Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς και η εκτεταμένη συλλογή ιδιωτικών δεδομένων έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε ένα 13χρονο κορίτσι, ανοίγοντας “κουτιά”, έναν κινεζικό όρο του διαδικτύου για το doxxing, δηλαδή την δημόσια αποκάλυψη ιδιωτικών ή προσωπικών πληροφοριών για κάποιον χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Το περιστατικό απέκτησε δημόσια προσοχή τον περασμένο μήνα, όταν το κορίτσι φερόταν να είχε αποκτήσει τα δεδομένα από τον πατέρα της, Σιέ Γκουανγκτζουν, αντιπρόεδρο της Baidu, του τεχνολογικού κολοσσού που κυριαρχεί στην αγορά μηχανών αναζήτησης της Κίνας. Η Baidu λειτουργεί επίσης μια κινεζική εκδοχή του Wikipedia και είναι κορυφαίος παίκτης σε άλλους τομείς, όπως η ροή βίντεο, η υπολογιστική νέφους και η τεχνητή νοημοσύνη. Ο όρος “άνοιγμα κουτιών” υποδηλώνει ότι μόλις κάποια προσωπική πληροφορία γίνει δημόσια, είναι σαν να έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.
Ακολουθώντας εσωτερική έρευνα, η Baidu δήλωσε ότι το κορίτσι απέκτησε τα δεδομένα από μια βάση δεδομένων κοινωνικής μηχανικής από το εξωτερικό μέσω μιας εφαρμογής μηνυμάτων με όνομα που ξεκινάει με το “T”, και όχι από τον πατέρα της ή την εταιρεία.
Αρκετά κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δημόσιοι υπάλληλοι, περιλαμβανομένων των αστυνομικών, είναι εμπλεκόμενοι σε μια μαύρη αγορά δεδομένων, η οποία λειτουργεί κυρίως στην εφαρμογή Telegram.
Ειδικοί της Κίνας και αντιφρονούντες ανέφεραν ότι η εμμονή του καθεστώτος με τη συλλογή δεδομένων έχει διευκολύνει τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών πολιτών, κάτι που αποτελεί τοξικό “δίκοπο μαχαίρι” για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), καθώς η μαύρη αγορά χρησιμοποιείται επίσης για την έκθεση στελεχών του ΚΚΚ που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το πρόσφατο υψηλού προφίλ περιστατικό “ανοίγματος κουτιών” συνέβη επίσης στο πλαίσιο ενός έντονου υποκουλτούρας λατρείας ειδώλων ανάμεσα στη νεολαία της Κίνας, στην οποία διαφορετικοί φαν-κύκλοι συχνά εμπλέκονται σε άγριους διαδικτυακούς πολέμους.
Στις 12 Μαρτίου, Κινέζοι φαν της K-pop τραγουδίστριας ξεκίνησαν μια καμπάνια κακοποίησης εναντίον μιας εγκύου γυναίκας για ένα σχόλιο που έκανε για την ποπ σταρ. Οι ιδιωτικές πληροφορίες της γυναίκας δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά και τα μέλη της οικογένειάς της παρενοχλήθηκαν διαδικτυακά ως αποτέλεσμα. Κάποιοι άλλοι που υποστήριξαν τη γυναίκα, επίσης doxxed τις επόμενες μέρες.
Στις 16 Μαρτίου, χρήστες του διαδικτύου διαπίστωσαν ότι ένας χρήστης λογαριασμού με έδρα τον Καναδά που είχε ανοίξει “κουτιά” φαινόταν να ήταν η κόρη του Σιέ. Η αποκάλυψη αυτή δημιούργησε ανησυχίες ότι οι εκτελεστικοί διευθυντές του τεχνολογικού γίγαντα μπορούν να αποκαλύψουν τις ιδιωτικές πληροφορίες οποιουδήποτε όπως θέλουν.
Ο Σιέ επιβεβαίωσε στις 17 Μαρτίου μέσω της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης WeChat ότι η έφηβη κόρη του είχε δημοσιεύσει προσωπικές πληροφορίες που απέκτησε από μια “ιστοσελίδα κοινωνικών μέσων του εξωτερικού”. Ο Σιέ ζήτησε συγνώμη για την αποτυχία του να εκπαιδεύσει την κόρη του.
Η Baidu δημοσίευσε μια δήλωση στις 19 Μαρτίου στο Weibo, λέγοντας ότι μια εσωτερική έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο Σιέ δεν είχε πρόσβαση σε αναγνωρίσιμα δεδομένα χρηστών και ότι δεν βρέθηκαν ασυνήθιστες δραστηριότητες στο αρχείο του. Η εταιρεία τόνισε ότι κανένας υπάλληλος δεν έχει πρόσβαση σε αναγνωρίσιμα δεδομένα χρηστών και ότι το κορίτσι είχε αποκτήσει δεδομένα από μια βάση δεδομένων κοινωνικής μηχανικής από το εξωτερικό μέσω της εφαρμογής “Τ”.
Η εφημερίδα The Epoch Times επικοινώνησε με τη Baidu για περαιτέρω σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι την ώρα της δημοσίευσης.