Η Ρωσία παραδέχθηκε επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής ότι εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία, σε συνέχεια των γεγονότων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως «απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες του Κιέβου», χωρίς όμως να διευκρινίζεται το περιεχόμενο των ενεργειών αυτών.
Από ουκρανικής πλευράς, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – όλοι διασώστες – ενώ τουλάχιστον 49 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίεβο, οι επιθέσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, υποδομές και οχήματα, ενώ υπάρχουν αναφορές για πλήγματα κοντά σε νοσοκομεία και διασώστες εν ώρα καθήκοντος – γεγονός που επιτείνει τη διεθνή ανησυχία για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Κρεμλίνο: «Ο πόλεμος είναι ζήτημα επιβίωσης για τη Ρωσία»
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ –ο οποίος παρομοίασε τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη με καυγά μικρών παιδιών σε πάρκο– ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε με έντονη αντίδραση. «Για εμάς, πρόκειται για ένα υπαρξιακό ζήτημα. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και μέλλοντος – τόσο του λαού μας όσο και των παιδιών μας», δήλωσε ο Πεσκόφ, απορρίπτοντας την υποτιμητική προσέγγιση του Τραμπ.
Ο Πεσκόφ ωστόσο αναγνώρισε τη σημασία της διατήρησης επαφών με την Ουάσινγκτον, σημειώνοντας ότι η Μόσχα είναι ευγνώμων για τις όποιες μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ. Όσον αφορά τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Τραμπ και του Έλον Μασκ, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παρέμβει, τονίζοντας πως πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών».