NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ο Μπάιντεν χάνει τις 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg

Το πρόσφατο δημοσκοπικό άλμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις αποκαλούμενες «Swing States», δηλαδή σε αυτές που συνήθως κρίνονται οι εκλογές στις ΗΠΑ, έχει ως επί το πλείστον εξατμιστεί καθώς ένα βαθύ ρεύμα απαισιοδοξίας σχετικά με την τροχιά της αμερικανικής οικονομίας βλάπτει τη θέση του ως προς τους ψηφοφόρους.

Η δημοσκόπηση του Απριλίου του Bloomberg News/Morning Consult έδειξε ότι ο Biden προηγείται μόνο σε μία από τις συγκεκριμένες επτά πολιτείες, προηγούμενος στο Michigan κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Biden ακολουθεί από κοντά τον Donald Trump στην Pennsylvania και το Wisconsin αλλά απέχει πολύ από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στη Georgia, την Arizona, τη Nevada και τη North Carolina.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι σε μεγάλο βαθμό μια επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση της προεδρικής κούρσας, πριν εμφανιστεί ο Biden πραγματοποιήσει την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Μάρτιο, περίοδος που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τις καλύτερες επιδόσεις στη μηνιαία δημοσκόπηση από τότε που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Η αναστροφή έρχεται καθώς οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση πρόσφεραν μια ζοφερή βραχυπρόθεσμη άποψη για την αμερικανική οικονομία, το θέμα που καταγράφεται σταθερά ως η κύρια ανησυχία τους στην κάλπη. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στα swing-states βλέπει επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών τους επόμενους μήνες, με λιγότερους από έναν στους πέντε να δηλώνουν ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός και το κόστος δανεισμού θα είναι χαμηλότερα μέχρι το τέλος του έτους. Παρά την ανθεκτική αγορά εργασίας, μόνο το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ποσοστό απασχόλησης θα βελτιωθεί την ίδια χρονική περίοδο.

Για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους -μια ομάδα καθοριστική για την προσπάθεια του Biden να κλείσει το χάσμα με τον Trump- το μερίδιο που αναμένει βελτίωση σε αυτούς τους οικονομικούς παράγοντες ήταν μονοψήφιο.

«Μερική από τη λάμψη της ομιλίας για την κατάσταση της Ένωσης έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο Matt Monday, ανώτερος διευθυντής της Morning Consult. «Οι άνθρωποι συνδέουν τα Bidenomics και την αντίληψή τους για την οικονομία με τον ρυθμό πληθωρισμού».

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τις τρέχουσες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είναι «πολύ υπεύθυνος».

Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 1 ποσοστιαίας μονάδας στις επτά πολιτείες και διεξήχθη 8-15 Απριλίου.

Ενώ σε γενικές γραμμές έδειχνε πως είχε πτωτική τάση, μια νέα έκθεση για τον πληθωρισμό, που τον έδειξε υψηλότερο από το αναμενόμενο, έκανε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να δείχνει πως αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων, υποδηλώνοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν θα δουν υποχώρηση στο κόστος δανεισμού σύντομα.

Ο Biden προσπαθεί να υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά την κρίση της πανδημίας, ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχει «ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει». Ο Λευκός Οίκος διαφημίζει τακτικά τα κέρδη στις θέσεις εργασίας, τις βιομηχανικές επενδύσεις και ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους το 2022.

Την ίδια στιγμή, η προεκλογική εκστρατεία του Biden βασίζεται σε κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις αμβλώσεις, για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να ενεργοποιηθούν.

Για πρώτη φορά στη μηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους στα swing-states είπαν ότι το ζήτημα των αμβλώσεων είναι πολύ σημαντικο για την ψήφο τους. Τα μερίδια των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που χαρακτήρισαν το θέμα έτσι αυξήθηκαν από τον Μάρτιο, ενώ το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων παρέμεινε σταθερό, σημάδι ότι το θέμα αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους που είναι πιο πιθανό να ευθυγραμμιστούν με τις απόψεις του Biden.

Στις 9 Απριλίου, τη δεύτερη ημέρα της έρευνας, μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αριζόνα επικύρωσε έναν περιοριστικό νόμο για τις αμβλώσεις από το 1864. Σε αυτή την πολιτεία, η άμβλωση είναι πλέον το πιο σημαντικό ζήτημα για τρεις στις 10 Δημοκρατικές γυναίκες, ξεπερνώντας το ζήτημα της οικονομίας.

Ανεξάρτητοι ψηφοφόροι στην Αριζόνα λένε ότι εμπιστεύονται τον Biden έναντι του Trump σε αυτό το θέμα κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Μεταξύ των γυναικών των προαστίων στην πολιτεία, υπάρχει ένα πλεονέκτημα 25 πόντων.

Ο μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων RealClearPolitics δείχνει τον Trump και τον Biden να βρίσκονται σχετικά κοντά. Αλλά στις επτά πολιτείες πεδίου μάχης στη δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult, ο Trump έχει προβάδισμα έξι μονάδων έναντι του Biden.

Η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων των δύο κύριων κομμάτων είναι παρόμοιο όταν περιλαμβάνονται τρίτοι ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο πιο απειλητικός από αυτούς, ο πρώην Δημοκρατικός Robert G. Kennedy JR., παρουσιάζεται με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, χάρη στην ευρεία αναγνώριση του ονόματος λόγω της διάσημης οικογένειάς του. Ο Kennedy εξασφάλισε μια θέση στο ψηφοδέλτιο του Michigan την περασμένη εβδομάδα κάτω από το πανό του Κόμματος Φυσικού Δικαίου.

Η δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους δεν λαμβάνει υπόψη πόσο πιθανό είναι οι ερωτηθέντες να ψηφίσουν σε εκλογές που απέχουν ακόμη περισσότερο από έξι μήνες. Οι εκλογές του 2020 είχαν την υψηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά η απογοήτευση τους σε μια ρεβάνς Biden-Trump -με τους δύο υποψήφιους να έχουν υψηλές αρνητικές βαθμολογίες- καθιστά τη συμμετοχή τους αυτή τη φορά αβέβαιη.

The post Ο Μπάιντεν χάνει τις 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg first appeared on PrimeNews.

Back to top button