breaking newsΔιεθνή

Δικαστήριο αποφαίνεται για την πρώτη υπόθεση φωνητικών δικαιωμάτων AI της Κίνας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιομηχανία

 

Δικαστήριο του Πεκίνο έκρινε την Τρίτη ότι μια εταιρεία λογισμικού παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας αφού η χρησιμοποίησε ένα εργαλείο που τροφοδοτείται από AI (τεχνητής νοημοσύνης) για να αναπαράγει τη φωνή της, χωρίς τη συγκατάθεσή της, και το πούλησε σε άλλες πλατφόρμες. 

Αυτή η υπόθεση είναι η πρώτη του είδους της που εκδικάζεται στην Κίνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης ότι πρέπει να λάβουν νόμιμη άδεια πριν χρησιμοποιήσουν τη φωνή ενός ατόμου για εκπαιδεύσεις και ανάπτυξη μεγάλων μοντέλων.

Η ενάγουσα, μια καλλιτέχνης με το επώνυμο Γιν, ανακάλυψε τον Μάιο του 2023 ότι η φωνή της χρησιμοποιήθηκε σε πολλά ηχητικά βιβλία στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή της. Μετά από έρευνα, ανακάλυψε ότι ένα εργαλείο που τροφοδοτείται από AI χρησιμοποιήθηκε για να αναπαράγει τη φωνή της και να την πουλήσει σε διαφορετικές πλατφόρμες με σκοπό το κέρδος.

Η Yin πιστεύει ότι ήταν μια εταιρεία πολιτιστικών μέσων, με την οποία είχε προηγούμενες επιχειρηματικές συναλλαγές, παρέδωσε τις ηχογραφήσεις των ηχητικών βιβλίων της σε μια άλλη εταιρεία λογισμικού, η οποία στη συνέχεια επεξεργάστηκε τη φωνή της, χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI και την πούλησε στον χειριστή της εφαρμογής “Magic Sound Workshop.”

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι κατηγορούμενοι – η εταιρεία πολιτιστικών μέσων και η εταιρεία λογισμικού – είναι από κοινού υπεύθυνοι για την αποζημίωση της Γιν για οικονομικές ζημίες ύψους 250.000 γιουάν (34.507 δολάρια).

Ο χειριστής της εφαρμογής και η εταιρεία λογισμικού υποχρεούνται επίσης να ζητήσουν συγγνώμη στην ενάγουσα εντός επτά ημερών από την έναρξη ισχύος της απόφασης.

Ο Zhao Ruigang, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Διαδικτύου του Πεκίνου, είπε στους Global Times ότι η υπόθεση αντικατοπτρίζει μια ολόκληρη διαδικασία του τρόπου με τον οποίο ένα κοινό ηχητικό βιβλίο χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό AI και στη συνέχεια χρησιμοποιείται τελικά ως προϊόν. Υπενθυμίζει στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να λαμβάνουν πρώτα τη νόμιμη εξουσιοδότηση από άτομα για τα φωνητικά τους δικαιώματα πριν από την περαιτέρω εκπαίδευση του συστήματος AI, την ανάπτυξη ή την πώληση των προϊόντων τους, σημείωσε ο Zhao.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι η φωνή ενός φυσικού προσώπου προσδιορίζεται από τον τόνο και τη συχνότητα του φωνητικού αποτυπώματος, με μοναδικά και σταθερά χαρακτηριστικά που μπορούν να προκαλέσουν σκέψεις ή συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό το άτομο. Ενώ μια φυσική φωνή μπορεί να είναι λιγότερο αναγνωρίσιμη μετά τη σύνθεση τεχνητής νοημοσύνης, δεν σημαίνει ότι δεν προστατεύεται νομικά, καθώς η τεχνολογία δεν κόβει πάντα τη σχέση με τις φυσικές ανθρώπινες φωνές.

Σε αυτό το σενάριο, ακόμη και μετά τη σύνθεση της τεχνητής νοημοσύνης, οι φωνές μπορούν ακόμα να επιτρέψουν στο κοινό να δημιουργήσει σκέψεις ή συναισθήματα που σχετίζονται με την ενάγουσα, συνδέοντας αυτή τη φωνή απευθείας με την ενάγουσα και αποκαλύπτοντας την ταυτότητά της, ανέφερε η απόφαση.

Ο νέος Αστικός Κώδικας προστατεύει το δικαίωμα της φωνής ως αναδυόμενο δικαίωμα. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται σε οποιοδήποτε άτομο ή οντότητα να αλλάξει, να βλάψει ή να παραποιήσει τη φωνή κάποιου ή να τη χειραγωγήσει χρησιμοποιώντας τεχνολογία. Ο νόμος απαγορεύει τη δημιουργία, τη χρήση ή τη διάδοση της φωνής κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο Li Zonghui, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής της Ναντζίνγκ για το κράτος δικαίου της τεχνητής νοημοσύνης, είπε στους Global Times ότι η υπόθεση αποτελεί αναφορά για παρόμοιες διαφωνίες τεχνητής νοημοσύνης ότι εάν η φωνή που επεξεργάζεται με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ακόμα να ανιχνευθεί σε φυσικό πρόσωπο, είναι νόμιμη. δικαίωμα που δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τη διαχείριση και να λάβουν μέτρα, όπως η έγκαιρη κατάργηση βίντεο που παραβιάζουν τα δικαιώματα για την καλύτερη ρύθμιση της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε ο Li.

Η φύση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί τη συλλογή ενός ευρέος φάσματος υπάρχοντος υλικού, συμπεριλαμβανομένων κειμένων, εικόνων και άλλων έργων, ακόμη και εκείνων που εξακολουθούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, επομένως ενέχει σημαντικό κίνδυνο παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, είπε ο Li.

PrimeNews.

Back to top button