Η αλήθεια για τις ανεμογεννήτριες και η “κλοπή” του αέρα
Φωτογραφία:bbc.com
Νέα δεδομένα προκαλούν ανησυχία σχετικά με την απόδοση των ανεμογεννητριών στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, καθώς φαίνεται πως όταν τα αιολικά πάρκα τοποθετούνται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ενδέχεται να μειώνουν την απόδοση του «γείτονά» τους, «κλέβοντας» τον άνεμο που χρειάζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως «κλοπή ανέμου», δημιουργεί προβληματισμό για τη στρατηγική εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε πολύ κοντινές αποστάσεις, όπως συμβαίνει σε περιοχές της Ελλάδας, π.χ. στην οροσειρά της Εύβοιας, όπου πυκνές συστάδες ανεμογεννητριών υψώνονται πάνω σε καμένες εκτάσεις, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων.
Όπως εξηγούν ειδικοί, οι ανεμογεννήτριες απορροφούν ενέργεια από τον άνεμο και επιβραδύνουν την ταχύτητα του αέρα πίσω τους, δημιουργώντας ένα «κύμα» που μπορεί να φτάνει μέχρι και πάνω από 100 χιλιόμετρα. Αν ένα δεύτερο αιολικό πάρκο βρίσκεται στον ίδιο άνεμο, μπορεί να δει την παραγωγή του μειωμένη έως και 10% ή και περισσότερο.
Παρά το γεγονός ότι ο όρος «κλοπή ανέμου» θεωρείται παραπλανητικός – γιατί ο άνεμος δεν ανήκει σε κανέναν – το φαινόμενο είναι πραγματικό και έχει ήδη προκαλέσει νομικές και επιχειρηματικές διαμάχες μεταξύ εταιρειών παραγωγής αιολικής ενέργειας, ιδίως σε χώρες που βασίζονται σε αυτήν για να πετύχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς οι ανεμογεννήτριες γίνονται όλο και πιο μεγάλες, με πτερύγια που ξεπερνούν σε μήκος τα 100 μέτρα, και τα αιολικά πάρκα πυκνώνουν και επεκτείνονται ταχύτερα, όπως στη Βόρεια Θάλασσα, όπου εκτεταμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναπτύσσονται για να καλύψουν τους ενεργειακούς στόχους έως το 2030.
Ερευνητικά προγράμματα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Νορβηγία επιχειρούν να κατανοήσουν καλύτερα τα φαινόμενα αυτά, ώστε να βελτιωθούν οι σχεδιασμοί των πάρκων και να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή.
Ειδικοί προειδοποιούν πως χωρίς κατάλληλη διαχείριση και ρύθμιση, το φαινόμενο των «απόνερων ανέμου» μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες στην απόδοση των αιολικών πάρκων, νομικές συγκρούσεις και να δυσχεράνει τις επενδύσεις στον τομέα, θέτοντας σε κίνδυνο τη μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας.
Η ελληνική πραγματικότητα με αιολικά πάρκα σε καμένες εκτάσεις, και η πολιτική επιλογή για τοποθέτηση πολλών ανεμογεννητριών σε κοντινή απόσταση, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η χώρα αξιοποιεί πλήρως τα ενεργειακά οφέλη της αιολικής ενέργειας
Πηγή: BBC News – voicenews