breaking newsΕλλάδα

Μ.Ιγνατίου: Αυτό το όνομα έπεσε στο τραπέζι

Η ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (“Republika Severna Makedonija”), παρέμεινε και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με ενημερωμένη διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας υπό καθεστώς ανωνυμίας, μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η πηγή δεν διευκρίνισε εάν ο κ. Ντιμιτρόφ έφερε την απάντηση που δεσμεύθηκε να δώσει σχετικά με τη χρήση της ονομασίας. Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί να είναι η ονομασία αυτή «χρήση έναντι όλων» (erga omnes) διαφορετικά αδυνατεί να συμφωνήσει. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το θέμα των συνταγματικών αλλαγών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διπλωματικής πηγής, οι Σκοπιανοί δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις αλλαγές άμεσα.

Τα παραπάνω δεν επιβεβαίωσε ακόμα η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών».

Πρόσθεσε ότι:

«Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Πάντως, η ελληνική διπλωματική αποστολή συνεχίζει να “κρατά μικρό καλάθι”.

Εάν η απάντηση των Σκοπιανών είναι θετική, τότε η συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις Πρέσπες, στις αρχές Ιουνίου, παίρνει άλλες διαστάσεις.

Εάν δοθεί η τελική απάντηση των Σκοπίων, οι δύο πρωθυπουργοί θα ενημερώσουν τους αρχηγούς των κομμάτων των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συνέχισαν σήμερα τις συνομιλίες απ’ εκεί που έμειναν την Παρασκευή, ενατικοποιώντας την προσπάθεια επίλυσης του θέματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, που ταλανίζει την Ελλάδα και την πΓΔΜ τα τελευταία 27 χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο υπουργοί βρίσκονται στις Βρυξέλλες και σήμερα είχαν πρόγευμα εργασίας αναζητώντας εξάλειψη των διαφορών και στοχεύοντας στην οριστική διευθέτησης του προβλήματος, που δημιούργησαν οι Σκοπιανοί, οι οποίοι οικειοποιήθηκαν το όνομα της ελληνικής Μακεδονίας.

Πολλά ειπώθηκαν και πολλά εγράφησαν για τις πιθανές ονομασίες. Αλλά γεγονός είναι, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ότι η ονομασία επί της οποίας συνεχίστηκαν και σήμερα οι συνομιλίες είναι η “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (“Republika Severna Makedonija”).

Ως γνωστόν, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, πρότεινε τις εξής πέντε ονομασίες:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Οι ονομασίες “Republika Vardarska Makedonija” (“Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”) και “Republika Makedonija (Skopje) (“Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”, έχουν απορριφθεί από τις δύο πλευρές.Μέχρι της στιγμής δεν έχουν επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα: Στις συζητήσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η Αθήνα επέμενε στο όνομα “Republika Gorna Makedonija” (“Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας”), και τα Σκόπια στο όνομα “Republika Nova Makedonija” (“Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας”). Δεν υπήρξε, όμως, συμφωνία.

Έτσι μοιραία έφτασε η συζήτηση στην ονομασία “Republika Severna Makedonija” (“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”). Το πρόβλημα που εντόπισε η ελληνικής πλευρά είναι το εξής:

Ενώ οι Σκοπιανοί δεν απέρριψαν την ονομασία αυτή, την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη, δεν ξεκαθάρισαν την κατάσταση αν θα αποδεχθούν το erga omnes που απαιτεί η Ελλάδα. Και αυτό είναι το σημείο που θα τερματίσει το αδιέξοδο…

πηγή: hellasjournal

Back to top button