breaking newsΕλλάδα

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από την Ρωσία – Το Μ. Μαξίμου ο «εχθρός» της Μόσχας – «Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια»

 

Ξεκάθαρη ήταν η θέση του Κρεμλίνου. 

Το έμμεσο μήνυμα που πέρασε ήταν το εξής. Εχθρός δεν είναι ο Ελληνικός λαός, αλλά το Μ. Μαξίμου. Η κυβέρνηση έπαιξε με την φωτιά και τώρα θα πληρώσει τα λάθη της.

Το σημείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι το εξής:

«Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις, πάντα διατηρούμε την κατανόησή μας. (…) Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη».

Σε αυτό το σημείο της παρέμβασης, προφανώς η κ. Ζαχάροβα υπονόησε την εμπλοκή των ΗΠΑ. Προ ημερών το Ρωσικό ΥΠΕΞ, είχε κατηγορήσει ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρισκόταν πίσω από την απόφαση της Αθήνας: «Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Ξεκάθαρη δήλωση. Στη Μόσχα γνωρίζουν τα φιλορωσικά αισθήματα των Ελλήνων. Ο Ασκός του Αιόλου ανοίγει τώρα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι κινήσεις θα είναι προσεκτικές, ενώ δεν έγινε κάποια αναφορά για κυρώσεις στο ζήτημα του τουρισμού. Σημαντικό αυτό διότι θα κατέστρεφε την ήδη διαλυμένη ελληνική οικονομία.

Οι ΗΠΑ έβαλαν το χεράκι τους πίσω από αυτή την κρίση και το ερώτημα που υπάρχει, με τι ανταλλάγματα;

Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα έκανε προσπάθεια για να μπει ενεργά στην Ελλάδα. Εν μέρει τα έχει καταφέρει κατά ένα μικρό ποσοστό. Τόσο με γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος έχεις φιλορωσικές διαθέσεις, αλλά και πατριωτικές, γι’ αυτό έχει πολεμηθεί το τελευταίο διάστημα από διάφορους κύκλους.

Αλλη μία σημαντική παράμετρος είναι και το μπάσιμο των Ρώσων στα ελληνικά ΜΜΕ μέσω του Sputnik. Aυτές και άλλες πολλές κινήσεις έχουν ενοχλήσει τον Δυτικό παράγοντα.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν αναστατώσει την πλειοψηφία των Ελλήνων, καθώς τα φιλορωσικά αισθήματα είναι έντονα στην Ελλάδα. Σε συζήτήσεις και ένα πέρασμα από τα μεγαλύτερα site της χώρας, καταδεικνύουν περίτρανα πως η απόφαση της Κυβέρνησης δεν βρίσκει θετικούς τους Ελληνες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο δημοφιλέστερος ηγέτης μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων. Τον Βλάντιμιρ Πούτιν, λοιπόν, αναδεικνύουν ως το καλύτερο ηγέτη το 24,3% των δημοσίων υπαλλήλων, το 26,2% των ιδιωτικών υπαλλήλων, το 19,4% των επιχειρηματιών, το 24,2: των αγροτών, το 25% των φοιτητών- σπουδαστών, το 33,3% των νοικοκυρών, το 32,1% των συνταξιούχων και το 39,1% των

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι υπέρ του Πούτιν είναι το 30,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 28,6: της Ν.Δ, το 43,6% της Χρυσής Αυγής, το 26,5% του ΠΑΣΟΚ- ΔΗΣΥ, το 28,1% του ΚΚΕ, το 8,5% του Ποταμιού, το 58,9% των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το 20,5% της Ένωσης Κεντρώων. Τα συμπεράσματα είναι προφανή.

Κατά περίπου 33% “ψηφίζουν” Πούτιν όσοι στο δημοψήφισμα του 2015 στήριξαν το “Όχι” και κατά 25% το “Ναι”.

Aναλυτικά η τοποθέτηση της Μ. Ζαχάροβα

«Βρώμικα παιχνίδια»

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση, τόνισε πως θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα και υποστήριξε: «Θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επικοινωνήσει με την ρωσική πλευρά και να μην υποκύπτει σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα».

Διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε τηλεφωνικώς τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες». «Είναι ψέμα ότι υπήρξε τηλεφώνημα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο τηλεφώνημα γίνεται λόγος, ακόμη περισσότερο για ποια απειλή. Κανένα στοιχείο δεν δόθηκε στη ρωσική πλευρά. Κανένα τέτοιο θέμα δεν τέθηκε στην επικοινωνία Κοτζιά-Λαβρόφ».

Απάντηση σε Ζάεφ 

Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ απάντησε και στις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ, περί επιχειρηματιών που χρηματίζουν πολίτες της ΠΓΔΜ για να προκαλούν επεισόδια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρόκειται για αβάσιμες καταγγελίες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν την αντιρωσική υστερία. Προφανώς, ξανά, δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηρίξουν αυτές τις καταγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μιλώντας στον ιστότοπο Buzzfeed, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατήγγειλε πως ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

 

 

 

pentapostagma.

Back to top button