breaking newsΕλλάδαΙστορικά

Με Ι. Καποδίστρια «απαντά» η Μόσχα στους χειρισμούς του Μ. Μαξίμου: Μοναδικό ντοκουμέντο στη δημοσιότητα – Κίνηση καλής θέλησης προν τον Ελληνικό λαό

 

 

Eνώ οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας σε διπλωματικό επίπεδο βρίσκονται σε θερμοκρασίες πολικού ψύχους, με ευθύνη του Μ. Μαξίμου, η Μόσχα παρά τις αντιξοότητες, στέλνει συνεχώς μηνύματα προς τον Ελληνικό λαό, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως άλλο οι ρωγμές που υπάρχουν μεταξύ Κρεμλίνου και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλο οι διαχρονικές αξίες που συνδέουν τους δύο ομόδοξους λαούς.

 

Η πρώτη συμβολική κίνηση έλαβε χώρα με την εμφάνιση στον Πόρο του Admiral Essen. Εν συνεχεία ακολούθησε η ανακοίνωση του πρέσβη κ. Α. Μάσλοβ προς τον Ελληνικό λαό.

Η Μόσχα συνεχίζει να στέλνει συμβολικά μηνύματα, καθώς πριν λίγες ώρες η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, έφερε στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά με αφορμή τη 190η επέτειο της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εμπιστευτική επιστολή του Υπ.Εξ. της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Καρλ Νεσσελρόντε προς τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

Δείτε την εικόνα

 

 

Εν συνεχεία, η Ρωσική πρεσβεία παρουσίασε και την απαντητική επιστολή του Καποδίστρια που επισφράγισαν τη σύναψη των επίσημων σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας και τη διεθνή αναγνώριση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Δείτε την εικόνα

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο εμπεριέχει αρκετούς συμβολισμούς.

Η μεγάλη επιτυχία του Καποδίστρια

Στην συνδιάσκεψη που έλαβε χώρα στο Παρίσι μετά την ήττα του Ναπολέωντα,ο Καποδίστριας ως εκπρόσωπος του Τσάρου δεν κατάφερε να αποσοβήσει τη δημιουργία της Ιερής Συμμαχίας (συμμαχίας των εστεμμένων εναντίον των λαών, όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσαν), κατόρθωσε όμως να επιβάλει τις «ρωσικές θέσεις»:

Εδαφική ακεραιότητα για την Γαλλία που προς στιγμήν τον λάτρεψε και συνταγματική διακυβέρνηση στα Επτάνησα, έστω κάτω από την αγγλική εντολή προστασίας.

Η συνθήκη που υπογράφτηκε στις 5 Νοεμβρίου 1815 αποτελεί προσωπικό του επίτευγμα.

 

Στη δεξίωση, ύψωσε το ποτήρι κι έκανε πρόποση «στην απελευθέρωση του Γένους», από τον Δούναβη ως την Κρήτη κι από το Ιόνιο ως την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Ο Αλέξανδρος δεν αντέδρασε.

Ο Καποδίστριας του ενεχείρισε υπόμνημα, όπου ανέφερε τα δεινά των υπόδουλων Ελλήνων και την ανάγκη να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό. Ο τσάρος του απάντησε κάτι σαν «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Στις 31 Ιανουαρίου 1816, ο Καποδίστριας προβιβαζόταν σε «μυστικό σύμβουλο», κατακτώντας την τρίτη θέση στην ιεραρχία της ρωσικής αυλής. Τον αμέσως επόμενο καιρό, αντικαθιστούσε τον Νέσελροντ, ως γραμματέας του τσάρου επί των εξωτερικών υποθέσεων, ουσιαστικά υπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας.

Όλες αυτές οι τελευταίες κινήσεις της Μόσχας δεν γίνονται τυχαία

Οι σχέσεις μας με την Μόσχα έχουν φθάσει στο ναδίρ όχι μόνο ελέω Μ. Μαξίμου, αλλά και Δύσης.

Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα έκανε προσπάθεια για να μπει ενεργά στην Ελλάδα. Εν μέρει τα έχει καταφέρει κατά ένα μικρό ποσοστό, όμως αυτές οι κινήσεις ενόχλησαν.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν αναστατώσει την πλειοψηφία των Ελλήνων, καθώς τα φιλορωσικά αισθήματα είναι έντονα στην Ελλάδα.

Όλα γίνονται όμως για τα Σκόπια, καθώς προορίζονται σαν αμερικανική «βάση» στα Βαλκάνια. Εάν ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τότε στην Ρωσία ο μόνος σύμμαχος που θα έχει απομείνει στην χερσόνησο του Αίμου θα είναι μόνο η Σερβία η οποία και θα έχει περικυκλωθεί πανταχόθεν από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εν ολίγοις η Ρωσία κινδυνεύει να αποκλειστεί εντελώς από τον ζωτικό για αυτήν χώρο, των Βαλκανίων. Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουάσιγκτον υλοποιεί σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα για να ελέγξει τα Βαλκάνια και να αποκλείσει τη διείσδυση της Ρωσίας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι με το «κλείσιμο» του Σκοπιανού εξυπηρετούνται οι αμερικανικοί σχεδιασμοί και στην ουσία ολοκληρώνεται ο ρωσικός αποκλεισμός.

Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν ισχυρούς δεσμούς, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών, καθώς τα δυο κράτη μοιράζονται την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Ακόμη πολύ πριν λάβει χώρα η εθνική επανάσταση των Ελλήνων, η Ρωσία επέτρεψε στα ελληνικά πλοία από το 1770 να «φέρουν» ρωσική σημαία χωρίς καμία επίπτωση από τους Τούρκους κατακτητές (συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή), δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθεί το ελληνικό εμπόριο και να κατασκευασθούν πολλά και ισχυρά ελληνικά πλοία τα οποία συμμετείχαν στην συνέχειά στην ελληνική επανάσταση του 1821.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι η συμβολή των Ελλήνων αποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους οποίους οι Ρώσοι οφείλουν το αλφάβητό τους αλλά και η Ορθόδοξη θρησκεία, καθώς οι Ρώσοι αγγελιοφόροι του πρίγκιπα Βλαντιμίρ όταν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησαν τον Έλληνα Πατριάρχη, ο οποίος τους έστειλε στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια θείας λειτουργίας.

Οι αγγελιοφόροι στάθηκαν μέσα στο ναό και αφού άκουσαν με θρησκευτική κατάνυξη την θεία λειτουργία είπαν στο Ρώσο ηγεμόνα με έκπληξη : «Δεν υπάρχουν ανθρώπινες δυνάμεις για να το εκφράσουμε ! Είμασταν σε ένα διαφορετικό κόσμο πάνω στην γη. Ο ουρανός και η γη άλλαξαν θέσεις. Η απόφαση τότε ελήφθη και οι Ρώσοι βαφτίστηκαν κατά χιλιάδες μετά τον ηγεμόνα τους ως χριστιανοί ορθόδοξοι.

Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Nikolai Karamzin, δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν για εμάς σαν μια δεύτερη πατρίδα. Οι Ρώσοι πάντα θα θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη ότι γίναμε χριστιανοί εξαιτίας της Ελλάδας .

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι, αυτές οι σχέσεις δεν μπορούν να διαλυθούν.

 

 

.pentapostagma.gr

Back to top button