Breaking News
Home / breaking news / Ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Νοριέγκα; Δείτε τι συμβαίνει με την υπόθεση Ζαρράμπ – Ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος

Ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Νοριέγκα; Δείτε τι συμβαίνει με την υπόθεση Ζαρράμπ – Ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος

Είναι σε εξέλιξη μια συμφωνία για τον Τούρκο επιχειρηματία που εμπλέκεται στην περίπτωση κυρώσεων του Ιράν;

 

 ELIAS GROLL

 

 

Πριν τον κατηγορήσουν για την εκπόνηση ενός σχεδίου για την παραβίαση του καθεστώτος κυρώσεων που συμπεριελάμβανε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και πωλήσεις χρυσού στο Ιράν, με αντάλλαγμα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο Reza Zarrab ήταν ένας από τους πιο ορατούς επιχειρηματίες της Τουρκίας.

Με την τεράστια ακίνητη περιουσία του, το ιδιωτικό αεροπλάνο και τη σύζυγο pop star, ο Zarrab ήταν σύμβολο της νέας ελίτ της χώρας, με συνδέσεις στα υψηλότερα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Τώρα, η πτώση του από τη χάρη έχει εμπλακεί στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Κατηγορούμενος από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για το ρόλο του στην αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, ο Zarrab βρίσκεται τώρα σε δίκη σε μια ομοσπονδιακή αίθουσα δικαστηρίου στο Μανχάταν.

Αλλά τις τελευταίες μέρες η περίπτωσή του έχει πάρει μια παράξενη τροπή, καθώς τα πεπραγμένα του Zarrab έχουν γίνει άγνωστα και οι δικηγόροι του έχουν χάσει τις βασικές προθεσμίες κατάθεσης.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις, ορισμένοι παρατηρητές αναρωτιούνται εάν ο Zarrab θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Ουάσινγκτον για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του – ενδεχομένως ως αντάλλαγμα μιας ομάδας κρατουμένων αμερικανών προξενικών υπαλλήλων στην Τουρκία. Μια τέτοια διαπραγμάτευση εξακολουθεί να είναι μόνο εικασία, αλλά αντικατοπτρίζει τις υψηλού επιπέδου μηχανορραφίες που έχουν παρατηρηθεί στην υπόθεση Zarrab από τη σύλληψή του στο Μαϊάμι τον Μάρτιο του 2016.

Νομίζω ότι υπάρχει μια πιθανότητα για μια πραγματικά μεγάλη, παγκόσμια συμφωνία για τον Zarrab, δήλωσε ο Henri Barkey, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lehigh.

Μεταξύ των πιθανών ανησυχιών της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την υπόθεση ένα ενδεχόμενο είναι η κατάθεση του Zarrab θα μπορούσε να υποδείξει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο σχέδιο επιβολής κυρώσεων.

Οι ισχυρισμοί αυτοί κατέστησαν τον Zarrab σημαντική ευθύνη για τον Ερντογάν. Αν ο Zarrab μιλάει,«πρόκειται να εμπλέξει πολλούς ανθρώπους στην τουρκική κυβέρνηση – ίσως ο Ερντογάν και η οικογένειά του, ίσως ο γιος του», είπε ο Barkey.

Το αν οι ανησυχίες αυτές οδηγούν σε μια συμφωνία είναι ασαφές, αλλά πρόσφατα οι δικηγόροι τουZarrab έδωσαν ενδείξεις ότι επιδιώκουν κάποιο είδος συμφωνίας με τους εισαγγελείς. Οι δικηγόροι του δεν υπέβαλαν ερωτήσεις σε δυνητικούς ενόρκους στη δίκη, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου και δικηγόροι για έναν από τους συγκατηγορουμένους του Zarrab, Mehmet HakanAtilla, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι «είναι πιθανό ο κ. Atilla να είναι ο μόνος εναγόμενος που εμφανίζεται στη δίκη ».

Τα περιγράμματα μιας πιθανής συμφωνίας, που θα μπορούσε να συνεπάγεται ενοχή και πιθανό πρόστιμο, παραμένουν ασαφή. Ο δικηγόρος του Zarrab, Μπεν Μπράφμαν, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις την Παρασκευή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του με εισαγγελείς, αλλά μέλη της νομικής του ομάδας δήλωσαν σε δικαστικές καταθέσεις ότι προσπάθησαν να επιλύσουν την υπόθεση μέσω διπλωματικών διαύλων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Με τη δίκη του να ξεκινάει σε λίγες μέρες, τα περιθώρια του Zarrab είναι σήμερα άγνωστα.

Μια βάση δεδομένων του Bureau of Prisons αναφέρει τον Zarrab ως απελευθερωμένο και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ακριβή εντοπισμό του. “Ο Zarrab βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή επιμέλεια”, λέει η FP ο James Margolin, εκπρόσωπος του Γραφείου Εισαγγελέων της Νότιας Επαρχίας της Νέας Υόρκης.

Αυτό το μυστήριο για τον τόπο κράτησης του Ζαράμπ έρχεται εν μέσω κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η αμερικανική στήριξη για τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στην Άγκυρα, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ένα αναζωπυρωμένο κουρδικό κίνημα στη Συρία θα ενθαρρύνει τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι δυνάμεις της τουρκικής κυβέρνησης προβαίνουν επί του παρόντος σε βίαιη καταστολή των ατόμων που φέρεται ότι συνδέονται με το Κουρδικό ΡΚΚ.

Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Zarrab, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας. Ένας εκπρόσωπος έστειλε ερωτήματα σχετικά με την υπόθεσή του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δεν απάντησε σε μια λίστα με ερωτήσεις σχετικά με τη δίωξη του Zarrab και μια πιθανή συμφωνία.

Η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη δίωξη του Zarrab και ζήτησε την επιστροφή του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα αντίγραφα των τηλεφωνικών κλήσεων που αποτελούν μέρος της υπόθεσης, ο Zarrab ισχυρίστηκε ότι είχε μιλήσει προσωπικά στον Ερντογάν σχετικά με το σχέδιο επιβολής κυρώσεων και έθεσε το σχέδιό του ως μέσο για τον μετριασμό του εμπορικού ελλείμματος της Τουρκίας“Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εξαγωγές του Zarrab φέρεται να είπε σε έναν από τους συνωμότες του το 2013. “Υποσχέθηκα στον πρωθυπουργό.”

Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν υπηρετούσε ως πρωθυπουργός της Τουρκίας και έκτοτε έχει συσσωρεύσει τεράστια δύναμη, εξαλείφοντας συστηματικά τους εχθρούς του και ξαναγράφοντας το σύνταγμα της χώρας.

Η έκθεση του ρόλου της κυβέρνησης σε ένα τεράστιο σχέδιο δωροδοκίας θα επηρεάσει βαθιά το τουρκικό κοινό σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται.

Την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπέβαλε επίσημη αίτηση για πληροφορίες σχετικά με τον Zarrab, μια πιθανή ένδειξη, δήλωσε ο Barkey, ότι ο έμπορος χρυσού απομονώθηκε από τους Τούρκους δικηγόρους του πριν από μια ομολογία ενοχής που φοβόταν η Άγκυρα.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς προσπάθησαν να ξεπεράσουν το σχέδιο «χρυσό αντί φυσικό αερίου» του Zarrab, το οποίο φέρεται να περιείχε δωροδοκίες και μίζες σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν φαίνεται ότι παρενέβη για να προστατεύσει τον επιχειρηματικό μεγιστάνα.

Μετά τη σύλληψη του Zarrab στην Τουρκία το 2013, ο Ερντογάν καθάρισε την κυβέρνηση από χιλιάδες εισαγγελείς και αστυνομικούς που ισχυρίστηκε ότι συνδέονταν με τον κληρικό Fethullah Gülen, ο οποίος ζει στην εξορία στην Πενσυλβάνια και που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να τον καταργήσει. Μετά την εκκαθάριση, ο Ερντογάν φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει την πρόσθετη εξουσία του για να πιέσει αξιωματούχους να απορρίψουν τις κατηγορίες εναντίον του Zarrab.

Αλλά όταν ο Zarrab ταξίδεψε στο Μαϊάμι τον Μάρτιο του 2016 – μια απόφαση που μπερδεύει τους παρατηρητές της υπόθεσης – αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν έτοιμοι και τον συνέλαβαν αμέσως κατά την άφιξή του.

Από τη σύλληψη αυτή, ο Zarrab έχει μισθώσει τους καλύτερους δικηγόρους που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα.

Η νομική του ομάδα είναι υπό την ηγεσία του Μπράφμαν, ενός αδίστακτου δικηγόρου της Νέας Υόρκης, ο οποίος εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο σημαντικές ποινικές δίκες της πόλης τα τελευταία χρόνια. Εκπροσώπησε τον ράπερ Sean Combs σε κατηγορίες σχετικά με τα όπλα, ανέλαβε τον πρώην αφεντικό του ΔΝΤ Dominique Strauss Kahn ως πελάτη για την καταπολέμηση των αξιώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και φέτος υπερασπίστηκε τον εκτελεστικό διευθυντή φαρμακοβιομηχανίας Martin Shkreli διαβόητο για τη χειραγώγηση των τιμών.

Ο γερουσιαστής του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein, ανέθεσε πρόσφατα στον Μπράφμαν να τον υπερασπιστεί εναντίον μιας σειράς καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση, τις οποίες οι εισαγγελείς εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως μέρος μιας ποινικής έρευνας.

Άλλοι δικηγόροι στην ομάδα υπεράσπισης του Zarrab περιλαμβάνουν τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και τον Donald Trump Rudy και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Michael Mukasey, οι οποίοι προσπάθησαν να επιτύχουν συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της τουρκικής κυβερνήσης για την απελευθέρωση του Zarrab. Τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την ανάληψη από τον Τραμπ, ο Giuliani και ο Mukasey ταξίδεψαν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τον Ερντογάν σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την απελευθέρωση του εμπόρου χρυσού.

“Ανώτεροι αξιωματούχοι τόσο στην αμερικανική κυβέρνηση όσο και στην τουρκική κυβέρνηση παραμένουν δεκτικοί για να επιδιώξουν τη δυνατότητα μιας συμφωνίας”, έγραψε ο Mukasey σε δικαστήριο που κατέθεσε νωρίτερα αυτό το έτος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, προωθώντας τις εικασίες ότι μια συμφωνία για τον Zarrab ήταν σε εξέλιξη. Η ανάγνωση της συνάντησης από το Λευκό Οίκο ανέφερε ότι ο Πενς “εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών, τοπικών υπαλλήλων της αποστολής της Τουρκίας, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών” αλλά δεν ανέφερε τίποτα για τον Zarrab.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Pence δεν απάντησε σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το αν ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην υπόθεση του Zarrab.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν λέει τι σχεδιάζει να κάνει με τον Zarrab. Όσο πλησιάζει η δίκη, οι δικηγόροι των συγκατηγορουμένων του Zarrab έχουν παρακαλέσει τον δικαστή της υπόθεσης Richard Berman να τους πει αν ο Zarrab θα είναι ένας από τους κατηγορούμενους.

“Το μόνο πλεονέκτημα του δικαστή είναι ότι δεν χρειάζεται να απαντάει σε ερωτήσεις, όπως κάνουν οι μάρτυρες ή οι δικηγόροι”, δήλωσε ο Berman. “Έτσι θα έλεγα, κρατήστε την προσοχή σας τεταμένη».

http://foreignpolicy.com/2017/11/20/is-a-deal-in-the-works-for-turkish-businessman-implicated-in-iran-sanctions-case/

About antonis

Check Also

ΘΕΣΠΕΣΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ… Τα καινούργια αποχετευτικά της Ηλιούπολης – EINAI ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Θα πνιγούν; δεν θα πνιγούν; Η νέα τεχνολογία… νέα δεδομένα…   Σαν να λένε από τον …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code