breaking newsΕλλάδακοινωνίαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Κορυφή του παγόβουνου» οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα που θησαυρίζει με ογκολογικά φάρμακα

Πίσω από τις χθεσινές προσαγωγές κρύβεται μια μακρά μελανή αλυσίδα στην οποία εμπλέκονται γιατροί, φαρμακοποιοί και μεταφορείς

Στους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας που συνδέει τα βρώμικα κυκλώματα και την παράνομη διακίνηση φαρμάκων με τον πόνο και την αγωνία των καρκινοπαθών, επικεντρώνονται οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Τουλάχιστον δύο νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών μετά από καταγγελίες για εξαγωγή από τα…νοσοκομεία αλλά και τη χώρα, παρανόμως σε κάθε περίπτωση, ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι προσαγωγές δύο εργαζομένων από το Λαϊκό νοσοκομείο, που αποκάλυψε χθες το protothema.gr, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με εργαζόμενους του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες ογκολογικές κλινικές της Αττικής.

Πρόκειται για δύο βοηθούς νοσηλεύτριες, με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στο νοσοκομείο – η μία εργάζεται στην Κεντρική Μονάδα διάλυσης των κυτταροστατικών, δηλαδή των ογκολογικών, φαρμάκων, και η άλλη στο Ογκολογικό τμήμα του παραρτήματος του Λαϊκού, στην οδό Σεβαστουπόλεως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι γυναίκες «συναντήθηκαν» με τους αστυνομικούς έξω από τα σπίτια τους και πήγαν συνοδευόμενες στον χώρο εργασίας τους και στη συνέχεια στην Ασφάλεια. Παράλληλα, κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε ελέγχους στο φαρμακείο, τις αποθήκες και στις συνταγές μέσω των οποίων οι ογκολογικοί ασθενείς του Λαϊκού ελάμβαναν τα συγκεκριμένα σκευάσματα. 

Το Λαϊκό μάλιστα τα τελευταία χρόνια βρισκόταν συχνά πυκνά στο προσκήνιο για τις ελλείψεις των ογκολογικών φαρμάκων και την απόγνωση που συνεπάγονταν για τους καρκινοπαθείς – ειδοποιούνταν αίφνης ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία. 

Αποτελώντας έναν κρίκο της μακράς μελανής αλυσίδας αυτής της παράνομης διακίνησης φαρμάκων οι δύο εργαζόμενες φαίνεται πως «δένονται» με άλλους κρίκους όπως γιατρούς, φαρμακοποιούς, εργαζόμενους σε μεταφορική εταιρία και σε φαρμακαποθήκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εχθές έγιναν 16 προσαγωγές προσώπων που φαίνεται ότι συνδέονται σε αυτή την υπόθεση με τον έναν ή άλλο τρόπο, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακίνηση νοσοκομειακών φαρμάκων εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας και εκτός της χώρας.

 

Tο ότι η διακίνηση αφορούσε συγκεκριμένα φάρμακα, τα ογκολογικά, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους, 500 έως 1.500 ευρώ ανά σκεύασμα στη χώρα μας, αλλά με τιμή διπλάσια και τριπλάσια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κέρδος για τους εμπλεκόμενους σε αυτή την παράνομη διακίνηση ήταν προφανώς μεγάλο. Ομοίως μεγάλη είναι και η ζημία για τα πολύπαθα νοσηλευτικά ιδρύματα που πλήρωναν από τους τσεκουρεμένους προϋπολογισμούς τους τις ακριβές ογκολογικές θεραπείες για τους ασθενείς των κλινικών τους.

Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν στο protothema.gr πως τα ογκολογικά φάρμακα έβγαιναν από το νοσοκομείο πιθανόν με παράνομες συνταγογραφήσεις, πχ συνταγογραφούνταν συγκεκριμένος αριθμός σκευασμάτων που όμως δεν χορηγούνταν όλα στον ασθενή για τη θεραπεία του ή συνταγογραφούνταν φάρμακα σε ανύπαρκτο ασθενή. 

Το «πλεόνασμα» των αντικαρκινικών φαρμάκων με τη συνεργασία και των άλλων κρίκων δηλαδή φαρμακαποθήκης και μεταφορικής διοχετευόταν σε χώρες της Ευρώπης όπου η τιμή τους ήταν πολύ συμφέρουσα αφήνοντας κέρδος σε όλους όσοι εμπλέκονταν.

Σχολιάζοντας τις προσαγωγές των δύο συναδέλφων του από το νοσοκομείο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Τάσος Αντωνόπουλος, είπε στο protothema.gr πως «για το θέμα έχουν γίνει καταγγελίες και από μας, ιδίως για τον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας διάλυσης των φαρμάκων. Αρμοδίως μέσα στο νοσοκομείο υπήρχε εικόνα. Εμείς θέλουμε τη διερεύνηση σε βάθος. Εκτιμούμε πως οι δυο προσαγωγές είναι η κορυφή του παγόβουνου».

Με παρέμβασή του στο μείζον αυτό ζήτημα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ζήτησε την «παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων» και υπογράμμισε πως «κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων». 

«Ανηθικότητα» καταλογίζει στους επαγγελματίες της υγείας αλλά και στους άλλους εμπλεκόμενους σε αυτή τη βρώμικη διακίνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ) και διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) «Νίκος Κούρκουλος» του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος. «Είναι πράξη πολύ ανήθικη η παράνομη διακίνηση κάθε φαρμάκου που πληρώνουν τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους Έλληνες ασθενείς.

Μια πράξη τόσο επιζημία για το κράτος, αλλά και για τους ασθενείς που χρειάζονται τη θεραπεία τους. Με βάση όσα έγιναν γνωστά το καλό σενάριο είναι να μην διαφοροποιούνταν η δοσολογία και η διακίνηση να μην γινόταν σε βάρος της θεραπείας.

Να εξάγονταν δηλαδή τα σκευάσματα εις βάρος των τόσο ασφυκτικών οικονομικών των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα πρέπει να φωτίσει όλες τις πράξεις και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εμπλέκονται» ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Φιλόπουλος.

.protothema.g

Back to top button