breaking newsΕλλάδα

Πώς η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει τις τιμές στην Ελλάδα

 

Αυξήσες στις τιμές των προϊόντων που έρχονται από την Άπω Ανατολή αναμένεται να επιφέρει η κρίση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα με τους αντάρτες Χούθι

Αύξηση του κόστους των φορτίων που εισάγονται στην Ελλάδα αλλά και καθυστερήσεις στην παράδοσή τους ενδέχεται να προκαλέσει η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στα πλοία που διασχίζουν της διώρυγα του Σουέζ.

Τα εμπορικά πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής ώστε να αποφύγουν τους αντάρτες Χούθι κάτι που στοιχίζει σε χρόνο και χρήμα

«Το κόστος των προϊόντων που εισάγονται στη χώρα μας, αυξάνεται ενώ αυξάνεται και ο χρόνο παράδοσης τους», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παύλος Βουλουτιάδης, Β΄ αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης

Όπως υποστηρίζουν οι έμποροι η κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασαά θα επιφέρει αυξήσεις της τάξης του 10% στην τελική τιμή των προϊόντων, ενώ σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση αυτή δεν αποκλείεται βιομηχανίες και εργοστάσια να αντιμετωπίσουν ακόμα και προσωρινή έλλειψη των πρώτων υλών.

«Από τις χώρες της Άπω Ανατολής εισάγουμε περίπου 9 εκατ. ευρώ αξίας σε προϊόντα και έτσι μία αύξηση 10% (στις τιμές) θα σημαίνει μία επιβάρυνση 900.000.000 προς τους καταναλωτές», ανέφερε επίσης ο Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα καθώς δεν αποτελεί σταθμό μεταφόρτωσης.

Όπως υποστηρίζουν οι ναυτιλιακοί αναλυτές η κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ συνδέεται άμεσα με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Back to top button