
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν από τις 08:00 (ώρα Μόσχας, 07:00 ώρα Ελλάδας) καθώς έπαυσε η ισχύς της συμφωνίας διαμετακόμισης.
Η ισχύς της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξέπνευσε τις πρώτες ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2025 και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμφωνία όσο διαρκεί ο πόλεμος.
«Λόγω της επανειλημμένης και σαφώς εκφρασμένης άρνησης της ουκρανικής πλευράς να ανανεώσει αυτές τις συμφωνίες, η Gazprom δεν έχει από την 1η Ιανουαρίου 2025 την τεχνική και νομική δυνατότητα να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας», αναφέρει η Gazprom σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram.
«Από τις 8:00 ώρα Μόσχας, η προμήθεια ρωσικού αερίου για μεταφορά μέσω του εδάφους της Ουκρανίας δεν πραγματοποιείται».
Το κλείσιμο της παλαιότερης οδού του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη με υπαιτιότητα της Ουκρανίας αλλά και της ΕΕ, θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι πλήρως εξαρτημένες ενεργειακά από τις ΗΠΑ και να προμηθεύονται το πανάκριβο αμερικανικό LNG.
Όλοι στην Ελλάδα θυμούνται τι είχε συμβεί στην χώρα το 2022 όταν εκτινάχθηκε η τιμή των καυσίμων και του ρεύματος σε τέτοιο βαθμό που οι Έλληνες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Πάντως η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει αέριο μέσω του αγωγού TurkStream που βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας αλλά και μέσω του αζερικού ΤΑΡ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τις προσπάθειές της «να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια» μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022 αναζητώντας εναλλακτικές πηγές.
Έτσι σταμάτησε να αγοράζει το φθηνό ρωσικό αέριο στις ποσότητες που το αγόραζε πριν, με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβαση στην φθηνή ενέργεια.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και ιδιαίτερα, η γερμανική αλλά και η γαλλική.
Πλέον δεν είναι ανταγωνιστικές ενώ σε ότι αφορά τους Γερμανούς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, οι Κινέζοι τους έχουν κυριολεκτικά διαλύσει, καθώς έχουν κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το ζήτημα τώρα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό LNG όπως σοφά έπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το «ηλεκτροσόκ» του 2022 ή θα στραφεί ξανά στους Αμερικανούς τώρα που λειτουργεί πλήρως ο σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης;
Σε τι τιμές θα πουλάνε τώρα οι Αμερικανοί; Όπως το 2022; Αν γίνει αυτό πάλι οι Έλληνες θα χρειάζονται έναν μισθό για να πληρώσουν ένα λογαριασμό ρεύματος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες. Οι Έλληνες δεν έχουν άλλο «λίπος» να κάψουν, τουλάχιστον όχι η πλειοψηφία τους.
Αν πάλι η κυβέρνηση συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό LNG θα πρέπει να βρει τρόπο να προσπεράσει τις αμερικανικές κυρώσεις και να πληρώνει την Gazprom.
Για παράδειγμα η Κίνα δεν έχει πρόβλημα να το κάνει αυτό αλλά με την Ελλάδα δεν είναι τόσο απλό, αλλά θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών.
Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει πολύ περισσότερα εάν απορρίψει το ρωσικό αέριο για πολιτικούς λόγους, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό Sputnik.
Εννοούσε μία νέα εκτίναξη τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα όπως είχε συμβεί το 2022, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόραζε αμερικανικό LNG έως και 5 φορές ακριβότερα από ότι το ρωσικό αέριο!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στην Ευρώπη τελεσίγραφο να εγκαταλείψει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους έως το 2027.
Για το σκοπό αυτό, συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και τέθηκε σε λειτουργία πριν από τρεις μήνες.
karditsastakra