Κύπρος

Δίκτυ προστασίας ή χιλιοτρυπημένο που θα θυματοποιεί τις αθερίνες;

geliogarfiaΌλος ο κόσμος ανέμενε με αγωνία χθες να ακούσει τις «βαρυσήμαντες» αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα δημιουργούσαν ένα ασφαλές δίκτυο προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Έστω και τώρα, την υστάτη.

 

 

 

Μπορεί επί ενάμιση χρόνο, από την ημέρα δηλαδή, που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το μνημόνιο με τους ξένους δανειστές και άρα γνώριζε τι έμελλε να συμβεί με το θέμα των εκποιήσεων περιουσιών, η κυβέρνηση να έκανε τίποτα.

Μπορεί να ανέμενε μέχρι την υστάτη, προσδοκώντας προφανώς ότι και αυτή τη φορά η μέθοδος του πιστολιού στον κρόταφο θα απέδιδε και τα κόμματα με τον άλφα ή το βήτα τρόπο, τελικά θα περνούσαν τα νομοσχέδια που η Τρόικα θα απαιτούσε και οι κυβερνώντες θα ενέκριναν ως «καλά παιδιά».  Μπορεί να μην επιμέτρησε την αναγκαιότητα να συζητήσει και να συμβιβαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις πριν θέσει ενώπιον τους το νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Μπορεί και να μην υπολόγισε τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η προοπτική ξεσπιτώματος χιλιάδων οικογενειών.

 

 

Παρ’ όλα αυτά, όλοι ανέμεναν τις χθεσινές αποφάσεις, ελπίζοντας να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ανάγκης να ψηφιστεί το νομοσχέδιο των εκποιήσεων ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα παροχής βοήθειας και της ανάγκης να προστατευτούν ο ευάλωτες ομάδες του λαού. Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Πρόκειται για μία δήλωση περίπου 750 λέξεων, στην οποία παρατίθενται ένα σωρό αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία και τις διαδικασίες των τραπεζών. Όμως, όσοι δεν κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις επί των τραπεζικών, καλύτερα να αποφύγουν να τις διαβάσουν…

 

 

Η στήλη δεν θα βιαστεί να τοποθετηθεί επί του συνόλου των αποφάσεων, οι οποίες χρήζουν μελέτης για να διαπιστωθεί κατά πόσον το δίκτυ προστασίας που αυτές δημιουργούν είναι για μαρίδες και αθερίνες ή για καρχαρίες και ξιφίες. Θα εστιάσει επί του παρόντος την προσοχή της στις δύο τελευταίες παραγράφους των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Γίνεται συνεχής διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Είναι γεγονός ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας.

Γίνεται συνεχής διαβούλευση των αρμόδιων Υπουργών με την Τρόικα και ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία ενημερώθηκε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο Υπουργό. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της Τρόικας. Δεν είναι εύκολο, αλλά εργαζόμαστε και συζητούμε με την Τρόικα και θεωρούμε ότι μπορούμε να πείσουμε την Τρόικα». Πρόσθεσε ότι «με επιχειρήματα, με μια κοινή στάση όλων – η προσπάθεια αυτή είναι της Κυβέρνησης, της Βουλής, του κυπριακού λαού, εμείς θεωρούμε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει αυτή η συλλογικότητα – όλοι επιθυμούν ένα θετικό αποτέλεσμα και ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε σε αυτό».

 

 

 

Πριν μερικές μέρες είχε ξεφύγει του υπουργού Εσωτερικών όταν μιλούσε για το θέμα μείωσης των τελών μεταβίβασης ακινήτων και αποκάλυψε ότι παρά τη διαφωνία της Τρόικας, η κυβέρνηση θα παλέψει να πετύχει τη συγκεκριμένη μείωση. Χθες παρόμοια «αποκάλυψη» έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διαφωνεί η Τρόικα μας είπε, αλλά η κυβέρνηση παλεύει να την πείσει. Τελικά δηλαδή, ούτε η Ντέλια είναι τόσο τρομακτική και αδιάλλακτη όσο νομίζαμε –ή όσο μας έκαναν να πιστεύουμε- ούτε τα άλλα αρπακτικά της Τρόικας; Στη φαντασία μας τους βλέπαμε έτσι; Και εδώ και ενάμιση χρόνο που μας τσαμπουνάνε καθημερινά ότι η Τρόικα δεν δέχεται το ένα και δεν δέχεται το άλλο, και είμαστε υποχρεωμένοι να σκύβουμε το κεφάλι, τελικά μας δουλεύουν ψιλό γαζί; Τελικά, η Τρόικα συζητά κιόλας; Και μπορεί και να πειστεί για πράγματα που θα της τεθούν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία;

 

Και αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί πριν οι κυβερνώντες συμφωνήσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν φρόντισαν να πείσουν την Τρόικα για όσα σήμερα πασχίζουν να την πείσουν; Εκτός και αν το δούλεμα είναι αντίστροφο. Δηλαδή, η Τρόικα όντως δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παραμικρή αλλαγή –τουλάχιστον ουσιαστική- επί του συμφωνηθέντος νομοσχεδίου και οι τροποποιήσεις για τις οποίες υποτίθεται ότι θα παλέψει η κυβέρνηση είναι διακοσμητικές. Είναι τέτοιες, που ουδόλως θα δημιουργήσουν δίκτυ προστασίας, αλλά ένα δίκτυ χιλιοτρυπημένο, από το οποίο οι μαρίδες (οι ευάλωτες ομάδες δηλαδή) θα χάνονται στον ωκεανό και θα γίνονται εύκολη λεία για τις σαρκοβόρες ψαρούκλες που περιμένουν στη γωνία. Ίδωμεν

philenews.com

Back to top button