breaking newsΕλλάδα

Χάος με το προσφυγικό: Εισαγγελική έρευνα για τα κονδύλια, «βουλιάζει» από μετανάστες η Θεσσαλονίκη

Σε υγειονομικές βόμβες «έτοιμες να εκραγούν» έχουν μετατραπεί τα κρατητήρια της συμπρωτεύουσας – Στο «στόχαστρο» της έρευνας το ανήθικο «πάρτι» με τη σίτιση χιλιάδων μεταναστών στα νησιά

Ενώ για τρίτη φορά από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών (ΥΠΥΤ) μένει ακέφαλη, οι εικόνες της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη σοκάρουν.

Ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, η βιτρίνα της συμπρωτεύουσας, μετατράπηκε για αρκετά 24ωρα σε προσφυγικό καμπ. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο περιστατικό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι τα κρατητήρια της πόλης έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες «έτοιμες να εκραγούν», ενώ τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την υπερπληθώρα κρατουμένων.

Παρ’ όλα αυτά, περίπου 20 επιπλέον μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής. Και αυτό επειδή η Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έχει ήδη γεμίσει με τα υπόλοιπα άτομα που απομακρύνθηκαν από την πλατεία.

Το υπουργείο εξετάζει τη λύση του να πάνε κάποιοι εξ αυτών σε διαμερίσματα ή σε ξενοδοχεία. Λίγο-πολύ το ίδιο επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αθήνα.

Έχει καταστεί εμφανές πως το προσφυγικό έχει επανέλθει για τα καλά στη δημόσια σφαίρα, καθώς από το 2015 και μετά δεν κατάφερε η χώρα να οχυρωθεί.

Οι απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προκαλούν ένα ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο επιμένει ότι στα εκταμιευμένα κονδύλια που διαχειρίστηκε δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης και παρατυπίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, η οικονομική διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό παραμένει στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ, αλλά και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, μάλιστα, προκάλεσαν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Ο ίδιος, άλλωστε, ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Ηλιόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, παραδεχόμενος πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων. Δεν ήταν ο μόνος.

Οι αποκαλύψεις για τα τεράστια κονδύλια που είχαν δοθεί για τους πρόσφυγες και «χάνονταν» στη διαδρομή δεν είχαν τελειωμό και η παρέμβαση του εισαγγελέα έμοιαζε μονόδρομος.

Στο στόχαστρο, πάντως, είναι ειδικά οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο μεταναστευτικό κατέθεσε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ζητώντας να μάθει πώς αξιολογεί η Επιτροπή τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση.

Στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν κατόρθωσε να απορροφήσει εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός στρατηγικός σχεδιασμός».

Είναι γνωστό πάντως ότι αυτή την περίοδο η ΕΕ κάνει έλεγχο στην κυβέρνηση και στις δεκάδες ΜΚΟ για το 1,6 δισ ευρώ. Μένει ο χρόνος να δείξει…

 

 

 

protothema.gr

Back to top button