Θετική τροπή φαίνεται να λαμβάνουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών έκαναν λόγο για «ουσιώδη πρόοδο» στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη με στόχο την άρση των υψηλών δασμών και την επανεκκίνηση των διμερών εμπορικών σχέσεων, οι οποίες είχαν ουσιαστικά παγώσει από τις 2 Απριλίου 2025.
Πρόκειται για ένα σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, καθώς μια συμφωνία με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εκλαμβάνεται ως καταλυτική για την εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ και τη διεθνή θέση του Αμερικανού ηγέτη, ιδίως ενόψει εκλογών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, δήλωσε την Κυριακή 11 Μαΐου πως έχει επιτευχθεί σημαντική σύγκλιση σε βασικά θέματα, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τη Δευτέρα 12 Μαΐου. «Έχουμε καταλήξει σε μία ουσιαστική συμφωνία με τους Κινέζους εταίρους μας, που θα βοηθήσει στη μείωση του παγκόσμιου εμπορικού μας ελλείμματος, το οποίο φτάνει το 1,2 τρισ. δολάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Jamieson Greer, τόνισε πως οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι πλέον «πολύ μικρότερες απ’ όσο αναμενόταν», ενώ έκανε λόγο για «παραγωγικό και εποικοδομητικό διήμερο διαπραγματεύσεων».
Ο ίδιος ο πρόεδρος Donald Trump, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, υιοθέτησε θετικό τόνο ανακοινώνοντας πως «μια πλήρης επαναφορά των εμπορικών σχέσεων βρίσκεται στο τραπέζι». Παρά τις πολύωρες συζητήσεις που ξεπέρασαν τις 10 ώρες, δεν ανακοινώθηκε άμεση τελική συμφωνία, ωστόσο η πρόοδος που καταγράφεται θεωρείται σαφές βήμα αποκλιμάκωσης.
Ο Kevin Hassett, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου και οικονομικός σύμβουλος του Trump, δήλωσε ότι το Πεκίνο εμφανίζεται «πολύ πρόθυμο να εξομαλύνει τις σχέσεις», προσθέτοντας πως «οι Κινέζοι θέλουν μια νέα αρχή». Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Κίνας να διαπραγματευτεί αμοιβαίες ελαφρύνσεις στους δασμούς, που έχουν εκτοξευτεί στο 145% για τις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ και στο 125% για τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα.
Από την πλευρά της Κίνας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης He Lifeng χαρακτήρισε τις συνομιλίες «σημαντικό θετικό πρώτο βήμα» και τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμού εμπορικού διαλόγου. Αναγνώρισε ότι παραμένουν κάποιες διαφορές, όμως υπογράμμισε τη δέσμευση της Κίνας να συνεργαστεί για την επίλυσή τους, με στόχο τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Howard Lutnick, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας για να αναγκάσει την Κίνα να ανοίξει την αγορά της στους Αμερικανούς εξαγωγείς. Τόνισε ότι η επιστροφή της μεταποίησης στις ΗΠΑ αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης Trump και ότι όσοι κατασκευάζουν προϊόντα εντός ΗΠΑ θα επωφεληθούν από ευνοϊκούς όρους, χωρίς πρόσθετους δασμούς.
Το επόμενο 24ωρο θεωρείται κρίσιμο για την επίσημη ανακοίνωση του περιεχομένου της συμφωνίας, ενώ οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς μια οριστική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.
H ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την εμπορική συμφωνία την Κυριακή (11/5( περιλαμβάνει δύο δηλώσεις:
1. Υπουργός Οικονομικών Scott Bessent: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες. Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Ελβετό οικοδεσπότη μας. Η ελβετική κυβέρνηση ήταν πολύ ευγενική που μας παρείχε αυτόν τον υπέροχο χώρο και νομίζω ότι αυτό οδήγησε στην μεγάλη παραγωγικότητα που έχουμε δει. Θα δώσουμε λεπτομέρειες αύριο (12/5), αλλά μπορώ να σας πω ότι οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές. Είχαμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δύο υφυπουργούς, οι οποίοι συμμετείχαν πλήρως, τον πρέσβη Jamieson και εμένα. Και μίλησα με τον Πρόεδρο Trump, όπως και ο πρέσβης Jamieson, χθες το βράδυ (10/5), και είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι συμβαίνει.
Έτσι, θα υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση αύριο το πρωί».
2. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Εκπρόσωπος για τις Εμπορικές υποθέσεις, Jamieson Greer: «Ήταν, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, ένα πολύ εποικοδομητικό διήμερο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, κάτι που αντικατοπτρίζει ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο ίσως πιστεύαμε. Τούτου λεχθέντος, υπήρξε πολλή προεργασία σε αυτές τις δύο ημέρες. Απλώς θυμηθείτε γιατί βρισκόμαστε εδώ εξαρχής – οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επομένως ο Πρόεδρος κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε δασμούς, και είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που επιτύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να εργαστούμε για την επίλυση αυτής της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Εν γένει οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρείχαν επίσης ελάχιστες πληροφορίες κατά τη διάρκεια και μετά την εναρκτήρια ημέρα των συζητήσεων. Οι συνομιλίες καλύπτονται από μυστικότητα και καμία πλευρά δεν έκανε σχόλια σε δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή τους. Αρκετές πομπές μαύρων οχημάτων έφυγαν από την κατοικία του Ελβετού πρέσβη στον ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία φιλοξένησε τις συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα.
Η εναρκτήρια ημέρα των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στην πολυτελή «Villa Saladin» του 18ου αιώνα με θέα στη λίμνη της Γενεύης. Το πρώην κτήμα κληροδοτήθηκε στο ελβετικό κράτος το 1973, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γενεύης. H κινεζική αντιπροσωπία αναγκάστηκε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ότι θα χρειαζόταν πρώτα μια θεαματική υποχώρηση π.χ. όσον αφορά το ύψος των δασμών από την πλευρά του Λευκού Οίκου – γεγονός που δεν συνέβη.

Αναμένεται οι δύο χώρες να μειώσουν τους ανταποδοτικούς δασμούς που έχουν επιβάλει στα προϊόντα της άλλης, μια κίνηση που θα ανακουφίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις εταιρείες εκατέρωθεν του Ειρηνικού Ωκεανού που εξαρτώνται από το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας. Ο Trump τον περασμένο μήνα αύξησε τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα στο συνολικό 145% και η Κίνα ανταπέδωσε επιβάλλοντας δασμό 125% στις αμερικανικές εισαγωγές. Τέτοιοι υψηλοί δασμοί ουσιαστικά ισοδυναμούν με μποϊκοτάζ των προϊόντων της άλλης από τις χώρες, διαταράσσοντας το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο κρα΄των που πέρυσι ξεπέρασε τα 660 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο Trump άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή (9/5) ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς τους στην Κίνα, λέγοντας σε μια ανάρτηση στο Truth Social ότι «Ο δασμός 80% φαίνεται σωστός! Εξαρτάται από τον Scott» (Bessent)
Η Sun Yun, διευθύντρια του προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Stimson, σημείωσε ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο Xi και ο Bessent θα συνομιλήσουν.
«Το καλύτερο σενάριο είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην αποκλιμάκωση των… δασμών ταυτόχρονα», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια μικρή μείωση θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα. «Δεν μπορούν να είναι απλώς λόγια».
Η Goldman Sachs αναμένει ότι και οι δύο πλευρές θα μειώσουν τους δασμούς κατά περισσότερο από το μισό όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Από την φαιντανύλη στον τεχνολογικό πόλεμο
Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Trump έχει χρησιμοποιήσει επιθετικά τους δασμούς ως το αγαπημένο του οικονομικό όπλο. Έχει επιβάλει φόρο 10% στις εισαγωγές από σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου. Αλλά η διαμάχη με την Κίνα ήταν η πιο έντονη. Οι δασμοί του στην Κίνα περιλαμβάνουν μια επιβάρυνση 20% που έχει ως στόχο να πιέσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη ροή του συνθετικού οπιοειδούς φαιντανύλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το υπόλοιπο 125% αφορά μια διαμάχη που χρονολογείται από την πρώτη θητεία του Trump και έρχεται να προστεθεί στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα τότε, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί δασμοί σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα μπορούν να υπερβούν το 145%.

Τι συνέβη στην πρώτη θητεία Trump
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Κίνα χρησιμοποιεί αθέμιτες τακτικές για να δώσει στον εαυτό της πλεονέκτημα σε προηγμένες τεχνολογίες όπως η κβαντική υπολογιστική και στα αυτοκινούμενα οχήματα. Αυτές περιλαμβάνουν την αναγκαστική παράδοση εμπορικών μυστικών σε αμερικανικές και άλλες ξένες εταιρείες με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά• τη χρήση κρατικών χρημάτων για την επιδότηση εγχώριων τεχνολογικών εταιρειών• και την άμεση κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών. Τα ζητήματα αυτά δεν επιλύθηκαν ποτέ πλήρως. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε μια λεγόμενη συμφωνία «Φάσης Ένα» τον Ιανουάριο του 2020.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν τότε να μην προχωρήσουν σε ακόμη υψηλότερους δασμούς στην Κίνα και το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Τα δύσκολα ζητήματα – όπως οι κράτικές επιδοτήσεις της Κίνας – αφέθηκαν για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η Κίνα δεν ολοκλήρωσε τις υποσχεθείσες αγορές, εν μέρει επειδή η COVID-19 διέκοψε το παγκόσμιο εμπόριο αμέσως μετά την εκεχειρία της «Φάσης Ένα». Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής με την Κίνα έφτασε το εντυπωσιακό ποσό των 263 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Η διαμάχη για την τεχνολογική πολιτική της Κίνας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις αμερικανικές αγορές στις οποίες πρωταγωνιστούν οι τεχνολογικές εταιρείες.

The post ΗΠΑ – Κίνα: Λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για εμπορική συμφωνία first appeared on News Prime.