
Μπιλ Γκέιτς: Σε μια 10ετία η AΙ θα αντικαταστήσει γιατρούς και δασκάλους
Σε μία αρκετά δυσοίωνη πρόβλεψη για το μέλλον των εργαζομένων εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης, προχώρησε ο Μπιλ Γκέιτς, επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται πλέον “για τα περισσότερα πράγματα” στον κόσμο.
Προς το παρόν, η τεχνογνωσία παραμένει “σπάνια”, εξήγησε ο Γκέιτς, στον κωμικό Τζίμι Φάλον κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “The Tonight Show”, επισημαίνοντας τους ανθρώπινους ειδικούς στους οποίους εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε πολλούς τομείς, όπως “ένας σπουδαίος γιατρός” ή “ένας σπουδαίος δάσκαλος”.
Αλλά “με την τεχνητή νοημοσύνη, κατά την επόμενη δεκαετία, αυτό θα γίνει δωρεάν, κοινός τόπος – σπουδαίες ιατρικές συμβουλές, σπουδαία διδασκαλία”, είπε ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος.
Με άλλα λόγια, ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή αυτού που ο Γκέιτς αποκάλεσε “δωρεάν νοημοσύνη” σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ειδικό σε θέματα ευτυχίας Άρθουρ Μπρουκς.
Το αποτέλεσμα θα είναι η ταχεία πρόοδος στις τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες θα είναι προσιτές και θα αγγίζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, δήλωσε ο Γκέιτς, από τα φάρμακα και τις διαγνώσεις μέχρι τα ευρέως διαθέσιμα φροντιστήρια τεχνητής νοημοσύνης και τους εικονικούς βοηθούς.
“Είναι πολύ βαθύ και ακόμη και λίγο τρομακτικό – επειδή συμβαίνει πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει ανώτατο όριο”, σημείωσε ο Γκέιτς.
Η συζήτηση σχετικά με το πώς ακριβώς οι περισσότεροι άνθρωποι θα ενταχθούν σε αυτό το μέλλον με την Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζεται. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους ανθρώπους να εργάζονται πιο αποτελεσματικά – αντί να τους αντικαταστήσει εντελώς – και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη που θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Άλλοι, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft AI Mustafa Suleyman, αντιτείνουν ότι η συνεχής τεχνολογική πρόοδος τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει την εικόνα των περισσότερων θέσεων εργασίας σχεδόν σε κάθε κλάδο και θα έχει “εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό” αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό.
Ο Γκέιτς είναι αισιόδοξος για τα συνολικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ανθρωπότητα, όπως “πρωτοποριακές θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες, καινοτόμες λύσεις για την κλιματική αλλαγή και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλους”, έγραψε πέρυσι.
Μιλώντας στον Φάλον, ο Gates επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι ορισμένοι τύποι θέσεων εργασίας πιθανότατα δεν θα αντικατασταθούν ποτέ από την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι μάλλον δεν θέλουν να βλέπουν μηχανές να παίζουν μπέιζμπολ, για παράδειγμα.
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης συνοδεύεται από “κατανοητές και βάσιμες” ανησυχίες, έγραψε ο Γκέιτς σε μια ανάρτηση στο blog το 2023. Τα σημερινά κορυφαία προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης είναι γεμάτα λάθη και επιρρεπή στο να επιτρέπουν τη διάδοση ψευδών στοιχείων στο διαδίκτυο, για παράδειγμα.
Ο Γκέιτς είδε την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης να έρχεται σχεδόν πριν από μια δεκαετία: Όταν ρωτήθηκε σε ποια βιομηχανία θα επικεντρωνόταν αν έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή, επέλεξε γρήγορα την τεχνητή νοημοσύνη.
Εκείνη την εποχή, η τεχνολογία απείχε χρόνια από την παραγωγή κειμένου τύπου ChatGPT, η οποία τροφοδοτείται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Ωστόσο, μέχρι το 2023, ακόμη και ο Γκέιτς είχε εκπλαγεί από την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
filoitexnisfilosofias