breaking newsΔιεθνή

Αποχωρούν τα γαλλικά στρατεύματα από τον Νίγηρα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία βάζει τέλος στην συνεργασία με τον Νίγηρα και αποσύρει περίπου 1.500 Γάλλους στρατιώτες. Η απόφαση του Γάλλου προέδρου έρχεται ύστερα από το πραξικόπημα που προηγήθηκε. Οι στρατιώτες που αποσύρονται συμμετείχαν σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ.

Συγκεκριμένα, η γαλλική στρατιωτική δύναμη θα εγκαταλείψει τον Νίγηρα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στη ζώνη του Σαχέλ, καθώς και στην επιρροή του Παρισιού στην περιοχή.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη στον Νίγηρα, «δεν θα κρατηθεί όμηρος από τους πραξικοπηματίες», τους οποίους αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως νόμιμη αρχή της χώρας, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Συμπλήρωσε πως εξακολουθεί να θεωρεί τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος από τους πραξικοπηματίες, ως τον νόμιμο ηγέτη του Νίγηρα. Μάλιστα, πρόσθεσε πως τον έχει ενημερώσει ήδη για την απόφασή του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 επισήμανε ότι «θα συνεννοηθούμε με τους πραξικοπηματίες επειδή θέλουμε τα πράγματα να κυλίσουν ομαλά». Προανήγγειλε επίσης ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα εγκαταλείψει τον Νίγηρα και θα επιστρέψει τις επόμενες ώρες στο Παρίσι.

Νίγηρα .

Back to top button