Λίγες μόνο ώρες απομένουν πριν την κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποκλειστικό θέμα τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η επικείμενη αυτή επαφή έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, κυρίως στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση, ευρωπαίοι ηγέτες επιδίωξαν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν την πραγματοποίηση της συνομιλίας με τον Ρώσο ηγέτη, εκφράζοντας την επιθυμία να συντονιστούν και να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές θέσεις και ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη. Το τηλεφώνημα αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής, τόσο για τη δυναμική του πολέμου όσο και για τις γεωπολιτικές ισορροπίες που επανακαθορίζονται με φόντο τη συνεχιζόμενη κρίση.
Σε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εξελίσσεται η αντίστροφη μέτρηση για την προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ζήτησαν να έχουν συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, επιδιώκοντας να διαμορφώσουν κοινή γραμμή πριν τη σημαντική επαφή με τον Ρώσο ηγέτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο καγκελάριος Μερτς είχε διαδοχικές συναντήσεις στη Ρώμη, στο περιθώριο της τελετής ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα 14ου. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνη. Δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος επίσης βρισκόταν στη ρωμαϊκή πρωτεύουσα.
«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί τώρα πρόοδος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρονικής συγκυρίας και των επικείμενων εξελίξεων.
Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ένα σαφές και στρατηγικά υπολογισμένο μήνυμα για τις προθέσεις της Μόσχας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν του ρωσικού δικτύου VGTRK, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι απλώς μια εκεχειρία, αλλά η εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών που, κατά τη ρωσική εκδοχή, οδήγησαν στη σύγκρουση.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία διαθέτει την απαραίτητη ισχύ και τα μέσα για να ολοκληρώσει τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2022, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα συμβατό με τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τόνισε πως προτεραιότητα του Κρεμλίνου είναι η σταθερότητα, η εθνική ασφάλεια και η προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών που, όπως είπε, αισθάνονται ότι ανήκουν στη Ρωσία. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες για μια σταθερή και μακροχρόνια ειρήνη», ανέφερε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ενός νέου γεωπολιτικού πλαισίου που δεν θα επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση αλλά θα ενισχύει τα ρωσικά συμφέροντα.
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία απορρίπτει κάθε προσέγγιση που περιορίζεται σε μια πρόχειρη κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα θεωρεί επικίνδυνη και ασταθή οποιαδήποτε λύση που δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της κρίσης. Το μήνυμα αυτό, ενόψει της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, ανεβάζει τον πήχη των διαπραγματεύσεων και δείχνει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να κρατήσει σκληρή γραμμή.
Την πρόθεσή του να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Μιλώντας στο Fox News από το Άμπου Ντάμπι, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι διατηρεί «πολύ καλή σχέση» με τον Ρώσο ηγέτη και εκτίμησε πως μια συμφωνία είναι εφικτή.
«Πρέπει να βρεθούμε, και νομίζω ότι μάλλον θα το προγραμματίσουμε», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που θέλουν τον Λευκό Οίκο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησης με τον Πούτιν, στο πλαίσιο μιας πιθανής διπλωματικής πρωτοβουλίας. Η δήλωση Τραμπ ήρθε την ώρα που η διεθνής σκηνή παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις, εν μέσω εντατικών διεργασιών και δηλώσεων από όλες τις πλευρές.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει φτάσει σε σημείο κόπωσης και τις διπλωματικές ισορροπίες να μεταβάλλονται, η πιθανότητα μιας προσωπικής συνάντησης των δύο ηγετών προσθέτει νέα δυναμική στο σενάριο αποκλιμάκωσης — ή σε εκείνο της αναδιαπραγμάτευσης των όρων ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.