Στις
υπερτροφές

εντάσσουν πλέον οι διατροφολόγοι τον κουρκουμά ή κιτρινόριζα, ο οποίος μάλιστα διατίθεται και σε πολύ προσιτή τιμή έναντι άλλων υπερτροφών.
Ο κουρκουμάς είναι μία ρίζα, όπως το τζίντζερ, με καφέ φλούδα που μέσα κρύβει μια λαμπερή πορτοκαλί σάρκα.
Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες, με αποτέλεσμα να μπορείς πλέον να τον βρίσκεις ολόκληρο ή τριμμένο σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Ο κουρκουμάς δεν αποτελεί απλώς ένα καρύκευμα, αλλά έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, αφού χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική εδώ και χιλιετίες.

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το μπαχαρικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου, του δέρματος και της δυσφορίας από την έμμηνο ρήση.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του πονόδοντου, των αρθριτικών, αλλά και για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Έχει, ακόμα, αποδειχθεί πως προλαμβάνει τις νόσους του Πάρκινσον και του Alzheimer. Δεδομένου μάλιστα ότι η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πιστεύεται ότι προωθεί τη γενική υγεία του εγκεφάλου και ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Πώς να τον χρησιμοποιήσεις;
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους είναι ένα ρόφημα με κουρκουμά, τζίντζερ και μέλι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

Ως καρύκευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από πικάντικα πιάτα. Οι ειδικοί συστήνουν όταν χρησιμοποιούμε κουρκουμά σε φαγητά και ροφήματα, να προσθέτουμε και λίγο μαύρο πιπέρι, καθώς η πιπερίνη αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.
Καλό είναι να θυμόμαστε επίσης ότι ο κουρκουμάς «βάφει» και όπου γίνει αυτό οι επιφάνειες δύσκολα καθαρίζουν.

Πηγή: Olivemagazine.gr

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ