breaking newsΚύπρος

Σκοπός της Τουρκίας ο ολοκληρωτικός έλεγχος της Κύπρου

Με τον Ανδρέα Μ. Βασιλείου

 

Αδημονούν (αγωνιούν ανυπόμονα) οι οπαδοί της «οποιασδήποτε λύσης» και ένα από τα επιχειρήματά τους είναι ότι εδραιώνεται η διχοτόμηση.

Αλλά αυτή δεν πρόκειται να ανατραπεί με οποιαδήποτε πρόχειρη συρραφή και η Κύπρος ούτε θα απελευθερωθεί, μήτε θα επανενωθεί. Οι Τούρκοι εκδηλώνουν καθημερινά τις προθέσεις για «επανάκτηση και έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Το θέμα είναι να μη διευκολύνουμε τις προθέσεις και επιδιώξεις τους με τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούν ορισμένοι κύκλοι.

Η επιστολή του “gauleider”* της τουρκικής κατοχής Μουσταφά Ακιντζί της 2ας Ιουλίου προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. θα έπρεπε να είχε διαλύσει και τις τελευταίες αυτές επικίνδυνες ψευδαισθήσεις.

Ορθώς η Κυβέρνηση δεν απάντησε στα όσα προκλητικά αλλά και προσβλητικά ψεύδη και ισχυρισμούς αναφέρει σ’ αυτήν την επιστολή. Διαφορετικά, μία θα έπρεπε να είναι η απάντηση με τη γνωστή τουρκική φράση «αϊσικτίρ» (ας με συγχωρούν οι αγαπητοί αναγνώστες).

Ένα άλλο επιχείρημα των οπαδών της «οποιασδήποτε λύσης» είναι ότι η μη συνέχιση των συνομιλιών/διαπραγματεύσεων δίνει την ευκαιρία στους Τούρκους να δημιουργούν νέα τετελεσμένα. Σαράντα και πλέον χρόνια που διεξάγονται αυτές «οι κουβέντες του καφενείου», όπως τις χαρακτήρισε πριν από πολλά χρόνια ο γνωστός Άγγλος δημοσιογράφος Robert Fisk στην εφημερίδα Independent, έπαυσαν να δημιουργούν συνεχώς νέα τετελεσμένα;

Πιο πρόσφατα (1) η ανέγερση τεράστιου τεμένους (τζαμιού) στην κατεχόμενη Μια Μηλιά, (2) η ανέγερση «πανεπιστημίου» στον Γερόλακκο σε γη που παραχώρησε το ψευδοκράτος στην οικογένεια Ραούφ Ντενκτάς, (3) τα εγκαίνια παράνομου ξενοδοχείου μαμούθ (Limak Cyprus Deluxe Hotel) στην κατεχόμενη Βοκολίδα, όπου λειτουργεί από ετών ακόμα ένα παράνομο και πολυτελές ξενοδοχείο, το «Άρτεμις».

Όλα τα ως άνω ανεγέρθηκαν σε γη ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων.

Τώρα, στο πλαίσιο αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, εγείρουν και θέμα παροχής κυπριακής υπηκοότητας/ταυτότητας σε πέντε περίπου χιλιάδες παιδιά μεικτών γάμων Τ/κυπρίων και εποίκων.

Μα, αφού θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα», τι θέλουν την υπηκοότητά της; Να απολαμβάνουν, δηλαδή, όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα που θα τους παρέχει το νόμιμο κυπριακό κράτος (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), χωρίς να συμμορφώνονται προς οποιαδήποτε υποχρέωση προς αυτό, όπως πράττουν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί του.

Η αξίωση όχι μόνον πρέπει να απορριφθεί ασυζητητί, αλλά νομίζω είναι καιρός να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο, με τη λήξη των διαβατηρίων, ταυτοτήτων και άλλων επισήμων εγγράφων, που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία σε Τ/κυπρίους, όπως μη ανανεωθούν και τερματιστεί παροχή όλων των άλλων ωφελημάτων και διευκολύνσεων, εκτός και αν αυτοί υπογράφουν δήλωση νομιμοφροσύνης προς αυτήν ως νόμιμοι και νομοταγείς πολίτες της.

Όλα τα άλλα είναι μη ανεκτός εμπαιγμός και κοροϊδία, αλλά και υπόσκαψη της κυπριακής κρατικής οντότητας, αφού οι Τούρκοι θα συνεχίσουν ανενόχλητοι να δημιουργούν νέα τετελεσμένα, και αν ακόμα επαναρχίσουν «οι κουβέντες του καφενείου», με σκοπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Κύπρου.

 

* Gauleider: Εγκάθετος ηγέτης που επέβαλαν οι Γερμανοί στις χώρες που καταλάμβαναν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χαρακτηριστική η περιπέτεια του Κουίσλιγκ, ως Πρωθυπουργού της Νορβηγίας. Εκτελέστηκε μετά τη λήξη του Πολέμου.

Ανδρέας Μ. Βασιλείου
Πρώην συνδικαλιστής

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/522264/skopos-tis-tourkias-o-oloklirotikos-elegxos-tis-kyprou

Back to top button