breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε επίπεδα ρεκόρ η θνησιμότητα των ανθρώπων στις παραγωγικές ηλικίες

 

Θνησιμότητα: Περισσότεροι Αμερικανοί ηλικίας 18-49 ετών πεθαίνουν απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και αν εξαιρεθούν οι θάνατοι COVID-19. Οι εν λόγω υπερβολικοί θάνατοι έφθασαν στο ζενίθ τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου πέρυσι. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει, αλλά εξακολουθούν να είναι χιλιάδες κάθε μήνα.

Οι υπερβολικοί θάνατοι είναι πιθανό να οφείλονται στην αύξηση της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, των αλκοολικών ασθενειών και των ανθρωποκτονιών, καθώς και σε παραγνωρισμένους θανάτους από COVID-19, σε καθυστερημένες επιδράσεις της νόσου και σε πιθανές παρενέργειες των εμβολίων COVID-19.

Πέρυσι, περίπου 96.000 περισσότεροι Αμερικανοί παραγωγικής ηλικίας πέθαναν σε σύγκριση με το 2018 και το 2019, με προσαρμογή για τη πληθυσμιακή μεταβολή. Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς αποδόθηκαν στην COVID-19 στα στοιχεία των πιστοποιητικών θανάτου που δημοσίευσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, υπήρξαν περισσότεροι από 40.000 τέτοιοι υπερβολικοί θάνατοι με λιγότερο από το 28% να αποδίδεται στην COVID-19.

Αυτό αφήνει περισσότερους από 54.000 επιπλέον θανάτους που δεν σχετίζονται με την COVID-19 το 2021 και περισσότερους από 29.000 τέτοιους θανάτους φέτος μέχρι τον Αύγουστο στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών.

Τα στοιχεία των πιστοποιητικών θανάτου είναι προκαταρκτικά και έχουν καθυστέρηση οκτώ εβδομάδων ή περισσότερο, αναφέρει το CDC στον ιστότοπό του.

Το κύμα υπερβολικών θανάτων πέρυσι επιβεβαιώθηκεμε στοιχεία που συλλέχθηκαν από ασφαλιστές ζωής.

Οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών συνέβαλαν σημαντικά στην υπέρβαση των θανάτων, καθώς αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό μεταξύ 2019 και 2021. Από τον Μάρτιο, ωστόσο, έχουν αρχίσει να μειώνονται ελαφρώς, σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα του CDC.

Οι αυξήσεις στις δολοφονίες και στους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ υπήρξαν επίσης παράγοντες, αν και δεν υπάρχουν έγκαιρα στοιχεία για αυτές.

Το CDC έχει γενικά αποδώσει τους υπερβολικούς θανάτους στην COVID-19, ακόμη και αν το πιστοποιητικό θανάτου δεν αναφέρει την ασθένεια ως παράγοντα. Ο οργανισμός έχει υποστηρίξει ότι οι θάνατοι αυτοί είτε προκλήθηκαν από την COVID-19 και ταξινομήθηκαν λανθασμένα στο πιστοποιητικό θανάτου είτε προκλήθηκαν από την COVID-19 έμμεσα, όπως όταν κάποιος επιβιώνει από την ασθένεια, αλλά αυτή υπονομεύει την υγεία του ατόμου σε σημείο που πεθαίνει από άλλη αιτία.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μέρος των υπερβολικών θανάτων, ιδίως στην παραγωγική ηλικία, οφείλεται σε παρενέργειες των εμβολίων COVID-19. Επισημαίνουν τις γνωστές παρενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα και οι θρόμβοι αίματος, καθώς και τις δεκάδες χιλιάδες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν στο CDC.

Το CDC έχει προειδοποιήσει κατά της εξαγωγής συμπερασμάτων που βασίζονται στη βάση δεδομένων ανεπιθύμητων ενεργειών (VAERS), δεδομένου ότι οι αναφορές δεν επαληθεύονται και δεν αποδεικνύουν την αιτιώδη συνάφεια με τον εμβολιασμό.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν επισημάνει, ωστόσο, ότι συνήθως είναι οι επαγγελματίες υγείας που υποβάλλουν τις αναφορές VAERS και ότι τα δεδομένα παρέχουν χρήσιμα σήματα ασφάλειας που συνήθως υποδηλώνονται.

primenews.

Back to top button