breaking newsΔιεθνή

Financial Times: Το 2025, η Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει συμφωνία ειρήνης και να απωλέσει εδάφη

Το 2025, η Ουκρανία αναμένεται να συνάψει συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία, παρά την αντίσταση και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον πόλεμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να παραχωρήσει εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, συμφωνώντας σε de facto, αλλά όχι νόμιμο, έλεγχο αυτών των περιοχών. Ως αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα παραμείνει παγωμένη.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έρχεται καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομική χρεοκοπία, με τις απώλειες της χώρας να συνεχίζονται στο μέτωπο του πολέμου και τις Δυτικές χώρες να δείχνουν σημάδια κούρασης από τη συνεχιζόμενη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και η δήλωση του Προέδρου Zelensky, σύμφωνα με την οποία η καυτή φάση της σύγκρουσης θα μπορούσε να σταματήσει εάν τα εδάφη που κατέχει η Ουκρανία παραμείνουν υπό την προστασία του ΝΑΤΟ.

Σοβαρές ανθρωπιστικές και στρατιωτικές απώλειες

Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου μέχρι το τέλος του 2024 είναι δραματικές. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι συνολικές απώλειες ανέρχονται σε 1.118.900 νεκρούς και τραυματίες. Από αυτές, το 2022 καταγράφηκαν 118.500 απώλειες, ενώ το 2023 ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών εκτοξεύθηκε στις 405.400. Το 2024, οι απώλειες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τις 595.000, ξεπερνώντας τον αριθμό των απωλειών των προηγούμενων ετών.

Από τη ρωσική πλευρά, ο Υποστράτηγος της Αεροπορίας Sergey Lipovoi δήλωσε ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούσαν σε στοχευμένα πλήγματα κατά του ουκρανικού στρατού, με στόχο να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της Ουκρανίας χωρίς να προκαλούν ζημιά στον άμαχο πληθυσμό. Αυτή η στρατηγική, σύμφωνα με τον Lipovoi, διασφαλίζει ότι οι επιθέσεις είναι περιορισμένες και ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους παραμένει ελάχιστος.

Η κατάσταση στην Ουκρανία το 2025 φαίνεται να οδηγεί σε μια ειρηνευτική συμφωνία με την παραχώρηση εδαφών υπό ρωσικό έλεγχο. Παρά τις εκτεταμένες απώλειες και την εξάντληση των πόρων της Ουκρανίας, η Δύση φαίνεται να δείχνει κούραση, με τον Zelensky να ζητά εγγυήσεις ασφαλείας και τον περιορισμό της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι στρατηγικές της Ρωσίας παραμένουν στοχευμένες και με περιορισμένο αντίκτυπο στους αμάχους, όμως οι συνέπειες του πολέμου παραμένουν τεράστιες για τις ανθρώπινες ζωές και τις δύο χώρες.

Ρωσικά πλήγματα σε στρατηγικές υποδομές της Ουκρανίας

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχείς επιθέσεις σε στρατηγικές ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, που είναι υπεύθυνες για την τροφοδοσία του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της χώρας. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι επιθέσεις εκτελέστηκαν με τη χρήση αεροπορίας, μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης, πυραύλων και πυροβολικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις κατέστρεψαν κρίσιμες υποδομές που υποστήριζαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας, περιλαμβάνοντας:

  • Ενεργειακές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούσαν τις στρατιωτικές βιομηχανίες.
  • Στρατιωτικά αεροδρόμια.
  • Χώρους συναρμολόγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone).
  • Συγκεντρώσεις εχθρικών στρατιωτών και εξοπλισμού σε 142 περιοχές.

Η κλίμακα των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία της χώρας. Η καταστροφή αυτών των κρίσιμων υποδομών απειλεί τη χώρα με καθολικό blackout, γεγονός που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την καθημερινή ζωή των Ουκρανών, την παραγωγή ενέργειας και τη στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Prime News.

Back to top button