breaking newsΚύπρος

Ε. Ευρυβιάδης: Λύση δίχως απαρτχάιντ δεν είμαστε παιδιά κατώτερου Θεού

Λόμπυ βρετανών βουλευτών προς την ομογένεια για λύση ΔΔΟ αντί το αντίθετο

Ε. Ευρυβιάδης: Λύση δίχως απαρτχάιντ δεν είμαστε παιδιά κατώτερου Θεού

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Ιουλίου 2018 σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων η διαφημισμένη εκδήλωση στα αγγλικά ως «Cyprus Action Day in Parliament », την  οποία διοργάνωσαν από κοινού η  Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Βρετανίας και η Βρετανική Διακομματική  Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με κύριο, υποτίθεται,  ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου.

Τίτλος της εκδήλωσης  στα ελληνικά όπως διαφημίστηκε « Κύπρος: Προοπτικές για μια λύση».  Προεδρεύων της εκδήλωσης ήταν ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής  Sir Roger Gale ,  ο οποίος  μετά τα φιλοφρονητικά του,  παραδέχθηκε ότι  το Κυπριακό διήρκεσε όσο κανένα άλλο θέμα και ότι είναι απολύτως απαραίτητο όλοι  τους να σταματήσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με το πρόβλημα μας , το Κυπριακό, και να ενωθούν όλοι μαζί για να σπρώξουν το Κυπριακό σε μια λύση.

 

Προτού αναλάβει ο προεδρεύων Sir Roger Gale, προηγήθηκε εισαγωγικός χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας κ. Χρήστο Καραολή, ο ποίος αναφέρθηκε στα 44 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής και ότι το αίτημα παραμένει για μια δίκαιη λύση, ενός λειτουργικού κράτους απαλλαγμένου από ξένες παρεμβάσεις  δηλαδή ενός «κανονικού κράτους» και χαρακτήρισε την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας, ελπίδας και ευημερίας σε ταραχώδεις καιρούς σε μια ασταθή περιοχή και εξήρε την κινητικότητα της ομογένειας στο Κυπριακό.

 Πρόδρομος Προδρόμου

Ο κ. Προδρόμου ξεκινώντας την πεντάλεπτη ομιλία του  (αρχικά του είπαν να μιλήσει για 20 λεπτά αλλά την τελευταία στιγμή του ζήτησαν να την συντομέψει όσο μπορεί γιατί θα μιλούσαν όλοι οι βουλευτές που παρευρέθηκαν) επισήμανε ότι  οι μέρες είναι δύσκολες για την βρετανική κυβέρνηση με τις τρέχοντες εξελίξεις  για το Brexit.

« Μας ενδιαφέρουν  στην Κύπρο τα συμβαίνοντα γιατί θεωρούμε ότι έστω και με την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ένα σημαντικό μέρος της Ευρώπης, έτσι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία και όχι αδιέξοδο. Μας ενδιαφέρει στην Κύπρο, επειδή ως είναι γνωστό έχουμε βρετανικές περιοχές στην Κύπρο, γι΄αυτό θέλουμε να παραμείνουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν σ΄αυτές τις περιοχές ή που εργάζονται εκεί» είπε ο κ. Προδρόμου.

Ανέφερε ότι έχουμε μια σημαντική εξέλιξη για το Κυπριακό αναφερόμενος στο διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως ειδικής  απεσταλμένης του, της Αμερικανίδας  κας Jane Hol Lute, η οποία θα πάει στην Κύπρο με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει περιθώριο και πως,  για μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (είπε ο κ. Προδρόμου) ήταν ξεκάθαρος, όταν δήλωσε πέρσι μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα, ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών ξεκινώντας από εκεί που μείναμε.

Ήταν μια ιστορική στιγμή, γιατί για πρώτη φορά ασχοληθήκαμε με το κύριο και σημαντικότερο θέμα στο Κυπριακό, το θέμα της ασφάλειας, και ο κ. Γκουτέρες (ΓΓ του ΟΗΕ) πρότεινε ένα νέο σύστημα ασφάλειας, γιατί το σύστημα που χρησιμοποίησε η Τουρκία το 1974 για να εισβάλει στο νησί δεν μπορεί να συνοδεύει μια  νέα συμφωνία για ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου.  Ταυτόχρονα θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε συμφωνία για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων μαζί με την λύση. 

Γιατί πιστεύουμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να βρούμε λύση με συμβιβασμό σε μια ομοσπονδία σύμφωνα με τον διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο… Δυστυχώς η Τουρκία δεν δέχθηκε την ακύρωση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, απαίτησε την συνέχισή τους και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων της στην κατεχόμενη περιοχή της Κ.Δ.», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ολοκληρώνοντας ότι επιφυλασσόταν να πει περισσότερα απαντώντας ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Δυστυχώς, δεν δόθηκε από το προεδρείο τέτοια ευκαιρία στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπό ούτε στο ακροατήριο των περίπου 120 συμπατριωτών μας.

Ομιλητής  ήταν επίσης ο Υφυπουργός για θέματα Κοινοπολιτείας Lord Ahmad of Wimbledon ο οποίος μας μίλησε μακρηγορώντας για συνέδρια της Κοινοπολιτείας καταλήγοντας πως η λύση ΔΔΟ παραμένει ο στόχος της βρετανικής κυβέρνησης, και ότι η λύση θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά «είναι μια λύση απολύτως εφικτή».

 (Πως είναι «απολύτως εφικτή» όμως δεν μας δόθηκε η ευκαιρία ρωτήσουμε εφόσον για 44 χρόνια απέτυχαν να την επιβάλουν! Και αναγκάστηκαν να εφεύρουν – όπως είχαν σοφιστεί το 1955 και την ψευτο-κυπριοσύνη – το διαβόητο και ελεεινό «γλωσσάρι»… )

Ο Εργατικός Σκυώδης Υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Fabian Hamilton έθεσε και την γραμμή του δικού του κόμματος υπέρ της λύσης δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής Ομοσπονδίας και τάχθηκε εναντίον των εγγυήσεων σημειώνοντας ότι η ιδιότητα μέλους της ΕΕ εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου.

Το ίδιο υποστήριξαν ο ένας μετά τον άλλο σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές καθώς μας αρίθμησαν το τι κάνουν για την Κύπρο με ερωτήσεις στη Βουλή , εκτός τις άσχετες φλυαρίες της Catherine West και τους επαίνους της Joan Ryan  για τη προσφορά στην Κύπρο των μη-κυβερνητικών οργανώσεων, για  λύση δημοκρατική, δίκαιη, διαρκή με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα (!)  με… ΔΔΟ! 

Τώρα, πως  θεωρούν ότι συμβιβάζεται μια τέτοια λύση με τη δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι που δεν μας έδωσαν το λόγο να ερωτήσουμε, ως επίσης που αποδίδουν τις ελπίδες τους να το κατορθώσουν όταν ο λαός την απέρριψε το 2004. Ούτε σκέφθηκαν να μας ρωτήσουν, όσοι παρευρεθήκαμε,  όσοι την υποστηρίζουν να ψηλώσουν τα χέρια, αλλά μας εξαπέστειλαν στο διπλανό δωμάτιο για ποτό, γλυκά και αλμυρά…

 

Ύπ. Αρμοστής Εξ. Ε. Ευρυβιάδης

Ο μόνος που δεν αναφέρθηκε σε λύση ΔΔΟ –έστω και για διπλωματικούς λόγους – αλλά σε λύση δίχως ένα μέλλον απαρτχάιντ, διότι όπως ορθότατα τόνισε, δεν είμαστε στην Κύπρο παιδιά κατώτερου Θεού,  ήταν ο ΄Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Εξοχότατος Ευρυπίδης Ευρυβιάδης.  Να σημειωθεί ότι όλοι οι βουλευτές είχαν τα καλύτερα λόγια να πούν για τον αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον ΄Υπ. Αρμοστή της ΚΔ, για την προβολή της Κύπρου και των δικαίων της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κρατάμε ότι δήλωσε ο Βουλευτής Sir Roger Gale :  Μετά από 44 χρόνια εμπαιγμών για μια λύση ΔΔΟ απαρτχάιντ,  που οι ίδιοι στο Φόρειν ΄Οφις με την Τουρκία σχεδίαζαν και μας επέβαλαν και που ποτέ δεν υπήρξε λύση «κυπριακής ιδιοκτησίας» από τους Κύπριους προς τους Κύπριους (αυτό προωθήθηκε να θυμίσω,  επί καιρώ Εργατικής βρετανικής κυβέρνησης από την Joan Ryan  κατά την  προεδρία Δημήτρη Χριστόφια) «είναι (όντως επιβαλλόμενο) απολύτως απαραίτητο όλοι  τους να σταματήσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με το πρόβλημα μας» και να μας θέλουν άλαλους πολίτες, σαν να βρισκόμαστε σε αποικιακό καθεστώς. 

Οι υπόλοιποι βουλευτές που παρευρέθηκαν ήσαν : Catherine West Εργατική (μίλησε), Joan Ryan Εργατική (μίλησε), Theresa Villiers Συντηρητική  (μίλησε), Bambos Charalambous Εργατικός (μίλησε), Khalid Mahmood  Εργατικός, Fabian Hamilton Εργατικός (μίλησε) , Lord Collins Εργατικός , Stephen Gethins Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, John Penrose Συντηρητικός, Roger Godsiff Εργατικός.

Υ.Γ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία (Ιούνιος 2018) Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ανθρώπινο Εμπόριο (Human Trafficking) καταγράφει,  με πρόλογο από τον Αμερικανό Υπ. Εξωτερικών  Mike Pompeo, για ακόμα μια χρονιά τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία από τις δύο βάρβαρες  τουρκικές εισβολές του 1974 που συνεχίζονται μέχρι σήμερα,  ως τόπος ατιμωρησίας, πορνείας, ανθρώπινης εκμετάλλευσης και παρανομίας.  

 

Φ.Α.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Back to top button