότι το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» που δέσποζε στις σημαίες των αγωνιστών, θα επαναλαμβανόταν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε τις εξεγέρσεις πολλών ευρωπαϊκών εθνών και η απόλυτη επιτυχία της απέδειξε, ότι η ελευθερία μπορεί να κερδηθεί ακόμα και όταν οι αντικειμενικές συνθήκες προμηνύουν την ήττα.

Ο στόχος των αγωνιζόμενων Ελλήνων ήταν να οικοδομήσουν ένα σύγχρονο κράτος βασιζόμενο στην κληρονομιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης: στην ατομική ελευθερία, στη δημοκρατία, στις χριστιανικές αξίες, τις οποίες ασπαζόταν η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Οι ξένοι έσπευσαν να βοηθήσουν τους Έλληνες. Ανάμεσά τους ήταν και οι Πολωνοί, όπως ο Franciszek Mierzejewski (Φραντσίσεκ Μιεζεγιέφσκι)  ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τους συντρόφους του στη Μάχη του Πέτα το 1822, πολεμώντας «Για τη δική μας και τη δική σας ελευθερία».

Η ελληνική δοκιμασία στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος – μια νικηφόρα δοκιμασία – αποτέλεσε έμπνευση για άλλα καταπιεσμένα έθνη.

Η Πολωνία θυμάται ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της, όταν αναγεννήθηκε μετά από 123 χρόνια διαμελισμού.

Το Κοινοβούλιο της Πολωνικής Δημοκρατίας, για την 200ή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εκφράζει την εκτίμησή του στο Ελληνικό Έθνος. Έχοντας υπόψη τις εμπειρίες από τη δική μας ιστορία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε απελευθερωτικός ξεσηκωμός απαιτεί όχι μόνο περίσσιο θάρρος, αλλά πάνω απ ‘όλα, μια ισχυρή πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, που συχνά απαιτούν την ύστατη θυσία.

Σήμερα, μπορούμε να επαναλάβουμε με υπερηφάνεια το σύνθημα του κοινού μας ήρωα του 20ου αιώνα,  του Γεωργίου Ιβάνωφ-Σαïνόβιτς, ο οποίος την ώρα της εκτέλεσής του φώναξε: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Πολωνία!».

Πρόεδρος της Βουλής

Elżbieta Witek

πηγη 

Back to top button