Κύπρος

Κουτσουρεύουν τη δημοκρατία, μια «ιστορική» συμμαχία Αβέρωφ-Κυπριανού

Γ. Καλλινικου

ebZbtYTHx3PFdheWqvRWBgΠρόκειται για ιστορική στιγμή. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πέτυχαν τη συμμαχία του αιώνα. Όχι στο κυπριακό. Εκεί τα έβρισκαν πάντοτε και ας μην το παραδεχτούν ποτέ. Εκείνο είναι το δούλεμα του αιώνα. Σαράντα χρόνια τώρα, επεξεργάζονται τον κόσμο, λέγοντας ότι έχουν πολλές διαφορές στο κυπριακό. Αυτές τις ανακαλύπτουν κάθε που πλησιάζουν προεδρικές εκλογές και θέλουν να εκλέξουν δικό τους πρόεδρο. Τότε και οι πιο μικρές διαφορές μετατρέπονται σε τεράστιες, ώστε να δικαιολογήσουν την στήριξη του δικού τους υποψήφιου και την πόλωση την οποία τεχνηέντως προκαλούν. Σε όλα τα υπόλοιπα, προτάσσουν τις ιδεολογικές διαφορές τους. Όταν λοιπόν, οι δύο μεγάλοι πετυχαίνουν να συμμαχήσουν σε κάποιο θέμα, πρόκειται για άκρως σημαντικό γεγονός. Περιμένουμε πότε οι ηγεσίες των δύο κομμάτων θα διοργανώσουν κοινή εκδήλωση να το γιορτάσουμε. Να ρίξουμε και λίγα βεγγαλικά. Ας πάνε στην τρύπα της Πλατείας Ελευθερίας. Τι και αν είναι τρύπα. Θα έχει το συμβολισμό της. Διότι κι αυτοί με τη συμμαχία τους μια τρύπα ανοίγουν… Στο κορμί της δημοκρατίας…

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συμφώνησαν στην αλλαγή του εκλογικού μέτρου. Η συμφωνία τους φέρεται να κλειδώνει στο 4%, ενώ σήμερα το ισχύον μέτρο για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή είναι το 1,79%.
Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού πρέπει να αισθάνονται πολύ «υπερήφανοι». Ιδίως ο πρώτος. Ο δεύτερος στο κάτω-κάτω της γραφής, ηγείται ενός κόμματος το οποίο συμμετείχε κατά το παρελθόν σε ανάλογες μεθοδεύσεις που σμίκρυναν και τραυμάτιζαν τη δημοκρατία. Τότε, στις βουλευτικές εκλογές του 1976 όταν εφάρμοσαν το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και συμπράττοντας με την Δημοκρατική Παράταξη (σημερινό ΔΗΚΟ) την ΕΔΕΚ και τον ανεξάρτητο Τάσσο Παπαδόπουλο, κατάφεραν να αφήσουν εκτός Βουλής τον ΔΗΣΥ παρ’ ότι είχε εξασφαλίσει ποσοστό 27,6%!!! Ο ΔΗΣΥ με τέτοιο ποσοστό έμεινε εκτός Βουλής, αλλά ο Τ. Παπαδόπουλος με ποσοστό 0,2% εξασφάλισε βουλευτική έδρα!!! Ο Αβέρωφ Νεοφύτου που ηγείται σήμερα του ΔΗΣΥ, ήταν τότε 15 χρόνων. Προφανώς, είτε δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική, είτε οι ειδήσεις δεν έφταναν στη μακρινή Αργάκα, είτε πλέον, αν και είναι μόλις 53 χρόνων, η μνήμη του παίζει παιχνίδια. Διαφορετικά δεν έχει λογική ο ηγέτης ενός κόμματος που έπεσε θύμα μεθοδεύσεων, να έρχεται σήμερα και να μεθοδεύει περιορισμό της απόλυτης δημοκρατίας. Αποτελεί χείριστο δείγμα οπισθοδρόμησης και προέρχεται από το κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως το πιο σύγχρονο.

Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τους δύο μεγάλους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμμαχήσουν στον περιορισμό της δημοκρατίας; Θέλουν λένε να φράξουν το δρόμο στο ΕΛΑΜ. Το επιχείρημα είναι έωλο. Απλούστατα διότι με ποσοστιαίους φραγμούς δεν εξασφαλίζεται ο αποκλεισμός των ακραίων. Το ΕΛΑΜ σήμερα δεν έχει καταφέρει να αγγίξει τις πλατιές μάζες του λαού. Αν όμως, κάποια στιγμή αρχίσει να χρησιμοποιεί μεθόδους που αξιοποίησε η Χρυσή Αυγή και αν βρει μερικά στελέχη των οποίων την εικόνα να μπορεί να πουλήσει στην κοινωνία, και εξασφαλίσει ποσοστά 6-7%, τι θα γίνει; Θα αυξήσουν το εκλογικό μέτρο στο 10%; Έωλο είναι και το επιχείρημα ότι αυτό ισχύει και σε άλλες χώρες. Απλούστατα επειδή σε άλλες χώρες ισχύει κοινοβουλευτική δημοκρατία και το αυξημένο ποσοστό χρησιμοποιείται για να υπάρχει ισορροπία και λειτουργικότητα. Στην Κύπρο με την προεδρική δημοκρατία δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα.
Ταυτόχρονα με το ΕΛΑΜ, θα αποκλειστούν από τη Βουλή και οι Οικολόγοι, το ΕΥΡΩΚΟ, το Μήνυμα Ελπίδας και όποιοι άλλοι πιθανώς επιχειρήσουν να ιδρύσουν κάποια νέα κίνηση. Οι Οικολόγοι είναι ενοχλητικοί για τους μεγάλους

. Εκθέτουν τις ματσαράγκες τους συχνά. Το ΕΥΡΩΚΟ ίσως να μην υπάρχει στις επόμενες εκλογές ή ο Συλλούρης θα είναι πάλι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, άρα δεν τους καίγεται καρφί. Το Μήνυμα Ελπίδας και άλλες μικρές κινήσεις πρέπει να εξαφανισθούν, αφού τσιμπούν ψήφους από τα μεγάλα κόμματα. Στόχος σίγουρα ήταν και η Συμμαχία Πολιτών. Αυτή τους την έφερε όμως, αφού με το 8% που πήρε στις ευρωεκλογές, μάλλον βλέπει το 4% και γελά. Φυσικά, τα μεγάλα κόμματα ευσεβοποθούν ότι μέχρι τις βουλευτικές η Συμμαχία θα ξεφουσκώσει και οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στα παραδοσιακά κόμματα.

Θα ανακάμψουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και επομένως η Συμμαχία θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει το 4%. Προφανώς υποτιμούν πόσο αναξιόπιστοι καθίστανται οι ίδιοι στους ψηφοφόρους και πόσο τα μικρά κόμματα εδραιώνονται. Αυξάνεται η αποχή; Οι μεγάλοι με αυτή την τροποποίηση, θα καλύψουν τις απώλειες τους. Θα αυξήσουν τα δικά τους ποσοστά μέσα από τις ψήφους όσων ακόμη πηγαίνουν στις κάλπες.
Οι νυν βουλευτές δεν έχουν λόγο να μην καλοβλέπουν την αύξηση του εκλογικού μέτρου. Κάθε μικρό κόμμα που κόβεται αυξάνει τις δικές τους πιθανότητες να εδραιωθούν στη Βουλή. Και η δημοκρατία που κουτσουρεύεται; Ποιος νοιάζεται γι’ αυτήν; Το πολύ-πολύ, εκείνοι που αντιδρούν να αυξηθούν και η αποχή να εκτοξευθεί από το 54% στο 60%. Τα μεγάλα κόμματα πάλι θα κάνουν πάρτι εξασφαλίζοντας τις ίδιες ή και περισσότερες έδρες. Είναι ωστόσο, πολύ κρίμα, γιατί τα κόμματα δεν αντιλαμβάνονται ότι μαζί με τη δημοκρατία κουτσουρεύουν ολοένα και περισσότερο την αξιοπιστία τους και τείνουν να την μετατρέψουν σε είδος προς εξαφάνιση.

 http://www.philenews.com

Back to top button