breaking newsΕλλάδα

Και τώρα τι για Ελλάδα-ΗΠΑ; «ΟΧΙ» στον TAP από Ιταλία λόγω Turkish Stream: «Oικονομικός-στρατηγικός συνομιλητής η Μόσχα»

 

«OXI» σε TAP, «OXI» στο Δουβλίνο και άνοιγμα στην Ρωσία με αναθεώρηση του συστήματος κυρώσεων. Αυτή η Ιταλία δείχνει ικανή να συγκρουστεί με χώρες όπως Γερμανία, ΗΠΑ προκειμένου να διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα. Το πιο σημαντικό όμως είναι η πρώτη κίνηση της Ιταλίας να βάλει τέλος στον TAP κοιτώντας προς το ρωσικό φυσικό αέριο και τον Turkish Stream.

Οπως αναφέραμε στο άρθρο μας Ενεργειακός «σεισμός»: Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας και για τον επίγειο Turkish Stream – Κίνηση-ματ – O Ερντογάν «υποκλίνεται» στον Πούτιν ο Ιταλός βουλευτής μέλος του κοινοβουλίου από την «Λίγκα » Paolo Grimoldi δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (SPIEF) στην Αγία Πετρούπολη, ότι θεωρεί ρεαλιστική την επέκταση του αγωγού «Turk Stream» από τη Βουλγαρία προς την Ιταλία, καθώς και την στροφή της πολιτικής της χώρας προς την Μόσχα ως εταίρου μαζί με τις ΗΠΑ .

 

«Τι πρέπει να κάνουμε; Τώρα η Ρωσία συμμετέχει επίσης στον αγωγό φυσικού αερίου «Turk Stream» και η Βουλγαρία ενδιαφέρεται επίσης.

Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για τον αγωγό που θα επεκτείνει τον αγωγό από τη Βουλγαρία προς την Ιταλία για να διέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο στην χώρα, διότι η Μόσχα δεν έχει μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον.

Αγοράζουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο προέρχεται από την επικράτεια της Ουκρανίας», δήλωσε ο Grimoldi στο φόρουμ SPIEF.

Ο Ιταλός πολιτικός σημείωσε ότι η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου είναι αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση.

«Γιατί δεν φτιάχνουν το Nord Stream «κάτω από την Βαλτική Θάλασσα και γιατί ο «Turkish Stream» δεν έχει σχεδιαστεί ώστε, μετά την Βουλγαρία να έρθει στην Ιταλία μιας και δεν απέχει πολύ », πρόσθεσε ο Grimoldi.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ιταλία έχει οικονομικό συμφέρον σε αυτό.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Σέρτζιο Κόστα, δήλωσε στο Reuters ότι θέτει υπό αναθεώρηση το τελευταίο στάδιο του διεθνούς αγωγού, αποκαλώντας το έργο «άσκοπο».«Ο TAP βρίσκεται στο τραπέζι και τον εξετάζουμε κατ’ απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Κόστα, ο οποίος προέρχεται από το Κίνημα των 5 Αστέρων.

«Δεδομένης της ενεργειακής μας πολιτικής και της μειούμενης ζήτησης για αέριο, αυτό το έργο φαντάζει σήμερα άσκοπο»,απάντησε ο υπουργός σε σειρά ερωτήσεων που του έθεσε το Reuters την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο Ιταλός υπουργός κατέστησε σαφές ότι κατά την αναθεώρηση του αγωγού θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον υπάρχει λόγος να καταλήξει ο αγωγός στην Ιταλία.

Η νέα υπουργός για τη νότιο Ιταλία, Μπάρμπαρα Λέτσι, μέλος του Κινήματος των 5 Αστέρων, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη πως το κόμμα θεωρεί ότι ο αγωγός TAP αποτελεί αχρείαστη περιβαλλοντική απειλή για την Ιταλία.

Η Ιταλία αποτελεί το τέρμα για τον αγωγό φυσικού αερίου συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων και κόστους 40 δισ. δολαρίων, που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία και καταλήγει στην Αδριατική Θάλασσα.

Ο λεγόμενος «Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου», στον οποίο εντάσσεται ο TAP, είναι από τα πιο περίπλοκα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου και περιλαμβάνει δύο ακόμη αγωγούς:

τον αγωγό του Νοτίου Καυκάσου, που διασχίζει το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία και τον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολίας, που διασχίζει την Τουρκία. Ο TAP θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο, που καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες 7 εκατ. ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Η διαδρομή του στην Ελλάδα θα έχει μήκος 550 χιλιόμετρα, στην Αλβανία 215 χιλιόμετρα, θα συνεχίσει για 105 χιλιόμετρα κάτω από την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήξει στην Ιταλία όπου θα έχει μήκος οκτώ χιλιομέτρων μέχρι να συνδεθεί με το υπάρχον ιταλικό δίκτυο. Τέλος, η μεταφορική ικανότητά του μπορεί να διπλασιαστεί εφόσον υπάρξει αυξημένη ζήτηση.

Η αναθεώρηση του έργου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένταση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των εταιρειών (BP, Snam, Enagas) που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του TAP, με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 δισ. δολάρια.

Η κοινοπραξία εταιρειών που κατασκευάζει τον TAP έχει δηλώσει πως η αλλαγή διαδρομής του αγωγού, ώστε να μην καταλήγει στην Ιταλία, δεν αποτελεί επιλογή και πως η αλλαγή της διαδρομής του στο ιταλικό έδαφος θα καθυστερούσε το έργο κατά τέσσερα με πέντε χρόνια.

Το ιταλικό τμήμα του αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, ωστόσο παραμένει κάτω από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από μία δεκαετία. Η Ιταλία καλύπτει με εισαγωγές το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και διαθέτει συμβόλαια για να το προμηθευτεί με τη Ρωσία, τη Λιβύη, την Αλγερία και την Ολλανδία.

Ενα χρόνο πριν, το 2017, υπογράφτηκε συμφωνία στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum  μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison σχετικά με τη νότια διαδρομή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Όπως ανακοίνωσε τότε η ΔΕΠΑ, η συμφωνία προβλέπει κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία της νότιας διαδρομής για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα φθάνει στην Ιταλία.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Alexey Miller, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, Marc Benayoun, διευθύνων σύμβουλος της Edison και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EDF Gas Ιταλίας και Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και πρόεδρος της IGI Poseidon.

Παρόντες ήταν οι Carlo Calenda, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2016 Μνημόνιο Συναντίληψης με αντικείμενο την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Τζ. Κόντε/Ιταλία: Θα κάνουμε άνοιγμα και στη Ρωσία

Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Αλλά η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εξισορροπήσει πιο αποτελεσματικά, τις αρχές ευθύνης και αλληλεγγύης» δήλωσε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ενώ κατέστησε σαφές ότι «το δημόσιο χρέος πρέπει να μειωθεί, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Κόντε σημείωσε πως η χώρα του ανήκει στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος σύμμαχός της, ωστόσο υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα αναλάβει πρωτοβουλία για άνοιγμα προς την Ρωσία και για την αναθεώρηση του συστήματος των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η μέχρι τώρα πολιτική έχει αποτύχει, με ένα εγωιστικό κλείσιμο πολλών χωρών μελών».

«Θα ζητήσουμε να ξεπερασθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου για να υπάρξει πραγματικός καταμερισμός ευθυνών με αυτόματα συστήματα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο», επεσήμανε.

«Δεν είμαστε ρατσιστές. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξακρίβωση του δικαιώματος ασύλου. Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ένταξη πρέπει να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση από μέρους των δουλεμπόρων και να αναμορφωθεί, με διαφάνεια, το σύστημα υποδοχής των μεταναστών», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αναφερόμενος στους κύριους στόχους του κυβερνητικού συμβολαίου που έχουν υπογράψει το κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, είπε πως «θα καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο τις μαφίες και της οικονομίες τους και θα αλλάξουμε τον νόμο για την παραγραφή των αδικημάτων».

«Θα εγγυηθούμε τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων. «Θα είμαι ο συνήγορος του ιταλικού λαού», επανέλαβε.

Το «Κίνημα 5 αστέρων» και η «Λίγκα του Βορρά » δημοσίευσαν το τελικό κείμενο του «συμβολαίου» με το λαό, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης συνασπισμού.

Το τμήμα που αφορά τις διεθνείς υποθέσεις, αναφέρει ότι η Ιταλία επιβεβαιώνει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «προνομιακή σύμμαχο», αλλά επισημαίνει το άνοιγμα της χώρας προς τη Ρωσία, η οποία «δεν αποτελεί απειλή, αλλά ένα όλο και πιο σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο», καθώς και «στρατηγικό συνομιλητή για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων (Συρία, Λιβύη, Υεμένη)».

Από αυτή την άποψη, το επίσημο έγγραφο υποδεικνύει τη σκοπιμότητα άρσης των οικονομικών κυρώσεων της δύσης στην Μόσχα.

Δεν επετεύχθη συμφωνία για το «Δουβλίνο» – Τι υποστήριξε η Αθήνα

Δεν επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου για την αναθεώρηση της συμφωνίας που ρυθμίζει τη χορήγηση ασύλου για τους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη, μεταδίδει το πρακτορείο ANSA.

H Ιταλία και άλλες δέκα χώρες αντιτάχθηκαν στον συμβιβασμό σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου που πρότεινε η βουλγαρική προεδρία στη συνεδρίαση των 28 στο Λουξεμβούργο.

Εκτός από την Ιταλία, αν και για διαφορετικούς λόγους, φέρονται ότι εξέφρασαν διαφωνία για το κείμενο Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία.

Η Γερμανία από την πλευρά της δήλωσε ότι είναι ανοικτή σε μια «εποικοδομητική συζήτηση» αλλά δεν συμφωνεί με τη βουλγαρική πρόταση.

Σύμφωνα με την Ιταλία και τις άλλες χώρες για διαφορετικούς λόγους, η πρόταση είναι εντελώς ανεπαρκής ώστε να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό οριστικά.

Τώρα η «μπάλα» περνάει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συνεδριάσουν στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες. Εκεί αναμένεται ότι το ζήτημα θα αναβληθεί για το τέλος του έτους.

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων η Ελλάδα παραμένει πιστή στα αιτήματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, το οποία περιέχονται στο έγγραφο που εκπονήθηκε τον Απρίλιο από κοινού με την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία, και στόχευαν στην υποχρεωτική και αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και στη σταθερή ευθύνη για την εισδοχή των μεταναστών στην επικράτεια της Ε.Ε. που δεν θα υπερβαίνει τα δυο έτη, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές.

«Θα πούμε “όχι” επειδή η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αφήσουν το βάρος αυτής της καταστροφής σε βάρος των χωρών του νότου», ανέφερε νωρίτερα ο Σαλβίνι.

Αν η Ιταλία επιμείνει στις θέσεις αυτές, τότε πολλά πράγματα αλλάζουν εντός ΕΕ και ευρώ…

.pentapostagma.gr

Back to top button