breaking newsΕλλάδα

Με τα «θα» της ΝΔ η Κέρκυρα πλήττεται από λειψυδρία

Με τα «θα» της ΝΔ η Κέρκυρα πλήττεται από λειψυδρία

«Λύνουμε το υδροδοτικό πρόβλημα όλου του νησιού, με ένα τεράστιο έργο 170 εκατομμυρίων ευρώ. (…). Η σχολή πολιτικής σκέψης όμως την οποία και εγώ ο ίδιος υπηρετώ αλλά και όλη η κυβέρνηση είναι να ερχόμαστε σε έναν τόπο όταν μπορούμε να εξαγγέλλουμε συγκεκριμένα έργα με χρονοδιαγράμματα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά που ξεχωρίζει την πολιτική του χθες από την πολιτική του σήμερα. Σήμερα λοιπόν ήρθα εδώ στο πολύ όμορφο νησί σας για να ανακοινώσω όχι μεγάλα έργα που θα γίνουν, αλλά μεγάλα έργα που γίνονται. Και εξηγούμαι. Το μεγάλο ζήτημα της κάλυψης των αναγκών ύδρευσης όλου του νησιού είναι σε εξέλιξη».

Τάδε έφη τον Ιούνιο του 2022 ο τότε υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, με τις δηλώσεις του να παίζουν σε όλα τα συστημικά ΜΜΕ με πηχυαίους τίτλους για το πώς «λύνεται το υδροδοτικό πρόβλημα της Κέρκυρας μετά από σχεδόν μισό αιώνα».

Δύο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2024, ολόκληρες περιοχές του ίδιου νησιού έμειναν χωρίς νερό για τρεις ή και τέσσερις μέρες, ενώ στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οι Δήμοι Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας κήρυξαν το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και τη διαχείριση των συνεπειών της.

Και φτάνουμε στο σήμερα, Μάιο του 2025, τρία χρόνια μετά τις μεγαλοστομίες του Κ. Καραμανλή, με τον δήμαρχο της Νότιας Κέρκυρας Βασίλη Χειμαριώτη να υποβάλλει την παραίτησή του στην αποκεντρωμένη διοίκηση λόγω του τεράστιου προβλήματος της λειψυδρίας.

«Παρά τις ενέργειες, τις διεκδικήσεις, συναντήσαμε καθυστερήσεις και εμπόδια που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τρανή απόδειξη την άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να δεχτεί τον δήμαρχο προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα του δήμου που σχετίζονται με τη λειψυδρία» κατήγγειλε παραιτούμενος ο B. Χειμαριώτης.

Στη θέση του εξελέγη ο Γιάννης Καββαδίας, ο οποίος είναι πλέον ένας από τους δεκάδες δημάρχους που θα έρθουν αντιμέτωποι και φέτος με το τέρας της λειψυδρίας αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιχειρεί να φέρει ιδιώτες στον χώρο του νερού. «Θα προχωρήσουμε άμεσα σε αφαλατώσεις και θα φέρουμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο για σειρά δράσεων που αφορούν την ενίσχυση των δικτύων» τονίζει ο ίδιος

Χάνονται χρηματοδοτήσεις
Το νησί των Φαιάκων ακούει εδώ και 30 χρόνια υποσχέσεις από το κεντρικό κράτος για τη δημιουργία φραγμάτων στον βορρά και τον νότο που θα βοηθούσαν στη συγκέντρωση νερού. Πρόκειται για μελέτες και σχέδια επί χάρτου. Η ενιαία Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΕΥΑΚ) θα σπάσει σε τρία μέρη, με τον κάθε δήμο να αναλαμβάνει από ένα για να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία.

Την κατάσταση στο νησί περιγράφει ο δήμαρχος Β. Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, του οποίου ο δήμος έχει τη δική του ΔΕΥΑ από τον Απρίλιο του 2024: «Η ΔΕΥΑ μας είναι νεοσύστατη και ευτυχώς είμαστε εντάξει με τους λογαριασμούς μας προς τη ΔΕΗ, όμως έχουμε ελλιπέστατη πρόσθετη χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες επενδύσεις, όπως για τα δίκτυά μας, αναγκαστικά χρησιμοποιούμε ίδιους πόρους.

Πρόβλημα για εμάς είναι ότι έχουμε μείνει με το 1/4 του προσωπικού, αφού πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.ά. Ευτυχώς, κατά τη διάσπαση της ενιαίας ΔΕΥΑΚ, εξασφαλίσαμε από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” 500.000 ευρώ που μας αναλογούσαν και προχωρήσαμε σε γεωτρήσεις. Hταν βασισμένες στην παλιά μελέτη του –τότε– Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕ) από το 1990 και από τις 15 που κάναμε οι δέκα ήταν επιτυχείς με καλό νερό. Το δίκτυό μας είναι πάνω από 40 ετών κι έχει απώλειες του νερού της τάξεως του 20-30%.

Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν το καλοκαίρι με την αύξηση της ζήτησης, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, ενώ υπογραμμίζει και τη γραφειοκρατία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ήρθε αντιμέτωπος και ο παραιτηθείς συνάδελφός του: «Ο δήμος μας απαρτίζεται από 140-150 οικισμούς. Υπάρχει μια ανάπτυξη βιλών, καταλυμάτων, που αφορά πάνω από το 40% του τουρισμού της Κέρκυρας. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στο να εξαντλείται το νερό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εχουμε 20.000 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι πάνω από 35.000-40.000 κλίνες. Ηδη από τον Μάη έχουμε 30-40% πληρότητα.

Συνεπώς οι ανάγκες διπλασιάζονται, ενώ ο κόσμος είχε μάθει και με τις πισίνες, το γκαζόν, τα ποτίσματα και δύσκολα θα… ξεμάθει. Το κυριότερό μας θέμα είναι οι χρηματοδοτήσεις που υπόσχεται η πολιτεία και ποτέ δεν έρχονται.

Η τελευταία του κ. Σκυλακάκη ήταν 2.000.000 ευρώ για όλη την Κέρκυρα –στον δήμο μας αναλογούσαν 400.000– και, αντί να μας τα δώσουν άμεσα λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχουμε κηρύξει, αντιμετωπίζουμε μια ατελείωτη γραφειοκρατία. Εδώ και έξι μήνες περιμένουμε τη χρηματοδότηση. Αυτό ήταν που οδήγησε και σε παραίτηση τον συνάδελφό μας. Δεν μπόρεσε να πάρει το βάρος πάνω του διότι ούτε η πολιτεία τον βοηθούσε ούτε το υπουργείο Ενέργειας ενδιαφέρθηκε για να βοηθήσει έκτακτα στο πρόβλημα».

Ερωτώμενος για το επίμαχο θέμα των φραγμάτων που «θα» γίνονταν το 2022, ο Γ. Μαχειμάρης επισημαίνει: «Υπάρχει ένας εμπαιγμός από όλες τις κυβερνήσεις για το ζήτημα των φραγμάτων που χρειάζεται το νησί μας και ιδιαίτερα από την τελευταία κυβέρνηση. Εξήγγειλαν την κατασκευή του φράγματος στην περιοχή του Τρουμπέττα και είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής τον Ιούνιο του 2022 μάς είπε πως ξεκινάει η διαδικασία και ακόμη… περιμένουμε».

Back to top button