breaking newsΔιεθνή

Το Ιράν εκτέλεσε πέρυσι τουλάχιστον 834 θανατοποινίτες, τον υψηλότερο αριθμό από το 2015

Οι θανατώσεις γίνονται δι’ απαγχονισμού

Οι Αρχές του Ιράν εκτέλεσαν τουλάχιστον 834 ανθρώπους το 2023, αριθμό αυξημένο κατά 43% σε σύγκριση με το 2022, που προκαλεί «συναγερμό» κι είναι ο υψηλότερος από το 2015, σύμφωνα με ετήσια έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων Iran Human Rights (IHR) και Ensemble contre la peine de mort (ECPM, «Μαζί κατά της θανατικής ποινής»).

«Ο αριθμός των εκτελέσεων (…) εκτοξεύθηκε το 2023», τονίζεται στη 16η έκθεση των οργανώσεων για τη θανατική ποινή στο Ιράν.

«Είναι η δεύτερη φορά σε 20 χρόνια που ο αριθμός των εκτελέσεων ξεπερνά το όριο των 800 κατ’ έτος», επισημαίνεται στο κείμενο, που καταγγέλλει αυτό το φρικιαστικό μέγεθος.

Οι θανατώσεις στο Ιράν, το οποίο συγκαταλέγεται στις χώρες που εκτελούν τους περισσότερους καταδικασμένους στην εσχάτη των ποινών στην υφήλιο, μαζί με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, γίνονται δι’ απαγχονισμού.

Το 2023 εκτελέστηκαν τουλάχιστον 22 γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, αριθμός που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με τις ΜΚΟ.

«Το 2015 οι ιρανικές αρχές είχαν εκτελέσει 972 ανθρώπους», υπενθυμίζει η IHR (Institute for Human Rights) με έδρα τη Νορβηγία και η ECPM (Ensemble contre la peine de mort) με έδρα το Παρίσι.

Στην έκθεσή τους, έκτασης περίπου 100 σελίδων, κατηγορούν την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί την ποινή του θανάτου ως «εργαλείο πολιτικής καταπίεσης», για να αντιμετωπίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα.

Στο Ιράν άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο (τον Σεπτέμβριο του 2022) της Μαχσά Αμινί, 22χρονης που ανήκε στην ιρανική κουρδική μειονότητα, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φόραγε σωστά τη μαντίλα της. Η οικογένειά της και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η νεαρή ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Ιρανοί αξιωματούχοι το έχουν διαψεύσει επανειλημμένα.

Οι κινητοποιήσεις, που συντάραξαν τη χώρα για εβδομάδες, κλονίζοντας το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καταπνίγηκαν στο αίμα: μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και ο ΟΗΕ για χιλιάδες συλλήψεις.

«Η ενστάλαξη φόβου σε μια κοινωνία είναι ο μόνος τρόπος το καθεστώς να αγκιστρωθεί στην εξουσία και η ποινή του θανάτου είναι το πιο σημαντικό εργαλείο» που διαθέτει για τον σκοπό αυτό, σχολίασε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, διευθυντής της IHR.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει στις στατιστικές της τους «τουλάχιστον 551 ανθρώπους, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και άλλες εξωδικαστικές εκτελέσεις εντός και εκτός φυλακών».

Σύμφωνα με τις δυο ΜΚΟ, τουλάχιστον 8 διαδηλωτές ήταν ανάμεσα στους εκτελεσθέντες το 2023, οι έξι από τους οποίους συνελήφθησαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών.

PrimeNews.

Back to top button