Κύπρος

Δέκα αλήθειες για τις εκποιήσεις που σφραγίζουν την πολιτική του σχοινοβάτη

του   Γ. Καλλινίκου

imagesI7CA77L7Καλημέρα Προεδρικό. Η ιστορία των εκποιήσεων περιλαμβάνει δέκα μεγάλες αλήθειες, οι οποίες, δυστυχώς, σας αφήνουν εκτεθειμένους.

 

  1. Ουσιαστικά αδιαφορήσατε για το θέμα επί ενάμιση χρόνο, αφού από την υπογραφή του μνημονίου γνωρίζατε ότι θα έπρεπε να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο.

  2. Όταν πριν από ένα χρόνο εξαγγέλλατε σχέδια προστασίας των ευάλωτων ομάδων, ουσιαστικά εμπαίζατε το λαό, αφού μέχρι σήμερα δεν ψηφίσατε κανένα από αυτά.

  3. Αδιαφορήσατε για τις αντιδράσεις που θα προκαλούνταν και πιστέψατε ότι με τη μέθοδο του πιστολιού στον κρόταφο θα περνούσατε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Υποτιμήσατε το ότι ο μόνος λόγος να αντιδράσουν οι Κύπριοι είναι όταν απειλούνται τα περιουσιακά τους. Στην περίπτωση του κουρέματος καταθέσεων τους αποκοιμίσατε και τους αιφνιδιάσατε. Γι’ αυτό και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Με τις εκποιήσεις όμως, βρέθηκαν προετοιμασμένοι.

  4. Αδιαφορήσατε να συνδιαλλαγείτε με τις πολιτικές δυνάμεις πριν συμφωνήσετε με την Τρόικα. Πιστέψατε πως όπως έγινε με το κούρεμα και με τον Συνεργατισμό, θα ουρλιάξουν, θα κλωτσήσουν, ίσως και να καταψηφίσουν, αλλά την επόμενη μέρα θα επιστρέψουν και θα το ψηφίσουν.

  5. Πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ότι δεν θα αποφασίζετε και θα διατάσσετε μόνοι σας, αλλά ότι θα διαβουλεύεστε εκ των προτέρων με τις πολιτικές δυνάμεις και θα επιχειρείτε να υπάρχει συναντίληψη. Επαναλάβατε αυτό που κατηγορούσατε τους προκατόχους σας, δηλαδή, ότι αποφάσιζαν και μετά καλούσαν τις πολιτικές δυνάμεις για να τους ανακοινώσουν ουσιαστικά τις αποφάσεις.

  6. Πήγατε στη συζήτηση με την Τρόικα εμφανώς αδιάβαστοι και με τα χέρια κάτω. Η τακτική του καλού παιδιού και της πιστής εφαρμογής του μνημονίου, σας αποφέρει εύσημα από τα ξένα γεράκια. Δεν σας αποφέρει όμως, τη λαϊκή αποδοχή, αφού ο λαός βλέπει να μην υπερασπίζονται επαρκώς τα συμφέροντα του.

  7. Ακόμη και μετά τη συμφωνία με την Τρόικα, αντί να καλέσετε αμέσως τα κόμματα και να διαβουλευτείτε πώς θα δημιουργήσετε πραγματικό δίκτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων, συνεχίσατε να σχοινοβατείτε, επιμένοντας στην προβολή δικών σας (ανεπαρκών αποδεικνύεται) μέτρων. Ήταν αδύνατο όμως, να καθησυχάσετε τον κόσμο διότι ήδη, είχατε χάσει την καλή έξωθεν μαρτυρία.

  8. Την πατήσατε όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι συζητάτε με την Τρόικα αλλαγές. Αποδείξατε έτσι ότι το κακόηχο μοτίβο ότι η Τρόικα δεν αποδέχεται οποιαδήποτε αλλαγή είναι εμπαιγμός.

  9. Ακόμη και την υστάτη, όταν πλέον, διαπιστώσατε ότι η κατάσταση ξέφυγε, αντί να παρουσιάσετε νομοσχέδια που να πείθουν, περιοριστήκατε σε ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Και σε επανάληψη κινδυνολογικών διλημμάτων.

  10.  Μέχρι και την προχθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό αποδείχτηκε ότι ήσασταν αδιάβαστοι για πολλούς κινδύνους. Παράδειγμα η υπόδειξη του Λιλλήκα ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο επιτρέπει στις τράπεζες να πωλούν πακετοποιημένα δάνεια σε διάφορα επενδυτικά funds. Αυτό σημαίνει ότι τις εκποιήσεις θα μπορούν να τις κάνουν αυτά τα funds και όχι οι τράπεζες. Άρα ακόμη και τα μέτρα που τελευταία στιγμή λαμβάνετε δεν προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες, αφού τα funds δεν καλύπτονται από τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Αυτές οι αλήθειες είναι η επισφράγιση της πολιτικής του σχοινοβάτη, στη βάση της οποίας ο λαός συνεχίζει να βλέπει το μέλλον του να παίζεται κορώνα-γράμματα. Και αυτό προκαλεί απογοήτευση, αλλά και οργή

 

philenews.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button