breaking newsΔιεθνή

Ινδία–Γαλλία στήνουν “τρίτο πόλο”στην Τεχνητή Νοημοσύνη! Μακρόν: «Όχι εξάρτηση από ΗΠΑ και Κίνα»

Μήνυμα στρατηγικής αυτονομίας στην τεχνητή νοημοσύνη έστειλε από το Νέο Δελχί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας ότι Ινδία και Γαλλία έχουν “τον ίδιο στόχο”: να μην καταλήξουν «πλήρως εξαρτημένες» από αμερικανικά ή κινεζικά μοντέλα AI, αλλά να χτίσουν «δικό τους, ισορροπημένο και κυρίαρχο μοντέλο».

Μιλώντας σε εκδήλωση στο AIIMS (All India Institute of Medical Sciences), ο Μακρόν έβαλε στο κάδρο το μεγάλο διακύβευμα: η AI δεν είναι απλώς τεχνολογία· είναι ισχύς, εφοδιαστική αλυσίδα, δεδομένα, ενέργεια και γεωπολιτική επιρροή. Και ξεκαθάρισε ότι Παρίσι και Νέο Δελχί θέλουν να είναι «μέρος της λύσης» και όχι καταναλωτές έτοιμων “μαύρων κουτιών”.

Τα «3 κλειδιά» που δείχνει ο Μακρόν: Υπολογιστική ισχύς – Ταλέντο – Κεφάλαιο

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η συγκρότηση ισχυρού οικοσυστήματος AI απαιτεί επένδυση σε τρεις πυλώνες:

  1. computing capacity (data centers/υπολογιστική ισχύς),

  2. talent (εκπαίδευση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού),

  3. capital (χρηματοδότηση/επενδυτικό βάθος).

Έδωσε επίσης έμφαση στο ότι η υπολογιστική ισχύς πρέπει να είναι προσιτή και χαμηλού άνθρακα, βάζοντας στο τραπέζι το ενεργειακό κόστος ως “κρυφό λογαριασμό” του AI ανταγωνισμού.

«Είμαστε πίσω από ΗΠΑ–Κίνα, αλλά είμαστε στην κούρσα»

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι Ινδία και Ευρώπη υστερούν σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα, αλλά τόνισε πως παραμένουν ενεργοί παίκτες στην κούρσα της AI. Το πολιτικό νόημα είναι καθαρό: συμμαχίες, βιομηχανική πολιτική και δικό τους μοντέλο ανάπτυξης, αντί για μόνιμη εξάρτηση από “υπερδυνάμεις μοντέλων”.

Από τα λόγια στις δομές: Indo–French Campus για AI στην Υγεία

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μακρόν και ο Ινδός Υπουργός Υγείας Jagat Prakash Nadda εγκαινίασαν το Indo-French Campus on AI in Global Health στο AIIMS, με στόχο έρευνα, καινοτομία και capacity building σε λύσεις υγείας που αξιοποιούν AI.

Εκπαίδευση-κλειδί: στόχος 30.000 φοιτητές έως το 2030 και «ρεαλιστικές βίζες»

Ο Μακρόν μίλησε ανοιχτά για ενίσχυση της ακαδημαϊκής κινητικότητας, λέγοντας ότι Ινδία–Γαλλία θέλουν να φτάσουν περίπου 30.000 φοιτητές τον χρόνο έως το 2030, ενώ προανήγγειλε απλοποίηση διαδικασιών/βίζας ώστε να “ταιριάζει” σε πραγματικές σπουδές (π.χ. διδακτορικά), όχι βίζες του ενός έτους που «δεν βγάζουν νόημα».

Το σκηνικό της συνόδου στο Δελχί: India AI Impact Summit 2026

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ στο Νέο Δελχί “τρέχει” το India AI Impact Summit 2026 (16–20 Φεβρουαρίου), που παρουσιάζεται ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας παγκόσμια συνάντηση AI στον Global South, με πυλώνες (sutras) People – Planet – Progress και στόχο να μεταφραστούν οι συζητήσεις σε μετρήσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Back to top button