breaking newsΚύπρος

Πλώρη για Κύπρο βάζει το τουρκικό γεωτρύπανο – Προειδοποιούν οι Γερμανοί για «εξωτερικές συγκρούσεις” …

Ανοίγει διπλό μέτωπο με Ελλάδα η Τουρκία

 

«Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα πυροδοτώντας εξωτερικές συγκρούσεις» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ. Kαι ως Γερμανός ίσως ξέρει κάτι παραπάνω καθώς η αβάντα της Α.Μέρκελ προς τον Ερντογάν είναι γνωστή.

Μόνο ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία, κρίνει. Ο γερμανός οικονομολόγος πιστεύει ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ είναι απαραίτητη στην κρίση του νομίσματος της Τουρκίας. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα», δήλωσε ο Φράτσερ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Υπάρχουν πολλά που δείχνουν ότι η Τουρκία χρειάζεται δάνειο έκτακτης ανάγκης, συνέχισε ο επικεφαλής του DIW, για τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ». Και πως θα αποπροσανατολίσει από την σφοδρή οικονομική κρίση ο Ερντογάν; «Μόνο πυροδοτώντας εξωτερικές συγκρούσεις”όπως είπε.

Και δεν έχει άδικο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο για Κύπρο το Γεωτρύπανο της Τουρκίας. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανοίγει διπλό μέτωπο με την Ελλάδα.

Το γεωτρύπανο αυτή την ώρα βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας. Εκεί έχουν καταφτάσει άλλα τέσσερα βοηθητικά σκάφη. Όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμο να σαλπάρει για την Κύπρο.

Το σχέδιο της Τουρκίας είναι να στείλει το Fatih όχι απλά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην Κύπρο και ειδικότερα ανοιχτά από τα κατεχόμενα στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα.

Το γεωτρύπανο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί στα χνάρια του “Μπαρμπαρός” του ερευνητικού σκάφους που ως τώρα έχει αποτελέσει την αιχμή των προκλήσεων της Τουρκίας κατά της Κύπρου.

Έτσι το Fatih αναμένεται να βρεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα μεταξύ της χερσονήσου της Καρπασίας και του κόλπου της Αλεξανδρέτας.

Θέλει να προλάβει τετελεσμένο η Άγκυρα: Ολοκληρώνεται η αδειοδότηση ExxonMobil

 

Στα χέρια της θα έχει την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου όλες τις άδειες ώστε να προχωρήσει στις διευθετήσεις για τις τελευταίες λεπτομέρειες των δύο διαδοχικών γεωτρήσεων που θα ξεκινήσει στα μέσα του τέταρτου τριμήνου του έτους η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Η άδεια θα αφορά την σειρά των δύο ή περισσότερων γεωτρήσεων που θα γίνουν στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 10. Έτσι η κοινοπραξία μπαίνει στην αντίστροφη μέτρηση αφού μένουν λιγότερες από 100 μέρες για να ξεκινήσει η γεώτρηση στον πολλά υποσχόμενο στόχο «Δελφίνι», ενώ πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η γεώτρηση στον «Γλαύκο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» οι αιτήσεις της κοινοπραξίας, που υποστηρίζονται και από τις απαραίτητες λεπτομερείς μελέτες, προωθήθηκαν και εξετάστηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες με πρωτοφανή μέτρα εμπιστευτικότητας, κάτι που επιτρέπει η νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις.

Στη διάθεση των υπηρεσιών που εξετάζουν τις αιτήσεις και τις μελέτες για να υποβάλουν απόψεις, τέθηκε ένα μόνο αντίγραφο που περιέχει εμπιστευτικά για την ώρα στοιχεία, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες, οι ακριβείς συντεταγμένες των γεωτρήσεων, αλλά και τα θαλάσσια βάθη και τα βάθη που θα φτάσει το γεωτρύπανο κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Μάλιστα, κάθε ένας από τους δημόσιους λειτουργούς που είχε πρόσβαση στα έγγραφα και τις μελέτες, κλήθηκε, πριν πάρει πληροφορίες από αυτά, να υπογράψει έγγραφο εμπιστευτικότητας, ενώ για την πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία, αφού απαγορευόταν η ανατύπωση τους, έπρεπε να επισκέπτονται συγκεκριμένο γραφείο στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Η εξέταση της αίτησης για τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις έγινε στις 30 Ιουλίου και αποφασίστηκε να τεθούν κάποιοι πρόσθετοι όροι, κυρίως σε σχέση με τη βάση υποστήριξης, οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στην άδεια που θα δοθεί την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου.

Έχουν ήδη κλειδώσει όλες οι βασικές υπεργολαβίες, με κυριότερη αυτή του γεωτρύπανου, της βάσης υποστήριξης, των ειδικών πλοίων υποστήριξης και της από αέρος σύνδεσης με το γεωτρύπανο στα σημεία των γεωτρήσεων.

Το γεωτρύπανο, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναμονής και ετοιμασίας, έχει κλειδώσει για δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα του είδους στον κόσμο και φέρει βρετανική σημαία.

Φέρει συστήματα που μπορούν να πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Να σημειωθεί ότι θέματα ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα είχε αντιμετωπιστεί σε κάποιες από τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την υποστήριξη των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού έχει αναλάβει η Medserv, που για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία δημιουργεί πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού.

Κύκλοι ΥΠΕΞ: Πιθανή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ

Υπαρκτό θεωρεί η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να έχουν όντως περιλάβει στις προϋποθέσεις τους έναντι της Τουρκίας ζήτημα ακύρωσης των εξαγγελθεισών τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Πορθητής», προκειμένου να μην προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις. 

Ανώτατοι κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο SigmaLive αναφέρουν ότι αν και δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τέτοιου είδους προϋποθέσεις από την αμερικανική πλευρά, δεν αποκλείεται όντως το ζήτημα να έχει τεθεί επί τάπητος.

«Λόγω του γεγονότος ότι εμπλέκονται αμερικανικές ενεργειακές εταιρίες και δεδομένου ότι οι Αμερικανοί επενδύουν πολύ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο αυτή να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη με απώτερο στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, είναι πολύ πιθανό η τουρκικές προθέσεις να έχουν μπει στο στόχαστρο», αναφέρουν.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο φαίνεται ότι μελετάει τα σχετικά δημοσιεύματα, προκειμένου να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο.

Ερωτηθέντες οι ίδιοι κύκλοι σχετικά με το αν υπάρχει πιθανό ενδεχόμενο για αύξηση της δύναμης του αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, ενδεχομένως έχοντας ως αφορμή άλλη αποστολή παραπλησίως ώστε να υπάρξει επίδειξη σημαίας κατά την περίοδο των γεωτρήσεων της ExxonMobil, απάντησαν ότι είναι νωρίς για μια τέτοια εκτίμηση.

«Είναι πρόωρο να εκτιμήσουμε σήμερα πώς θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών το Νοέμβριο. Κατά πάσα πιθανότητα ακόμα δεν έχουμε δει την τελική έκβαση της αντιπαράθεσης. Όσον αφορά στα ενεργειακά, ωστόσο, η προσέγγιση των Αμερικανών, ειδικά για την γεώτρηση της ExxonMobil, είναι ξεκάθαρη», τονίζουν.

.pentapostagma.gr
Back to top button