breaking newsκοινωνία

Υπ.Υγείας: Αποπροσανατολίζουν για θάνατο μικρού Σταύρου

 

Kύπρος

 

Τις δικές του απαντήσεις στα όσα η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καταλόγισε στο σύστημα δημόσιας υγείας με αφορμή τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου, έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξη Τύπου, την οποία το Sigmalive κάλυψε λεπτό προς λεπτό.

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι δεν κατανόησε τον λόγο της δίωρης στάσης εργασίας των ιατρών που έλαβε χώρα την Τετάρτη (16/5). Ο Υπουργός Υγείας, δίνοντας απαντήσεις για τα όσα συνέβησαν μετά τον θάνατο του 10χρονου, ανέφερε ότι ενήργησε άμεσα, καθώς ήταν υποχρέωσή του να αποδοθεί η ευθύνη εκεί και όπου υπάρχει.

«Εάν η φράση διερεύνηση «ιατρικής αμέλειας» ενόχλησε κάποιους, γιατί σε νομικούς όρους διαφοροποιείται από το ιατρικό λάθος, η ουσία για μένα, ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας, ήταν μια: Η απώλεια της ζωής ενός δεκάχρονου αγοριού και η απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν ως υπάλληλοι του Δημοσίου και σύμφωνα με τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία με τα όσα ακούγονται γύρω από την υποστελέχωση του δημόσιων νοσηλευτηρίων και τη διασύνδεση των προβλημάτων του συστήματος με τον θάνατο του 10χρονου αγοριού.

Επιπρόσθετα, απέρριψε τους διάφορους ισχυρισμούς ότι η ζωή του μικρού Σταύρου θα σωζόταν εάν υπήρχε Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

«Aκούω διάφορους την τελευταία εβδομάδα να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το κοινό, επιμένοντας σε ισχυρισμούς ότι η ζωή του μικρού Σταύρου θα σωζόταν εάν υπήρχε Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας», τόνισε. 

«Είναι λυπηρό να δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό για τόσο ευαίσθητα ζητήματα», ανέφερε.

Για να προσθέσει: «Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, και λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη και τις αποστάσεις που έχουμε στην Κύπρο (ενδεικτικά να αναφέρω ότι η μεταφορά ασθενή με ασθενοφόρο από τη Λάρνακα στη Λευκωσία είναι μόλις 17΄), θα ήταν αφελές από πλευράς Υπουργείου να δημιουργήσει, λόγου χάρη, Νευροχειρουργική Κλινική σε κάθε δημόσιο νοσηλευτήριο, ξηλώνοντας την υφιστάμενη απλά και μόνο για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις».

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έχουν γίνει ήδη δυο προσλήψεις γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ένεκα της αποχώρησης του ζεύγους ιατρών, τους οποίους ευχαρίστησε, καθώς επίσης και της σύλληψης των άλλων δυο συναδέλφων τους για την υπόθεση του 10χρονου Σταύρου.

Σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη διαφωνία του με την εικόνα των δυο γιατρών να παρουσιάζονται με χειροπέδες, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν ήταν δική του αρμοδιότητα.

Αναφορικά με τα περί υποστελέχωσης, ο κ. Ιωάννου παρέθεσε συγκεκριμένους αριθμούς, αντικρούοντας τις σχετικές αναφορές.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Δεν κατανοώ, λοιπόν, πώς κάποιοι μιλούν για εξουθένωση στον τομέα της Υγείας, και ότι αφέθηκαν τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν, αφού -όπως ανέφερα πιο πάνω- το δυναμικό των γιατρών από το 2012 και μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 άτομα, εκ των οποίων τα 50 κατά τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν μείωση ή/και σταθεροποίηση της επισκεψιμότητας στα ΤΑΕΠ και στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και στα εξιτήρια, με την παράλληλη έναρξη παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2016, για απάλειψη των λιστών αναμονής και αποφόρτισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Για τα αιτήματα της ΠΑΣΥΚΙ, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε: «Χθες υπέβαλε 13 αιτήματα προς υλοποίηση και έχει λεχθεί από τους εκπροσώπους της ότι τα αιτήματα αυτά ήταν διαχρονικά και έχουν υποβληθεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο, όμως λυπούμαι να παρατηρήσω ότι στην επιστολή της 9ης Μαΐου 2018 που απέστειλαν προς το Υπουργείο Υγείας, μόνο ένας μικρός αριθμός αιτημάτων ήταν κοινά με τα 13 σημεία. Αυτό το αναφέρω ως τροφή για σκέψη».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρεί με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και το ΓΕΣΥ, καλώντας τους κυβερνητικούς γιατρούς να συμπαραταχθούν με το Υπουργείο και να κλείσουν τα αυτιά τους στις διάφορες “Κασσάνδρες”.

Back to top button