
Με μια δυσοίωνη προειδοποίηση, που κρύβεται ανάμεσα στους δημοσιοσχετίστικους επαίνους, προειδοποιούν τους επενδυτές και όσους σκέφτονται να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους χρέους οι Financial Times, υποστηρίζοντας, εν πολλοίς, πως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια: η φαινομενική σταθερότητα κρύβει κινδύνους και η αντίστροφη μέτρηση για μια νέα κρίση φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας αναδείχθηκαν ως οι απρόσμενοι νικητές από τις φετινές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, διαγράφοντας μια «αδιάκοπη» ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να μειωθεί το spread με το βασικό κόστος δανεισμού της Γερμανίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Οι διαχειριστές ομολογιακών κεφαλαίων δήλωσαν ότι η στροφή από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όταν οι χώρες αντιμετώπιζαν εκρηκτικές αυξήσεις στα κόστη δανεισμού, οφείλεται στην ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη και στην αυξημένη κατανομή των βαρών του χρέους μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ιταλία τώρα πληρώνει μόλις 0,9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τη Γερμανία για δανεισμό 10 ετών, κοντά στη χαμηλότερη διαφορά των τελευταίων δεκαπέντε ετών.
Η Ισπανία δανείζεται με φθηνότερο κόστος από τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με διαφορά μικρότερη από 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Η άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ιστορική δαπάνη ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την άμυνα και τις υποδομές από τον καγκελάριο Friedrich Merz, συνέβαλε επίσης στη μείωση των διαφορών απόδοσης.
Αντίθετα, κατά την κρίση της ευρωζώνης οι διαφορές απόδοσης στις λεγόμενες «περιφερειακές» χώρες εκτοξεύτηκαν λόγω ανησυχιών για μη βιώσιμο χρέος και πιθανό διαχωρισμό του νομισματικού μπλοκ.
«Ο βασικός λόγος ύπαρξης των πιστωτικών διαφορών είναι να αντανακλούν τον κίνδυνο αθέτησης ή διάσπασης. Αντιθέτως, αυτός ο κίνδυνος έχει μειωθεί», δήλωσε ο Nicola Mai, αναλυτής κρατικού χρέους στην Pimco. Προέβλεψε ότι η σύγκλιση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων «θα διαρκέσει».
H περίπτωση της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, σημειώνουν οι Financial Times, τη χώρα που πυροδότησε την περιφερειακή κρίση και προκάλεσε μια σειρά κρατικών διασώσεων, το spread έχει μειωθεί στη 0,7 ποσοστιαία μονάδα.
«Η ανοδική πορεία ήταν αδιάκοπη» δήλωσε ο Fraser Lundie, παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Aviva Investors.
Οι επενδυτές έχουν στραφεί μαζικά σε ομόλογα της Νότιας Ευρώπης παρά τη γενικότερη ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές για το βαρύ δημόσιο δανεισμό, που έχει ωθήσει τις αποδόσεις σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.
Οι στενότερες διαφορές αντανακλούν επίσης μια μακροπρόθεσμη ενίσχυση των δημοσιονομικών στοιχείων της Νότιας Ευρώπης, καθώς οι οικονομίες που βασίζονται στις υπηρεσίες ευημερούν, βοηθούμενες από την τουριστική άνθηση μετά την πανδημία.
Η ανάπτυξη της Ισπανίας ξεπέρασε τους μεγαλύτερους εταίρους της ευρωζώνης πέρυσι.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας υπό την Georgia Meloni αποδείχθηκε πιο δημοσιονομικά προσεκτική και σταθερή από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές.
Και η Ελλάδα απολαμβάνει μια πολυετή ανάκαμψη από την κρίση χρέους, που οδήγησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023.
Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι το κοινό χρέος της ΕΕ που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και η προοπτική περαιτέρω ενοποίησης, ενίσχυσαν την προοπτική σύγκλισης του κόστους δανεισμού.
karditsastakra.