breaking newsΕλλάδα

«Ντροπή σας για την προδοσία» λένε κι άλλοι ολυμπιονίκες

Η Πατουλίδου και άλλοι ολυμπιονίκες από τη Β. Ελλάδα εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους για τη συμφωνία

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Στολάκης

Aισθάνονται προδομένοι και θλιμμένοι για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ!

Αν και αγωνιστές της ζωής και των γηπέδων, οι ολυμπιονίκες μας, από τα σπλάχνα της Μακεδονίας, κοιτάζουν τα δεκάδες μετάλλια και κύπελλα που έχουν κερδίσει και δηλώνουν… γονατισμένοι.

Ορισμένοι συγκρατούν με δυσκολία τα δάκρυά τους.Η χρυσή ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη Βούλα Πατουλίδου δηλώνει πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο», όπως αναφώνησε στη λήξη εκείνου του θριαμβευτικού αγώνα. «Για εμάς που αγωνιζόμασταν η Ελλάδα ήταν αλληλένδετη με τη Μακεδονία. Με μια υπογραφή μάς κλέβουν όνομα, γλώσσα και εθνότητα. Νιώθω γονατισμένη.

Πρέπει να αντισταθούμε» δηλώνει στη «δημοκρατία». Eχοντας δύο ολυμπιακά και τρία παγκόσμια μετάλλια στο ενεργητικό της, η πρώην πρωταθλήτρια της δισκοβολίας Τασούλα Κελεσίδου υποστηρίζει ότι η απάντηση της κυβέρνησης έπρεπε να είναι «ένα μεγάλο ΟΧΙ».

«Μια ζωή αγωνιζόμασταν για τη Μακεδονία» σχολιάζει.Για μια συμφωνία που προετοιμαζόταν εδώ και καιρό κάνει λόγο η Θεσσαλονικιά Βασιλική Κασάπη. «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική» λέει στη «δημοκρατία» η ολυμπιονίκης. Αισθάνεται βαθύτατα προδομένη και προσβεβλημένη, ενώ ζητά την παραίτηση των πολιτικών που είναι υπέρ της συμφωνίας.

«Συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη για την παρέμβασή της» σχολιάζει η κυρία Κασάπη. Ο 10 φορέςπαραολυμπιονίκης μας Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, που στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008 ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, αισθάνεται μόνο θλίψη.

«Προδώσαμε τους προγόνους μας και την Ιστορία μας» λέει. Ο Μακεδόνας παραολυμπιονίκης εξηγεί στη «δημοκρατία» ότι στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου αρνήθηκε να κολυμπήσει εάν αθλητής από την ΠΓΔΜ, που αυτοαποκαλούνταν «Μακεδόνας», δεν έβγαζε την μπλούζα του. Σχολιάζει, μάλιστα, ότι στο επόμενο συλλαλητήριο θα δώσει το «παρών» έχοντας μαζί τα μετάλλιά του.

Μπαίνουν στη μάχη και οι ομογενείς

Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη αρχίσει ένας ανένδοτος αγώνας.

Σύμφωνα με το μέλος Μιχάλη Πατσίκα, τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομογενείς και προγραμματίζουν τις μελλοντικές δράσεις τους.

«Μπορεί να διοργανωθεί και καινούργιο συλλαλητήριο» λέει. Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά της συμφωνίας, ενώ, απαντώντας στον Νίκο Κοτζιά, υποστηρίζει: «Χτυπούσε μάνες και παιδιά που βγήκαν να διαμαρτυρηθούν».

Back to top button