breaking newsΕλλάδα

H πατρίδα και το έθνος σε συνεχή συναγερμό

του Σάββα Καλεντερίδη

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου συνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, υπό την προεδρεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΕΑ αναφέρονται τα εξής:

  1. Εξετάστηκαν διεξοδικά, και από όλες τις πλευρές, οι σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις που αφορούν την ασφάλεια της χώρας μας ως ακολούθως: Παρουσιάστηκαν στο ΣΕΑ όλες οι επιχειρήσεις που γίνονται και είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική μας ενότητα, με πρώτη απ’ όλες την οργάνωση του Γκιουλέν, του PKK/PYD-YPG και του Ισλαμικού Κράτους. Επιβεβαιώθηκε η βούληση της Τουρκίας να συνεχίσει να εντοπίζει και να συλλαμβάνει τρομοκράτες στο εξωτερικό, με την επιτυχή συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας, και να τους παραδίδει στην Ιερή Τουρκική Δικαιοσύνη.

  2. Εκφράστηκε η ευαρέσκεια για το θετικό αποτέλεσμα που είχαν οι προσπάθειες της Τουρκίας να μην προστεθούν άλλα δράματα στην τραγωδία που βιώνεται στη Συρία επί σειρά ετών, και για την εμπέδωση της ειρήνης. Τονίστηκε η σημασία που έχει η συμφωνία που υπογράφηκε με την Ομοσπονδία της Ρωσίας, για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον της περιοχής του Ιντλίμπ. Επανεξετάστηκαν τα μέτρα που αφορούν τα 12 παρατηρητήρια που εγκαταστάθηκαν περιφερειακά στην επαρχία Ιντλίμπ, ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση της αποστολής τους το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τις φιλότιμες προσπάθειες για την επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας που υπογράφηκε στο Σότσι με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

  3. Υπογραμμίστηκε ότι αναμένουμε να εφαρμοστεί με ακρίβεια ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε για την εκκαθάριση της Ιεράπολης/Μένπετζ από την τρομοκρατική οργάνωση. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες για την εκκαθάριση μια ώρα αρχύτερα και των λοιπών περιοχών της Συρίας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία από τους τρομοκράτες.

  4. Απευθύναμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, και να εκπληρώσει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της.

  5. Παρουσιάστηκαν στο ΣΕΑ οι εξελίξεις που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και επαναλήφθηκε ότι στο πλαίσιο αυτό θα προστατευθούν με αποφασιστικότητα με τη χρήση κάθε μέσου τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

Για να κάνουμε σωστή ανάγνωση της ανακοίνωσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Τουρκία στο ΣΕΑ δεν συζητά θέματα για λόγους εντυπώσεων.

Προηγείται σοβαρή προετοιμασία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και γίνεται προεργασία και επεξεργασία των παρουσιάσεων, η δε ανακοίνωση αποτελεί και την επίσημη πολιτική της Τουρκίας.

Συνήθως δε η σειρά που παρουσιάζονται τα ζητήματα στο ΣΕΑ και η σειρά που ανακοινώνονται είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων της Τουρκίας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, είναι περισσότερο από προφανές ότι βασική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αντιμετώπιση των εξελίξεων στο Κουρδικό, στο εσωτερικό και στη βόρεια Συρία, ενώ ψηλά στις προτεραιότητες είναι και το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν, που αφορά κυρίως τον ίδιον τον Ερντογάν, ο οποίος το έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα για την Τουρκία.

Εντύπωση προκαλεί η ανάσυρση των ελληνοτουρκικών και μάλιστα με τρόπο τόσο σκληρό και αποφασιστικό, που στην ουσία επαναφέρει το casus belli στο προσκήνιο με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Στις διεθνείς σχέσεις, όταν μια χώρα και μάλιστα μέσω του πιο σημαντικού, σοβαρού και καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, όπως είναι το ΣΕΑ, δηλώνει ότι είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα με τη χρήση κάθε μέσου», σημαίνει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ακόμα και πόλεμο αν δεν υποχωρήσει η άλλη πλευρά μέσω της διπλωματίας ή των απειλών.

Επειδή το κλίμα στα ελληνοτουρκικά δεν είναι τεταμένο, να μην κάνουμε το λάθος ως κυβέρνηση, κράτος, κόμματα και κοινωνία να υποβαθμίσουμε την ανακοίνωση αυτή.

Είμαστε υποχρεωμένοι να την λάβουμε υπ’ όψιν μας και να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση σε όλους τους τομείς – του στρατιωτικού συμπεριλαμβανομένου. Να είμαστε κυριολεκτικά σε εθνικό συναγερμό.

Η Τουρκία θεωρεί ότι με τις κινήσεις στις οποίες προβαίνουν η Κύπρος και η Ελλάδα, με την παραχώρηση θαλασσίων οικοπέδων σε ξένες εταιρείες κάνοντας χρήση νόμιμων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, πλήττονται τα συμφέροντα και παραβιάζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Άρα, όσο είναι σε εξέλιξη αυτά τα σχέδια της Ελλάδας και της Κύπρου, πρέπει να είμαστε όλοι σε εθνικό συναγερμό και το έθνος σε πλήρη ενότητα και αποφασιστικότητα.

Οι καιροί γαρ ου μενετοί.

 

Ponts-news

Back to top button