breaking newsΕλλάδα

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Στις 9 Νοεμβρίου 2017 οι ΥΠΕΞ Αλβανίας και Ελλάδας,κοι Μπουσάτι και Κοτζιάς αντίστοιχα, συναντήθηκαν στην Κρήτη κάτω απο αυστηρά μέτρα ασφαλείας και υπό την απολύτως απαραίτητη δημοσιότητα.

Στην συνάντηση τέθηκε η ΄΄ατζέντα» των διμερών θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν όπως το θέμα των Τσάμηδων και των διεκδικήσεων τους, η άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών απομεινάρι απο τον Β΄ΠΠ, η οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο και άλλα σημαντικά.

Την περίοδο εκείνη ήταν σε έξαρση οι διωγμοί των Βορειοηπειρωτών της Χιμάρας με κατεδαφίσεις των ακινήτων περιουσιών τους.Προχθές 8 Ιανουαρίου 2018 ο Αλβανός ΥΠΕΞ Μπουσάτι σε συνέντευξη του σε Αλβανικό κανάλι προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Παρακάτω θα διαβάσετε την περίληψη της συνέντευξης όπως μεταδίδεται απο το https://www.himara.gr

Αλβανός ΥπΕξ : Η άρση της εμπόλεμης κατάστασης ανοίγει τον δρόμο για το «Τσάμικο» και τις περιούσιες

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Η Αλβανία περιμένει από την Ελλάδα να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση, σύμφωνα με τη συνταγματική πρακτική, ανέφερε ο Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ora News συμπληρώνοντας ότι στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνεται και το τσάμικο ζήτημα.

Ο υπουργός Μπουσάτι δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα λέγοντας: ότι για το θέμα αυτό που εκκρεμεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν ορισμένες στιγμές άρνησης ύπαρξής του νόμου (για την εμπόλεμη κατάσταση).

Τόνισε μάλιστα πως στην πρώτη συνάντηση της Κρήτης οι δυο πλευρές συμφωνήσαν να κατηγοριοποιήσουν τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις όπως είναι αυτά που έχουν ιστορικό χαρακτήρα, οικονομικά θέματα και θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δυο χάρων.
Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων όπως τις περιέγραψε και τα ανέλυσε στην συνέντευξή του ο Μπουσάτι είναι:

-Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται στο οποίο συνδυάζεται το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των τσάμηδων, είναι το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου εδώ, κλπ.

ΣΧΟΛΙΟ HELLENIC SUNRISE : Με το πρόσχημα της δημιουργίας στρατιωτικού νεκροταφείου για τους χιλιάδες πεσόντες του Β΄ΠΠ των οποίων τα οστά δεν έχουν ανευρεθεί ακόμα  θα αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη επισήμων συνομιλιών σχετικά με το θέμα των Τσαμήδων.Μέχρι σήμερα το καθεστώς της εμπόλεμης κατάστασης αποτελούσε μια καλή δικαιολογία για την αποφυγή των ουσιαστικών συνομιλιών

Στην ουσία το θέμα της ΄΄Τσαμουριάς΄΄ αποτελεί ένα νέο ΄΄Σκοπιανο-Μακεδονικό ΄΄ ζήτημα εφόσον οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι η Βόρειος ‘Ηπειρος ονομάζεται Τσαμουριά η οποία γεωγραφικά εκτείνεται και ως την Άρτα και Πρέβεζα .Αξιώνουν μάλιστα και ην αποκατάσταση των δήθεν ΄΄Τσάμηδων΄΄ οι οποίοι διέφυγαν απο την Ελλάδα στην Αλβανία κατά την διάρκεια της κατοχής .

Οι Αλβανοί βιάζονται διότι εάν παραχωρηθεί το όνομα  ΄΄Μακεδονία ΄΄ στα Σκοπια τοτεμπορεί να υποστούμε εθνική ήττα άλλα  ως δεδικασμένο θα μπορούσε θεωρητικά και η Ελλάδα να διεκδικήσει το ίδιο για την Β. Ήπειρο ως γεωγραφική συνέχεια της Νότιας ηπείρου που βρίσκεται στην Ελληνική επικράτεια .Με το ΄΄Τσάμικο΄΄ οι Αλβανοί προβάλλουν πρώτοι αξιώσεις και εξουδετερώνουν ενδεχόμενες Ελληνικές .

-Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα. 

ΣΧΟΛΙΟ HELLENIC SUNRISE : Εξισώνονται τα δικαιώματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα οι οποίοι αποτελούν κοινότητα οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στην χώρα από το 1990  με τα δικαιώματα των ΒορειοΗπειρωτών που αποτελούν αυτόχθονες πληθυσμούς και που κατοικούν στην Βόρειο Ήπειρο για χιλιάδες χρόνια.Έτσι το ζήτημα της μειονότητας των αυτοχθόνων Ελλήνων που κατά περιοχές αποτελούν την πλειονότητα στην Βόρεια Ήπειρο -Νότια Αλβανία εξομοιώνεται με την παροχή διευκολύνσεων στους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα οι οποίοι προέκυψαν εντελώς πρόσφατα χωρίς να έχουν κανένα εθνικό,πολιτιστικό, γλωσσικό, θρησκευτικό δεσμό με τους Έλληνες
Επίσης υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα.

Τρίτο πακέτο είναι το «πακέτο του μέλλοντος» και αυτό αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, γιατί έχουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και την απόφαση του 2009 και τις θέσεις των δύο πλευρών από την άλλη. 

ΣΧΟΛΙΟ HELLENIC SUNRISE: Εδώ έχουμε μια εξόφθαλμη δημιουργία προβλήματος ανάλογο μ αυτό στο Αιγαίο και μάλιστα υπό την καθοδήγηση και τεχνογνωσία της Τουρκίας η οποία και στηρίζει με κάθε μέσο την Αλβανία και τα Σκόπια.

Έχουμε επίσης θέματα χερσαίων συνόρων, όχι για τα ίδια τα σύνορα, αλλά ζητήματα που σχετίζονται με τη συντήρησή τους και τον καλύτερο καθορισμό των κανόνων των χερσαίων συνόρων. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν αντίκτυπο, φυσικά, στο μέλλον μας.
Τέλος σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, οι συνομιλίες αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.

Η κρίση που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και η οποία προετοιμάσθηκε εδώ και 40 χρόνια βρίσκει την εξήγηση της. Η Ελλάδα χτυπημένη απο την κρίση, προτεκτοράτο της Γερμανίας, χωρίς οικονομία κυβερνιέται καθημερινά με email απο τη Γερμανία . Τα χτυπήματα πολλαπλά. Σε ένα συμβατικό πόλεμο ίσως και να καταφέρναμε να αποκρούσουμε την επίθεση.Ωστόσο στον οικονομικό και διπλωματικό  πόλεμο που κάνει η Γερμανία και η Τουρκία καθημερινά χάνουμε έδαφος και τίποτα δεν δείχνει ότι θα γλυτώσουμε.

hellenicsunrise2

Back to top button