Κύπρος

Αερολογίες περί εκποιήσεων και το πραγματικό χρέος του Προέδρου

Γ. Καλλινίκου – από άρθρο του στον φιλελεύθερο Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

imagesDFZ0N60UΗ στήλη απουσίαζε για 15 ημέρες λόγω θερινών διακοπών. Φεύγοντας, το κυρίαρχο θέμα ήταν η εξεύρεση λύσεως στο θέμα των εκποιήσεων. Επιστρέφοντας, κυρίαρχο θέμα παραμένει το ίδιο. Αν αυτό δεν είναι σφραγίδα της αποτυχίας της κυβέρνησης και των πολιτικών, τι είναι; Όταν είδαν το σκούρα οι κυβερνώντες επιστράτευσαν τον συνήθως ευέλικτο, εξ Αργάκας ορμώμενο, Αβέρωφ Νεοφύτου. Χθες ανέλαβε προσωπικά το θέμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Διαπίστωσαν ότι αυτή τη φορά η ιστορία με το πιστόλι στον κρόταφο δεν απέδωσε τόσο εύκολα. Τα κόμματα κλωτσούν. Ιδίως το ΔΗΚΟ που μάλλον κάποιοι στο Προεδρικό το θεωρούν δεδομένο στα θέματα της οικονομίας.

 

 

Η προεδρική παρέμβαση ωστόσο, σε τι ακριβώς αποσκοπεί; Αν ισχύει αυτό που ολημερίς επαναλαμβάνουν οι υπουργοί, δηλαδή, ότι η Τρόικα δεν δέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο συμφωνηθέν νομοσχέδιο, τότε προφανώς αναζητούνται διακοσμητικές αλλαγές και όχι αποτελεσματικές λύσεις. Αν πάλι, η προεδρική παρέμβαση μπορεί να επιφέρει τόσο σημαντικές αλλαγές ώστε όντως να δημιουργηθεί αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας για τους δανειολήπτες, τότε σημαίνει ότι τόσο καιρό οι υπουργοί, απλώς, κορόιδευαν τα κόμματα. Και το λαό κατ’ επέκταση. Ειδικά για το τελευταίο, μάλιστα, ουσιαστικά αυτοαποκαλύπτονται. Διότι όταν ο υπουργός Εσωτερικών λέει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους για μείωση των τελών μεταβίβασης των ακινήτων κατά 50% παρά το ότι η Τρόικα δεν το αποδέχεται, ουσιαστικά ομολογεί πως υπάρχουν περιθώρια αλλαγής των δεδομένων που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές μας. Τουτέστιν, μας δουλεύουν ψιλό γαζί όταν μιλούν για το πιστόλι στον κρόταφο.

 

 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ισχυρίστηκε σε σχέση με την πρωτοβουλία που ανέλαβε χθες, ότι στόχος είναι «η προστασία των ευάλωτων ομάδων». Με το συμπάθιο Πρόεδρε, αλλά αν πραγματικά είχες έγνοια για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, θα έπρεπε να είχες κινητοποιηθεί πολύ πριν συμφωνήσεις με τους τροϊκανούς το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Τη συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση την γνώριζες από τον Μάιο του 2013 και όχι προχθές. Είχες άπλετο χρόνο για να έβρισκες τρόπους «προστασίας των ευάλωτων ομάδων». Μπορούσες να είχες καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσετε τα μέτρα αυτά και να τα έθετες ενώπιον της Τρόικας ως το μοναδικό πλαίσιο υπό το οποίο θα  μπορούσε η Βουλή να εγκρίνει νομοσχέδιο για εκποιήσεις. Αν χθες μπορούσες να λάβεις μέτρα τα οποία και να είναι αποτελεσματικά και να τα αποδέχεται η Τρόικα, τότε μπορούσες και ένα χρόνο πριν ή έξι μήνες προηγουμένως. Μπορούσες να είχες ετοιμάσει και τα νομοσχέδια περί αφερεγγυότητας ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων και όχι να αφήνεις τώρα ασαφείς υποσχέσεις. Μπορούσες τα μέτρα που σήμερα αναζητείς να τα είχες διεκδικήσει ως πραγματικός ηγέτης κρίσεως όπως είχες αυτοδιαφημιστεί και ο λαός σε εξέλεξε στη βάση αυτού. Σήμερα ό,τι και αν λες, δυστυχώς συνοδεύεται από την καχυποψία.

 

 
Εκείνο που είναι εκνευριστικό είναι ότι υπάρχουν πολίτες που αντιμετωπίζουν το εν λόγω θέμα με τη λογική του πιστολιού στον κρόταφο που προτάσσει η κυβέρνηση. Μερικοί μάλιστα, ακόμη χειρότερα, στη βάση της λογικής της ζούγκλας. Προτάσσουν την ανάγκη να αποπληρωθούν τα δάνεια και να λάβουν οι τράπεζες τα χρήματα τους. Ουδείς διαφωνεί με την αναγκαιότητα αυτή. Είναι ωστόσο, άδικο, απάνθρωπο και απαράδεκτο να τσουβαλιάζονται όλοι οι δανειολήπτες. Τα δάνεια των 28 δις τα οποία είναι σήμερα μη εξυπηρετούμενα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Στην κατηγορία των ντιβέλοπερς,  των επιχειρηματιών και άλλων «ημετέρων» των τραπεζών οι οποίοι εξασφάλιζαν δάνεια εκατομμυρίων με ευνοϊκούς όρους και μη επαρκείς εξασφαλίσεις. Στην κατηγορία των αρχοντοχωριατών που εξασφάλιζαν δάνεια υπέρογκα και πέραν των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων, χωρίς ή με ελάχιστες εξασφαλίσεις.

 

 

 

Στην κατηγορία των μικρομεσαίων που με ένα σωρό θυσίες έπαιρναν δάνεια για να αποκτήσουν μια στέγη ή για να στηρίξουν τα παιδιά τους. Τις πρώτες δύο κατηγορίες δικαίως να τις κυνηγήσουν με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Ουδείς θα αντιδράσει, αφού τα ήθελαν και τα έπαθαν. Την τρίτη κατηγορία όμως, δεν δικαιούται κανείς να τη θυματοποιήσει ακόμη περισσότερο. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τα δάνεια υπολογίζοντας και το τελευταίο σεντ των εσόδων τους ώστε να μπορούν να τα αποπληρώσουν. Είναι οι άνθρωποι που ξαφνικά πλήρωσαν το μάρμαρο για τα εγκληματικά λάθη πολιτικών και τραπεζιτών και είτε βρέθηκαν χωρίς εργασία είτε είδαν τις αποδοχές τους να κουρεύονται έως και 50-60%. Είναι οι άνθρωποι που είδαν τη ζωή τους να αναποδογυρίζεται χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη πέραν του ότι έδειξαν τυφλή εμπιστοσύνη σε ένα σωρό κατεργαρέους. Αυτούς έχεις υποχρέωση πρόεδρε Αναστασιάδη να τους προασπίσεις ώστε να μην χάσουν τα σπίτια τους. Με κάθε τρόπο. Μέχρι και τον τελευταίο.

 

 

Έπρεπε ήδη να υπήρχε κατάλογος όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να καταγραφούν πόσοι και ποιοι ανήκουν στην κάθε κατηγορία. Να είχε ήδη αποφασιστεί πως όσοι αποδεδειγμένα ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, θα εξαιρεθούν από τις εκποιήσεις. Προσφέροντας τους παγοποίηση δανείων και τόκων για 2-3 χρόνια. Μέχρις ότου επανεκκινήσει η οικονομία όπως υποσχέθηκε ο Πρόεδρος, κινηθεί η αγορά, ανοίξουν θέσεις εργασίας. Όλοι μιλάνε για αναδιαρθρώσεις δανείων. Καμία αναδιάρθρωση δεν μπορεί να είναι ικανοποιητική γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων, αφού το επίδομα ανεργίας ή οι μισθοί πείνας, ποτέ δεν θα αρκούν έως ότου η οικονομία βγει από την εντατική. Αν ο Πρόεδρος εννοεί τα περί «προστασίας των ευάλωτων ομάδων», ιδού η ρόδος…

.philenews.com

Back to top button