breaking newsΚύπρος

Παιχνίδια αναγνώρισης του ψευδοκράτους

 

Ιδιαίτερης προβολής τυγχάνει στα κατεχόμενα η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Γκάμπια όπου είχε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Τουρκοκυπριακά μέσα παρουσίασαν την επίσκεψη ως βήμα αναγνώρισης του ψευδοκρατους από την Γκάμπια, με τη Λευκωσία να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

«Το θέμα τυγχανει χειρισμού. Λαμβάνουμε στοιχεία και πληροφορίες και θα προβούμε σε έντονα διπλωματικά διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση», ανέφερε στον «Φ» κυβερνητική πηγή στην οποία τέθηκε το θέμα. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος σε τρίτες χώρες για αναγνώριση. Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν επισκεφθεί τα κατεχόμενα αντιπροσωπεία από το Πακιστάν.

Ο παράνομος  Bayrak, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, μετέδωσε ότι παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Αντιπρόεδρος της Γκάμπια, Badara Joof, ο οποίος συναντήθηκε στη 1.00 μ.μ. στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και φωτογραφήθηκε μαζί του με φόντο τις σημαίες της Γκάμπια και του κατοχικού καθεστώτος.

Στις δηλώσεις του, ο Joof ανέφερε ότι επιθυμούν να αναπτύξουν συνεργασία με την «ΤΔΒΚ» στην εκπαίδευση, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και άλλους τομείς και εξέφρασε την αποφασιστικότητα και την πολιτική τους δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαριστώντας τον Τατάρ που τον δέχτηκε, ο Joof είπε ότι ήθελε επίμονα να επισκεφτεί την κατεχόμενη Κύπρο λόγω της συμβολής της στην εκπαίδευση στην Γκάμπια και πρόσθεσε ότι όταν επιστρέψει στη χώρα του θα αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή στον Τατάρ για το γεγονός ότι δέχτηκε να συναντηθεί μαζί του.

Ο Joof προσκάλεσε τον Τατάρ να επισκεφτεί την Γκάμπια και να τύχει υποδοχής «με το κανονικό πρωτόκολλο» και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Γκάμπια θα νιώσει ικανοποίηση να υποδεχτεί τον Τατάρ.

Σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν συνεργασία με την «ΤΔΒΚ» σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στην εκπαίδευση, ο Joof είπε ότι θέλουν να υπογράψουν μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση, όμως πρώτα προτίθενται να την ετοιμάσουν, να την στείλουν στους «αξιωματούχους της ΤΔΒΚ» και να πάρουν απάντηση γι’ αυτήν.

Ανέφερε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, θα μπορούσε να έρθει μια τεχνική αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα για προεργασία με «αξιωματούχους» του κατοχικού καθεστώτος.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ ανέφερε ότι είναι σημαντικό για τους ίδιους να υποδέχονται τον Joof στα κατεχόμενα και σημείωσε ότι επιθυμούν να εργαστούν πιο πολύ για να αναπτύξουν σχέσεις που θα διασφαλίσουν όφελος στους ανθρώπους και των «δύο χωρών» στον τουρισμό, την εκπαίδευση και σε άλλους τομείς και να κτίσουν πολιτιστικούς δεσμούς.

Ο Τατάρ είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν εργασίες με συμπερίληψη και των «υπουργείων» σε αυτές με σκοπό το κτίσιμο μιας γέφυρας ανάμεσα στην Γκάμπια και την «ΤΔΒΚ».

Σημειώνοντας ότι από τις δηλώσεις Joof κατάλαβε ότι γνωρίζει κάποια προβλήματα της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ανέφερε ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ενωθούν με τον κόσμο και πέτυχαν πολλά.

philenews

Back to top button