breaking newsΚύπρος

Πληροφορίες-σοκ για επικείμενη τουρκική γεώτρηση στα τεμάχια «3» και «6» της Κυπριακής ΑΟΖ – Κίνηση πολέμου από Αγκυρα!

 

Πληροφορίες-σοκ για επικείμενη τουρκική κίνηση πολέμου με γεώτρηση στα θαλασσοτεμάχια 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ έρχονται από Τουρκία και Κύπρο. Φαίνεται πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να τα «παίξει όλα για όλα» και να ρισκάρει αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλει τετελεσμένα.

Πρωτίστως, όμως, με τέτοιες κινήσεις επιχειρεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα φαίνεται να μελετά αυτό το σενάριο, το οποίο, ωστόσο, θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια αυτά και κατ΄ επέκταση και με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Στο θαλασσοτεμάχιο 3 δραστηριοποιούνται η ιταλική ΕΝΙ και η κορεάτικη KOGAS.Αναμένεται πως σε αυτό θα συμμετάσχει και η TOTAL, η οποία προσανατολίζεται να αναβαθμίσει την παρουσία της στην περιοχή.

Οι Γάλλοι θα εμπλακούν σε τεμάχια που ήδη βρίσκεται η ΕΝΙ, χωρίς να είναι χειριστές. Δεν θα κάνει, δηλαδή, τις γεωτρήσεις.

Στο δεύτερο θαλασσοτεμάχιο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Τούρκοι σκέφτονται να εισβάλουν, το 6, ερευνούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ. Εφαρμογή αυτού του σεναρίου θα προκαλέσει αναταράξεις και θα τροφοδοτήσει την ένταση με την εμπλοκή πολλών χωρών.

Ένα δεύτερο σενάριο, που είναι στα υπόψη της Άγκυρας, είναι να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε μη αδειοδοτούμενα τεμάχια.

Αυτό δεν θα επηρεάσει τις εταιρείες, θα συνιστά ωστόσο κτύπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα βρεθεί ενώπιον μιας νέας πρόκλησης αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας.

Ένα τέτοιο θαλασσοτεμάχιο είναι το 1, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό και επεκτείνεται ανατολικά προς Λάρνακα και δυτικά προς την Πάφο.Ξένος διπλωμάτης σημείωνε στον «Φιλελεύθερο» ότι η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και αρέσκεται σε εκπλήξεις και ενίοτε να αιφνιδιάζει.

Είναι, πάντως, σαφές ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προβαίνει σε κινήσεις ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται σε σχέση με τις έρευνες των εταιρειών, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι εταιρείες, πάντως, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται να έχουν κανάλια επικοινωνίας και να συνεννοούνται τις κινήσεις τους.

Τόσο η αμερικανική ΕxxonMobil όσο και η γαλλική ΤΟΤΑΛ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσουν κανονικά με τους σχεδιασμούς τους και είναι εκτίμησή τους ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση έναντί τους από την Τουρκία.

Αυτό, όμως, κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, ιδιαίτερα όταν συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν το καθεστώς Ερντογάν να καλοβλέπει τα θαλασσοτεμάχια 3 και 6.

Η πλατφόρμα Πορθητής (πρώην Deepsea Metroll II) αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στην περιοχή

Η τουρκική πλατφόρμα προετοιμάζεται για εξόρμηση ενώ σε τεχνικό επίπεδο αξιολογούνται τα δεδομένα που υπάρχουν.

Σημειώνεται συναφώς ότι κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το Μπαρμπαρός έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες μεταξύ Κύπρου και Μερσίνας. Συνεπώς, οι έρευνες φαίνεται σε αυτή τη φάση να ολοκληρώθηκαν.

Στη Λευκωσία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές κινήσεις, που έχουν πολλαπλούς στόχους:

Να δημιουργήσει κλίμα έντασης αλλά και εμπράκτως να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εάν η Τουρκία χάσει το παιχνίδι με τα ενεργειακά, χάνει το τρένο της αναβάθμισής της στην περιοχή. Γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει τακτικές αποτροπής και κινήσεις επιβολής τετελεσμένων.Σε αυτό το παιχνίδι η Άγκυρα αξιοποιεί και το ψευδοκράτος, επικαλείται τα «δικαιώματά του» για να διασφαλίσει τα δικά της και μόνο συμφέροντα.

 

Δείτε το Βίντεο

.pentapostagma
Back to top button