
Τυχικέ Τυχικέ τι με διώκεις; Απ.Παύλος: Τυχικέ Τυχικέ τι με διώκεις; και αμέσως εξέπεσε από τον επισκοπικό θρόνο της Πάφου.
“..είχε προηγηθεί η άρνηση του να δεχθεί στην Πάφο την Κάρα του Αποστόλου Παύλου επειδή αυτή θα μεταφερόταν από το Βατικανό. (σσ με την ίδια λογική η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα είχε επανασυναγάγει λείψανα και κειμήλια της που είχαν λεηλατηθεί επί Σταυροφοριών και είχαν μεταφερθεί στη Δύση με πρώτο και καλύτερο αυτό του Αγίου Δημητρίου) Η άρνηση οφειλόταν στο γεγονός ότι θεωρούσε τον Πάπα αιρετικό, και παρά το γεγονός ότι ο Φραγκίσκος ( Πάπας) δεν θα συνόδευε την κάρα, ο Τυχικός επέμεινε μέχρι τέλους στην άρνηση του. ( σσ μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος δημόσια είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνονταν συλλείτουργο με Καθολικούς αλλά μια εθιμοτυπική εκδήλωση.
Οι οπαδοί του τον αποκαλούν Νέο Μάρκο Ευγενικό αλλά ο δυστυχής λόγω κεκτημένης ζηλωτικής ταχύτητας αποδείχθηκε Τυχικός ο Αγενής αφού αποστράφηκε τον Απόστολο των Εθνών που σ αυτόν οφείλει ότι είναι χριστιανός. Βέβαια υπάρχει το σκεπτικό φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση.
Μάρκος ο Ευγενικός κι αν ο Τυχικός δεν υπέγραψε τίποτα δεν εποιήσαμεν. Γιατί έγινε κάποια νέα Φερράρα Φλωρεντία ερήμην μας; Υπάρχει Συνοδική απόφαση Ένωσης Εκκλησιών ή κοινό ποτήριο ;όχι. Οπότε η στάση του ήταν πρόχειρη και επιπόλαιη παλαιοημερολογίτικου τύπου.
Στο επίπεδο που εκλήθηκε να διακονήσει την Εκκλησία οφείλει να τηρεί κι ένα θρησκευτικό πρωτόκολο,δεν το ήξερε; και μάλιστα όταν αυτό δεν θίγει τα θέσφατα ήταν υποχρεωμένος να το ακολουθήσει.
Οι προσεγγίσεις με άλλα χριστιανικά και μη σχήματα είναι μέσα στο πρόγραμμα άλλωστε ο Χριστός ως ο πρώτος και κατ εξοχήν Ιεραπόστολος προσέλαβε ανθρώπινη σάρκα όντως Θεός ενεδύθη θνητότητα ο αθάνατος εκενώθη για να προσεγγίσει τον πεπτωκότα άνθρωπο. Ο δεσπότης είναι σε τύπον Χριστού και η συμβολική με το ωμοφόριο παραπέμπει στο απολωλός. Η Εκκλησία δεν ορθώνει τείχη, ως εκ-κλησία καλεί απευθύνει κάλεσμα εσαεί..και πάντοτε και προς όλους)
Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είχε αναφέρει, πως η στάση του κ. Τυχικού έναντι του, πιθανώς να σχετίζεται και με την μεταφορά της κάρας του Αποστόλου Παύλου. Τότε ήταν που ανέφερε στον «Φ» ότι θα μεταβεί ο ίδιος προσωπικά στο Βατικανό προκειμένου να ρυθμίσει τα της διακομιδής της στην Πάφο. Μάλιστα θα την υποδεχόταν ο ίδιος στην Πάφο με επίκληση του άρθρου 12 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου στο οποίο καταγράφονται και τα ακόλουθα: Ο Αρχιεπίσκοπος «ιερουργεί καθ’ άπασαν την Κύπρον, τη απλή ανακοινώσει προς τον οικείον αρχιερέα».
Αυτό σημαίνει πως ο Μακαριότατος δεν ήταν απαραίτητο να ζητήσει την έγκριση του Μητροπολίτη Πάφου, αλλά απλώς θα τον ενημέρωνε ότι θα μεταβεί στην Πάφο για οποιαδήποτε ακολουθία κοκ. Οπόταν, στην προκειμένη περίπτωση, ο μητροπολίτης Τυχικός δεν θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.
Βεβαίως, μετά την έκπτωση του κ. Τυχικού, ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να υποδεχθεί την κάρα και ως τοποτηρητής του θρόνου της Πάφου, νοουμένου βεβαίως πως η μεταφορά της θα γίνει πριν τις εκλογές, οι οποίες προσδιορίζονται για τον προσεχή Σεπτέμβριο” αναφέρει ο Φιλελεύθερος σήμερα.
Ο Τυχικός νόμιζε ότι έριχνε πόρτα στον πάπα αλλά δίωξε τον Απόστολο των Εθνών…Ο ζηλωτισμός ως φανατισμός μειώνει την κρίση και περιορίζει την αντιληπτική αναλυτική ικανότητα δημιουργεί εμμονές.
Άλλο ασκώ κριτική στις δογματικές παρεκκλήσεις ενός άλλου θρησκευτικού σχήματος και άλλο δηλώνω τον εκπρόσωπο του persona
non grata όταν μάλιστα φέρνει την τίμια κάρα του εκχριστιανιστή σου. Ο Τυχικός χωρίς τη δέουσα διάκριση κοινώς την πάτησε αφού θυσίασε το μείζον στο έλασσον.
ΥΓ ο πίνακας είναι του Caravaggio και απεικονίζει την πτώση του Απ.Παύλου στο Σαούλ Σαούλ τι με διώκεις;
dimpenews.com