breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα «μαθήματα» του Ξενοφώντα – Αυτός είναι ο τίτλος του πρόσφατου άρθρου του meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Παραθέτουμε το άρθρο πρώτα:

Με το τέλος της πολύ σημαντικής κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας το εξαήμερο 26/09-01/10/2018 θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια αποτίμηση της παραθέτοντας τα παρακάτω συμπεράσματα  σχετικά με τον Ξενοφώντα.

 

  • Η χώρα μας επηρεάστηκε αρχικά από μια πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή, με πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους και γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας.

  • Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ο μεσογειακός κυκλώνας Ξενοφών ο οποίος και προκάλεσε τα περισσότερα προβλήματα, με θυελλώδεις ανέμους και θεαματικά ύψη βροχής. Μεσογειακοί κυκλώνες αυτού του τύπου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 1-2 φορές το χρόνο. Συχνά κινούνται μόνο πάνω από θαλάσσιες περιοχές, αλλά όταν στην τροχιά τους βρεθούν κατοικημένες περιοχές, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

  • Σημειώνουμε την πολύ σημαντική συμβολή για την ακριβή πρόγνωση της θέσης δημιουργίας του κυκλώνα καθώς και της τροχιάς του, των μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Παρόλο που η πρόγνωση καιρού δεν είναι αλάνθαστη, στη συγκεκριμένη κακοκαιρία και παρόλη τη χαμηλή προγνωσιμότητα, τα μετεωρολογικά μοντέλα έδωσαν με μεγάλη ευστοχία την πορεία του χαμηλού.

  • Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μοντέλων με εύληπτο και κατανοητό τρόπο (πχ. η περιγραφή των ανέμων με κινούμενα διανύσματα που έχουμε αναπτύξει στο Ανεμολόγιο) βοηθά στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο. Είναι προφανές ότι η έγκυρη ενημέρωση σώζει ζωές! Στην παρακολούθηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου συνετέλεσε και η συνεχής λήψη και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων και μετρήσεων κεραυνών που πραγματοποιείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr .

  • Το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr  (380 σταθμοί) έδειξε, για μα ακόμα φορά, την πολύτιμη συμβολή του ώστε να έχουμε αξιόπιστες και συνεχείς μετρήσεις της βροχής, του ανέμου και της θερμοκρασίας, αποτυπώνοντας  με λεπτομέρεια τις συνέπειες της κακοκαιρίας στη χώρα μας.

  • Η ονοματοδοσία των ισχυρών κακοκαιριών που ξεκινήσαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr τον  Ιανουάριο του 2017 έχει πλέον γίνει μέρος της ενημέρωσης των πολιτών και αναμφισβήτητα συμβάλλει στην αύξηση του απαιτούμενου επιπέδου εγρήγορσης, και στη λήψη προληπτικών μέτρων από μεριάς των πολιτών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να είμαστε σε θέση να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και εργαζόμαστε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος ακολουθεί γράφημα (κλικ για μεγέθυνση) με τα κυριότερα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Ξενοφών στη χώρα μας (επιμέλεια: Κ. Παπαγιαννάκη, Χ. Πετρόπουλος, Β. Βαφειάδης)

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

Τρίτη 02/10/2018

ΕΑΑ-Πεντέλη

Να σας πούμε και τα δικά μας «μαθήματα»

Να σας πω κι εγώ τι έμαθα κε Λαγουβάρδε από το 2011 και δώθε, τότε που με «καλέσατε» μέσω μέιλ να κάνω άλλου είδους ακτιβισμό και όχι να ασχολούμαι με την τροποποίηση καιρού και τους χημικούς αεροψεκασμούς. Έτσι… ν’ ανταλάξουμε μαθήματα…

Μάθημα 1.

Το άγνωστο στο ευρύ κοινό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βέρν, «Άνω Κάτω», θέλει τις χώρες του Βορρά -τότε, αλλά σίγουρα και σήμερα- που έχουν πετρελαϊκά συμφέροντα να χειραγωγούν τον καιρό ώστε να λιώσουν οι πάγοι για να μπορούν να βάλουν χέρι στον πλούτο της περιοχής που αποτελεί πάνω από το 30% των παγκόσμιων πηγών πετρελαίου και αερίου.

Είναι αυτό που αναφέρεται ως… «στα καλά της κλιματικής αλλαγής» ότι η Σιβηρία γίνεται πιο βιώσιμη, οι ναυσιπλοΐα κερδίζει σε συντομότερες διαδρομές, αλλά και οι χώρες κάνουν εξόρυξη το «κακό» πετρέλαιο. Κακό, αλλά το θέλουν.

Τρεις τεράστιες «κατεβασιές» ψυχρών μαζών Σεπτέμβρη μήνα, από τις χώρες που διαθέτουν εγκαταστάσεις θέρμανσης της ιονόσφαιρας -ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία- και είναι οι χώρες που βουτάνε εκεί το πετρέλαιο από τους ντόπιους που εξαφάνισαν ή περιόρισαν σε πληθυσμό.

Εικόνα τις μέρες που «σχηματιζόταν» ο κυκλώνας στο Ιόνιο

Μάθημα 2.

Οι Μεσογειακοί Κυκλώνες είναι συνήθως μικρότεροι και όχι κοντά στην Ελλάδα. Τούτος «άλλαξε» πορεία την τελευταία στιγμή κι άρχισε να λειτουργεί εκτός κανόνων: Ήρθε κοντά στην Ελλάδα, την διέσχισε σχεδόν κάτω στην Κρήτη και κύρια στην Μεσσηνία, και μετά έστριψε στα στενά και πήρε φόρα κι ανέβηκε πάνω. Τι μας λέτε; Σοβαρά τώρα; Και θέλετε να πιστέψουμε στη γκαντεμιά των Ελλήνων που έγιναν όλα αυτά τα περίεργα;

«Συχνά κινούνται μόνο πάνω από θαλάσσιες περιοχές» – ναι αλλά συχνά τελευταία κινούνται εκεί που πριν δεν πατούσαν πόδι γιατί διαλύονταν. Όπως πριν 4-5 χρόνια στο Βανουάτου, που οι συνάδελφοι σας περίμεναν 2 κυκλώνες να περάσουν στα ανοιχτά κι εκείνοι πέρασαν πάνω και μέσα από τα πανέμορφα νησιά και δεν άφησαν καλύβι για καλύβι και οι βάρκες βρέθηκαν στα δέντρα. Τα νησιά Βανουάτου, τα ταπεινά αυτά νησάκια, είχαν μέχρι τότε μηδενικό χρέος. Από τα λίγα κρατίδια στον πλανήτη, ίσως και το μοναδικό που δεν χρωστούσε σε καμιά Μιχαλού τράπεζα και αναγκάστηκε να δανειστεί από τους ληστές της Παγκόσμιας Τράπεζας γιατί η φτωχή οικονομία τους καταστράφηκε.

Μάθημα 3.

Η Οπλοποίηση Καιρού δεν είναι ούτε θεωρίες συνωμοσίας, ούτε επιστημονική φαντασία. Άπειρα τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες και οι μελέτες. Αλλά δεν χρειάζεται κανείς να φάει τη ζωή του διαβάζοντας κι ερευνώντας. Μόνο την Ιστορία του να διαβάσει, το πως και το γιατί, και θα καταλάβει τα πάντα. «Οπλίζοντας τη Μητέρα Φύση: Η Γέννηση του Καταστροφικού Περιβαλλοντισμού» είναι ένα επιστημονικό βιβλίο (Arming Mother Nature: The Birth of Catastrophic Environmentalism), του Jacob Darwin Hamblin, ο οποίος είναι βραβευμένος Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Επίσης αν δει κανείς την τηλεοπτική σειρά του weather channel, του 2013, «Χακάροντας την Μητέρα Φύση έχει τόσο μεγάλη πλάκα!», θα απολαύσει τους Βρετανούς συναδέλφους σας σε ένα παραλήρημα εγωκεντρισμού και υπεροψίας για το πως με την τεχνολογία μπορούν πλέον να «κουμαντάρουν» την Φύση.

Μάθημα 4.

Καμία απολύτως «προγνωσιμότητα» -όπως την ονομάζετε- δεν είδαμε εκ μέρους σας. Όπως παρακολουθούσατε σαν χάχες την πορεία του κυκλώνα που άλλοι αποφάσιζαν, έτσι κι εμείς μέσω windy. Λίγη ώρα πριν βλέπαμε που πάει και που θα χτυπήσει. Με λίγα λόγια… είστε άχρηστοι, σας κατέστησαν άχρηστους και σκίστε τα πτυχία σας όσοι έχετε, γιατί και πολλοί που το παίζουν μετεωρολόγοι είναι αυτοδίδακτοι.

Μάθημα 5.

Όχι μόνο δεν έχετε σώσει ζωές, αλλά είστε υπεύθυνοι και για κάμποσες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θύματα των ακραίων φαινομένων που πληθαίνουν τελευταία και στις φωτιές με απρόβλεπτες ριπές, αλλά και σ΄αυτή την γενοκτονία:

Μια λαμπρή καθαρή μέρα με μπλε ουρανό σήμερα το πρωί, κατέληξε σε μια λάσπη χημικών στους ουρανούς και σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη από ακτινοβολία. Αυτό είναι το επίτευγμα της σιωπής όλων σας και καμαρώστε το! Μεταφράζεται σε έλλειψη βιταμίνης D που έχουν πλέον οι περισσότεροι Έλληνες, μη δε της υποφαινόμενης εξαιρουμένης, σε αύξηση περιπτώσεων πασχόντων ή θανόντων από καρδιακά, εγκεφαλικά, καρκίνο, αλτσχάιμερ, κατάθλιψη και αυτοκτονίες και πολλά άλλα.

Με την πρώτη υπογραφή των μνημονίων δυο πράγματα συνέβησαν: Πάψατε να λέτε με ακρίβεια τον καιρό και αυξήθηκαν οι αεροψεκασμοί. Το πρώτο συνέπεια του δεύτερου και το timing ήταν γιατί οι Έλληνες, που πριν είχαν οργανωμένο κίνημα και μιλούσαν για τους ψεκασμούς κι έκαναν συναντήσεις και προβολές και γράμματα σε πολιτικούς κλπ έσκυψαν το κεφάλι στο βάρος που λέγεται επιβίωση και τώρα ξέρουν, απλά δεν έχουν το κουράγιο να αντιδράσουν και να ασχοληθούν με αυτό το έγκλημα.

Οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν, λοιπόν, και σας λένε άξιος ο μισθός σας, μόνο που θα σας τον κατασπαράξουν οι Ερινύες. Κανένας που ξέρει και δεν μιλάει, δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχα το βράδυ για πολύ.

Να βλέπει την φάτσα του στον καθρέφτη όταν υπάρχουν νεκροί και αγνοούμενοι, άρρωστοι και ταλαιπωρημένοι. Είστε απλοί υπηρέτες της «Ύβρεως», αυτών που κατέχουν το χρήμα και την τεχνολογία να ορίζουν τις ζωές μας μέσω της Φύσης, και οι Θεοί θα σας ανταμείψουν ανάλογα. Λυπάμαι αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα η τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει εις βάθος τους Θεϊκούς Κανόνες, το παλεύει το CERN αλλά μάταια!

Μάθημα 6.

Όσο για την ξενόφερτη συνήθεια της ονοματοδοσίας, δεν έχετε παρά να περιμένετε κι από μας να γίνουμε «νονοί» και να βαφτίζουμε τους κυκλώνες σύμφωνα με την δική μας αντίληψη, «για την καλύτερη ενημέρωση κι εγρήγορση των πολιτών» ενάντια στους παγκόσμιους χειραγωγούς του καιρού και τους σιωπηλούς αμνούς τους. Λυπούμαστε… αλλά δεν θα σας αρέσουν τα ονόματα!

Αυτά είναι ολίγα από τα «μαθήματα» της σχεδόν 8ετούς μελέτης μου. Το μεγαλύτερο ωστόσο μάθημα που έχω μάθει μέχρι τώρα, είναι ότι, Άνθρωπος δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι. Και οι ποιότητες του είναι αυτές που σε κάνουν να διαφέρεις από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο…

Γιάννα Μυράτ

Η Αληκτώ σας

APXIKH

Back to top button