
Σε ένα ολοένα πιο φουρτουνιασμένο διεθνές περιβάλλον, με τους ισχυρούς παίκτες να βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό πέραν του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα μοιάζει με καρυδότσουφλο.
Η ΙΧ εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ουκρανικό και στα ελληνοτουρκικά αφήνει τη χώρα έκθετη στις ορέξεις των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών εταίρων τους. Ο πρωθυπουργός πρωτοστατεί και στο μεγάλο πλάνο της προσωπικής φίλης του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στηρίζοντας ζωηρά την εξοπλιστική ατζέντα της Ευρώπης που οδηγεί σε μια νέα υβριδική ψυχροπολεμική εποχή, με τους δύο πόλους να συναινούν και την ΕΕ να μοιάζει με ποντίκι που βρυχάται.
Η αβεβαιότητα κυριαρχεί και τα χειρότερα μεταφέρονται σε κύκλους πολιτικών σαλονιών. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης εμφανίζεται να εκμυστηρεύτηκε σε επώνυμους συνδαιτυμόνες του πως Ρώσοι και Αμερικανοί πιθανόν να ικανοποιήσουν τον φίλο τους Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά.
Τι έχει οικοδομήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τα προηγούμενα χρόνια στο διεθνές περιβάλλον; Εξήγαγε τον εαυτό του στο εξωτερικό ως σοβαρό ηγέτη με διεθνή εμβέλεια ώστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εξασφαλίσει ένα μελλοντικό πόστο διεθνούς εμβέλειας, πέτυχε έτσι να μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο χωρίς, όπως αδυσώπητα αποδεικνύεται, να έχει ωφεληθεί η χώρα, έκανε προσωπικές διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τη Φον ντερ Λάιεν ή τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, άλλαξε το δόγμα της διπλωματίας στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», έδωσε ρητή στήριξη στα εγκλήματα της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα, πέτυχε να γίνει «προβλέψιμος σύμμαχος».
Εφυγε νωρίτερα…
Με την ανατροπή των διεθνών δεδομένων, σε μια περίοδο που πλέον όλοι εστιάζουν στην ωμή ισχύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να είναι ταυτόχρονα ένα ακολούθημα του πιο «αδύναμου» και κατακερματισμένου μπλοκ, του ευρωπαϊκού, και απομονωμένος από τα ουσιαστικά διεθνή φόρουμ. Είναι εντυπωσιακό ότι στη διάσκεψη που εκλήθη στις Βρυξέλλες για την άμυνα της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας, την περασμένη Πέμπτη, έφυγε πριν από το κρίσιμο δείπνο των ηγετών, αφήνοντας στον πόδι του τον πρόεδρο της Κύπρου!
Το μέγιστο που κατάφερε είναι να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) την πρότασή του για τους εξοπλισμούς, η οποία ουσιαστικά πατάει πάνω στο σχέδιο «Rearm Europe» της φιλοξενούμενής του σε διακοπές στην Κρήτη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ζητάει χωρίς ουσιαστικά να προσθέτει τίποτα να χρησιμοποιηθούν οι δημοσιονομικές ευελιξίες με ισότιμο τρόπο για όλα τα κράτη-μέλη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίας επαναφέρει το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» για να ντύσει στο χακί την Ευρώπη και κυρίως για να εμφανιστεί ως μεγάλος παίκτης η Γερμανία (αφοπλίστηκε μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αποφευχθεί νέο αιματοκύλισμα) καθώς βρίσκει την ιστορική ευκαιρία να την επανεξοπλίσει. Παρουσίασε πέντε προτάσεις χρηματοδότησης της προσπάθειας επανεξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων της χορήγησης 150 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια και της επαναχρησιμοποίησης άλλων υφιστάμενων κονδυλίων (Ταμείο Συνοχής και Ανασυγκρότησης).
Στον αντίποδα σε αυτήν τη συγκυρία βρίσκεται ο Ερντογάν. Η Τουρκία όχι μόνο έλαβε πρόσκληση στο Λονδίνο και σε διασκέψεις και συνόδους που οργανώθηκαν από ηγέτες χωρών οι οποίες έχουν ισχύ και εκτόπισμα, αλλά επιβλήθηκε επιπλέον ως χώρα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει για αποφάσεις σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μεγάλο γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται κατανοητοί οι φόβοι του Μ. Βορίδη για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.
Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τους υδρογονάνθρακες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, από τη στιγμή που εμπλέκονται στις έρευνες οι αμερικανικές εταιρείες Chevron και Exxon, είναι μεγάλο. Ενδεχομένως αυτό να λειτουργήσει καταλυτικά για τις εξελίξεις στην περιοχή, δεδομένου ότι πλέον Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο οδεύουν προς μια εξομάλυνση των σχέσεών τους και η Τουρκία θα αποκτήσει ελευθερία κινήσεων σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παζάρι.
«Δεν βλέπω κάποια αλλαγή στις ισορροπίες ισχύος. Εχουμε όμως μια μεγάλη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας, η οποία συμβαδίζει με τις αυτοκρατορικές βλέψεις της, οπότε αναμένεται να καταστήσει την Τουρκία έτι περισσότερο επιθετική έναντι της Ελλάδος» σημειώνει στο Documento o καθηγητής Γεωπολιτικής και διευθυντής του τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Γρίβας, ο οποίος συμπληρώνει: «Οσον αφορά τις ισορροπίες ισχύος, ναι μεν δεν πρόκειται να έχουμε κάποια άμεση δραματική αλλαγή, αλλά σε βάθος χρόνου το γεγονός ότι η Τουρκία αποκτά προνομιακή πρόσβαση σε κρίσιμες στρατιωτικές τεχνολογίες ευρωπαϊκής προέλευσης που δεν διέθετε και σε μεγάλα ευρωπαϊκά κεφάλαια ενισχύει την κολοσσιαία προσπάθεια που κάνει να εξελιχθεί σε στρατιωτική δύναμη ευρασιατικών διαστάσεων και να επιτύχει σε βάθος χρόνου μερικών ετών καινοτομικό χάσμα έναντι της Ελλάδας. Δηλαδή θα έχει αναπτύξει ένα στράτευμα νέας φιλοσοφίας, με νέου τύπου οπλικά συστήματα, με δική της πολεμική βιομηχανία και συνακόλουθα θα έχει δημιουργήσει έναν στρατό που θα είναι όχι απλώς ισχυρότερος ποιοτικά, αλλά θα έχει χάσμα όσον αφορά τη γενεά, θα είναι δηλαδή πιο εξελιγμένος τεχνολογικά στρατός. Εκεί, ναι, θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα».
karditsastakra