breaking newsΔιεθνή

Δραματική έκκληση Αμερικανών βουλευτών προς Μπάιντεν: «Άλλαξε στρατηγική στην Ουκρανία, διαπραγματεύσου με τον Πούτιν τώρα»!

Επιστολή – φωτιά στον πρόεδρο Μπάιντεν! – ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν δώσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 85 δισ. δολάρια κι ετοιμάζονται να δώσουν άλλα τόσα

Μια ομάδα 30 Δημοκρατικών της Βουλής προτρέπει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αλλάξει δραματικά τη στρατηγική του στον πόλεμο της Ουκρανίας και να συνεχίσει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία! Είναι η πρώτη φορά που εξέχοντα μέλη του κόμματός του τον ωθούν να αλλάξει την προσέγγισή του στο Ουκρανικό.

Η επιστολή, που στάλθηκε στον Λευκό Οίκο πριν από λίγο και αποκαλύφθηκε από την Washington Postθα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στον Μπάιντεν καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την εσωτερική υποστήριξη για την πολεμική προσπάθεια, σε μια περίοδο που η περιοχή οδεύει σε έναν δυνητικά δύσκολο χειμώνα και οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να περικόψουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία εάν ξαναπάρουν το Κογκρέσο.

Σε επιστολή με επικεφαλής την βουλευτή Pramila Jayapal (D-Wash.), πρόεδρο της Προοδευτικής Ομάδας του Κογκρέσου, οι 30 Δημοκρατικοί καλούν τον Μπάιντεν να συνδυάσει την άνευ προηγουμένου οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία «προορατική διπλωματική ώθηση, διπλασιάζοντας τις προσπάθειες για την αναζήτηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός».

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν συγκεκριμένα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετέχουν σε τακτικό διάλογο με τη Ρωσία ως μέρος της προσπάθειάς τους να τερματίσουν έναν παρατεταμένο πόλεμο που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και εκτόπισε 13 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν ανένδοτη ότι εξαρτάται από το Κίεβο εάν και πότε θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι οι Ουκρανοί ως ελεύθερος λαός πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί της Ρωσίας λένε ότι η Μόσχα θα διαπραγματευτεί μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια υπερδύναμη. Οι νομοθέτες λένε ότι το άνοιγμα αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο Μπάιντεν, δεδομένης της καταστροφής που εξαπλώνεται από τον πόλεμο, προσθέτοντας: «Η εναλλακτική στη διπλωματία είναι ο παρατεταμένος πόλεμος, τόσο με τις συνακόλουθες βεβαιότητες όσο και με καταστροφικούς και άγνωστους κινδύνους».

Οι φιλελεύθεροι Δημοκράτες σημειώνουν ότι οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές πολύ πέρα ​​από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων τιμών των τροφίμων και του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και των αυξήσεων στην τιμή του σιταριού, των λιπασμάτων και των καυσίμων που έχουν δημιουργήσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων, για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο πυρηνικής επίθεσης από τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, απαντώντας στην επιστολή των βουλευτών, είπε ότι η κυβέρνηση «εκτιμά τις πολύ στοχαστικές ανησυχίες τους», αλλά επανέλαβε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να είναι κεντρικός πυλώνας σε οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία.

«Δεν πρόκειται να έχουμε συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία χωρίς να εκπροσωπούνται οι Ουκρανοί», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με δημοσιογράφους. «Ο Ζελένσκι πρέπει να καθορίσει –επειδή είναι η χώρα του– πότε να διαπραγματευτεί».

«Όλοι θα θέλαμε να δούμε αυτόν τον πόλεμο να τελειώνει σήμερα, και ειλικρινά θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα, αν ο κ. Πούτιν έκανε το σωστό και απέσυρε τα στρατεύματά του».

Οι νομοθέτες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τους Ρεπουμπλικάνους που αμφισβητούν επίσης την προσέγγιση του Μπάιντεν στην Ουκρανία. Ορισμένοι συντηρητικοί αμφισβητούν τώρα τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία λόγω του κόστους της και, σε κάποιες περιπτώσεις, εκφράζουν προφανή συμπάθεια για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εμπλοκή της Ρωσίας, δεδομένης της εξωφρενικής και παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία», αναφέρει η επιστολή των Δημοκρατικών. «Εάν υπάρχει τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος διατηρώντας παράλληλα μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, είναι ευθύνη της Αμερικής να ακολουθήσει κάθε διπλωματική οδό για να υποστηρίξει μια τέτοια λύση που είναι αποδεκτή από τον λαό της Ουκρανίας».

Η επιστολή υπογράφηκε από ορισμένους από τους πιο γνωστούς φιλελεύθερους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων Jamie Raskin (Md.), Alexandria Ocasio-Cortez (N.Y.), Cori Bush (Mo.), Ro Khanna (Καλιφόρνια) και Ilhan Omar (Minn.).

Προς το παρόν, η θέση τους παραμένει μειοψηφία στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει υποστηρίξει τις καταγγελίες του Μπάιντεν για τη Ρωσία και την αιχμή του δόρατος για έναν παγκόσμιο συνασπισμό για τη διοχέτευση μαζικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν έχει πλαισιώσει τη σύγκρουση ως μέρος της ευρύτερης άποψής του ότι ο κόσμος είναι μάρτυρας μιας ιστορικής αντιπαράθεσης μεταξύ αυταρχισμού και δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή, διότι πρόκειται για αντάρτικο έναντι της γραμμής που έχει ακολουθήσει ο Μπάιντεν από την αρχή της σύγκρουσης, ενώ οι ρεπουμπλικάνοι έχουν εξαγγείλει ότι εφόσον κατακτήσουν την πλειοψηφία στην γερουσία, θα ανατρέψουν την πολιτική αλόγιστης βοήθειας στην Ουκρανία

To κόστος του πολέμου

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ένωσης Ursula von der Layen ανακοίνωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα δώσει στο Κίεβο 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, ενώ θα συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη δέσμευση εκ μέρους του ευρωπαϊκού μπλοκ δόθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η περαιτέρω υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη von der Layen, η κυβέρνηση Zelensky εκτιμά ότι για να διευθύνει τη χώρα, απαιτούνται 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα «για τα βασικά».

Μέχρι στιγμής, φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει στο Κίεβο 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν όψει του 2023, η ΕΕ δεσμεύεται να χορηγεί στο Κίεβο 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζεται η κυβέρνηση του Κιέβου για να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες της κυβέρνησης της Ουκρανίας θα τα καταβάλλουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι και διεθνείς θεσμοί, σύμφωνα με τη von der Leyen.

Ενώ λοιπόν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολίτες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, εν μέσω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, οι κυβερνήσεις τους δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν να διοχετεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για να χρηματοδοτούν μια διεφθαρμένη κυβέρνησή της και να διεξάγουν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων απέναντι στη Ρωσία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. «Είναι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία να έχει προβλέψιμη και σταθερή ροή εισοδήματος», δήλωσε η von der Layen.

Τι ζητά τώρα ο Zelensky από την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μίλησε στους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής και υπέβαλε πολλά αιτήματα. Ζήτησε «νέες ισχυρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν, το οποίο και κατηγόρησε ότι προμήθευσε τη Ρωσία με drone δικής του κατασκευής, αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία ότι οι Ιρανοί πούλησαν στη Μόσχα αυτά τα όπλα.

Παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις από τη Ρωσία και το Ιράν, η ΕΕ καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν επειδή η Ουκρανία υποστήριξε ότι η Ρωσία βομβάρδισε την Ουκρανία με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επιπλέον, ο Zelensky ζήτησε από την ΕΕ περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Βερολίνο έστειλε το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αεράμυνας IRIS-T και το Παρίσι υποσχέθηκε περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα.

Η απειλή μιας ουκρανικής προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη

Ο Zelensky προειδοποίησε επίσης ότι οι αυξημένες αεροπορικές επιθέσεις της Μόσχας σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

«Ο ρωσικός τρόμος εναντίον των ενεργειακών μας εγκαταστάσεων έχει στόχο να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στην παροχή ηλεκτρισμού και θέρμανσης για την Ουκρανία αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί να μετακινηθούν στις χώρες σας», είπε ο Zelensky.

Η ΕΕ εξετάζει τώρα τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, δήλωσε η von der Layen.

Τι περιλαμβάνει το νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας

Το αμερικανικό Κογκρέσο, απο την πλευρά του, φέρεται να προωθεί την έγκριση ενός ακόμη τεράστιου πακέτου πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκατομμυρίων.

Η έγκριση του συγκεκριμένου πακέτου χρηματοδότησης υποτίθεται ότι ότι θα καλύψει τις πολεμικές ανάγκες του Κιέβου για έναν ακόμη χρόνο αλλά το ύψος του πακέτου κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας με περισσότερα από 67 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, κυρίως σε στρατιωτική βοήθεια, κατά συνέπεια η έγκριση της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας θα ανεβάσει το ύψος της χρηματοδότησης που έχουν παράσχει η ΗΠΑ στην Ουκρανία τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια.

Prime News

Back to top button