breaking newsΚύπρος

Οι Mαξιμαλιστικές Θέσεις και η Φοβέρα της Τουρκοποίησης

 

του   Άριστου Μιχαηλίδη

 

Σε δεύτερη συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε την ίδια προειδοποίηση: Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει πλήρης τουρκοποίηση των κατεχομένων.Σωστή προειδοποίηση, αλλά με τον ίδιο αφοριστικό τρόπο πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν δυο προσεγγίσεις.

Η μια λέει ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για να μην πάμε ξανά στη νέα φάση, αν υπάρξει, και να αποτύχουμε.

Και η δεύτερη προσέγγιση λέει να πάμε κουτουρού όπως πηγαίναμε μέχρι τώρα και να δεχτούμε την όποια λύση για να μη βρεθούμε υπό την απειλή ότι αν δεν δεχτούμε την όποια λύση, θα υπάρξει πλήρης τουρκοποίηση των κατεχομένων.

Καθένας μπορεί να υποστηρίζει όποια προσέγγιση κόβει ο νους του ότι είναι καταλληλότερη.

Αλλά η προειδοποίηση για την τουρκοποίηση των κατεχομένων έχει ξεπεραστεί από καιρό.

Ξεκίνησε συστηματικά και αν δεν το έχουν αντιληφθεί οι ηγέτες μας, είναι αδύνατο να κάνουν οτιδήποτε για να την τερματίσουν. Τουλάχιστον, όσοι έχουν ανοικτή γραμμή με τον Ακιντζί και άλλους Τουρκοκύπριους ηγέτες (κυρίως, οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων, Αβέρωφ και Άντρος), ας το συζητήσουν μαζί τους να μας ενημερώσουν κι εμάς με πραγματικότητες κι όχι με κινδυνολογίες.

Τη στιγμή που οι ηγέτες μας αδρανούν και απευθύνονται στο εσωτερικό μέτωπο για να μοιράζουν σενάρια κινδυνολογίας καλοκαιριάτικα, λες και είναι στα χέρια του λαού και όχι των ηγετών η διαχείριση του Κυπριακού, η Άγκυρα εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική στα κατεχόμενα.

Μάλιστα, ενημέρωσε και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, που φαίνεται να την επικροτεί ή, πάντως, δεν την απορρίπτει μεγαλοφώνως.

Και αυτή η πολιτική θέλει να συνεχίσει τον εποικισμό με στόχο ο πληθυσμός των κατεχομένων να γίνει ίσος με τον πληθυσμό των ελεύθερων περιοχών ώστε ο διαχωρισμός και η εξ ημίσεως ιδιοκτησία του νησιού να είναι απόλυτοι και χωρίς αμφιταλαντεύσεις αριθμητικής ανισότητας. 

Παράλληλα με την πληθυσμιακή εξίσωση, προχωρούν μεθοδευμένα τα σχέδια ενσωμάτωσης του πληθυσμού των κατεχομένων στην τουρκική κοινωνία, στην παιδεία και στη θρησκεία και η πλήρης εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων ως ξεχωριστής κυπριακής οντότητας.

Δηλαδή, αυτό που μας προειδοποιούν οι ηγέτες μας ότι θα συμβεί αν αποτύχει η επόμενη προσπάθεια συνομιλιών, συμβαίνει τώρα και δεν κάνουν τίποτε απολύτως για να το αποτρέψουν.

Το παρακολουθούν να συμβαίνει και αντί να στραφούν οπουδήποτε αλλού (Ευρώπη, Ηνωμένα Έθνη, Αμερική), στρέφονται ξανά στους Ελληνοκύπριους.

Με ποιο στόχο; Για να τους πείσουν να κάνουν τι; Το μόνο που μας εισηγούνται είναι να δεχτούμε τη λύση. Ποια λύση δεν μας λένε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ειδικά, προχώρησε προχτές (συνέντευξη στην Αλήθεια, την Τετάρτη) σε ακόμα ένα βήμα αποκαλυπτικό του τι μας περιμένει. Είπε: «Απόλυτες θέσεις όπως μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις πριν καν τη συμφωνία, ή από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, δεν είναι υποβοηθητικές για τη λύση του Κυπριακού. Πρόκειται για μαξιμαλιστικές θέσεις».

Πρόκειται μάλλον για προετοιμασία κοινής γνώμης.

Να ετοιμαστούμε για ακόμα μία θεαματική κωλοτούμπα.

Διότι, το μόνο που απομένει να εκκρεμεί για να κτίσουμε το κράτος Φρανκενστάιν, που δέχτηκαν ήδη οι ηγέτες μας, είναι να δεχτούμε παλλαϊκά τη συνέχεια των τουρκικών εγγυήσεων (με νέα μορφή, φυσικά) και του κατοχικού στρατού μετά τη λύση.

Όμως, το μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις «αποτελεί τουρκικό σλόγκαν, δεν είναι αυτή η θέση μας». Και δεν το λέω εγώ, το είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Αβέρωφ, Γιαννάκης Κασουλίδης (11/7/2017).

Το είπε εξηγώντας ότι η τουρκική πλευρά χρησιμοποίησε αυτό το σλόγκαν για να ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει δρόμο εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ και απέδειξε έτσι ότι «αυτός ήταν ο στόχος τους ευθύς εξαρχής».

Όταν τώρα χρησιμοποιεί αυτό το τουρκικό σλόγκαν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος για να μιλήσει για «μαξιμαλιστικές θέσεις» των Ελληνοκυπρίων, είναι φανερό σε ποια κατεύθυνση μας οδηγούν οι ηγέτες μας.

 

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/569054/oi-maximalistikes-theseis-kai-i-fobera-tis-toyrkopoiisis

Back to top button