Διεθνή

Εκεχειρία στη Γάζα μετά το τρίτο μακελειό σε σχολείο

Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων μετά το νέο αιματηρό πλήγμα σε σχολείο του ΟΗΕ, το Ισραήλ κήρυξε επτάωρη εκεχειρία μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτραπεί σε εκατοντάδες Παλαιστινίους που έχουν εκτοπιστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εκεχειρία στη Γάζα μετά το τρίτο μακελειό σε σχολείο

Η επτάωρη μονομερής εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 10 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει –εκτός απροόπτου- έως τις 5 το απόγευμα θα ισχύσει σε όλες τις περιοχές, εκτός από κάποιες της πόλης της Ράφας όπου χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις μετά το θάνατο τριών στρατιωτών σε ενέδρα της Χαμάς την Παρασκευή.

«Εάν η κατάπαυση παραβιαστεί, ο στρατός θα απαντήσει με πυρά», προειδοποίησε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ανατολική Ράφα είναι η μόνη αστική περιοχή, όπου στρατεύματα και τεθωρακισμένα είναι ακόμη παρόντα, μετά τη μερική απόσυρση ή αναδιάταξη στρατευμάτων το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας.

Το Ισραήλ μειώνει την ένταση της επιχείρησής του ελλείψει μίας συμφωνίας με τη Χαμάς. Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής του να καταστρέψει τις σήραγγες της Χαμάς από και δηλώνει έτοιμος να «απαντήσει» σε τυχόν μελλοντικές επιθέσεις από τους Παλαιστινίους.

Η Χαμάς, αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις απουσία Ισραηλινών μετά την ενέδρα της Παρασκευής στη Ράφα, θεωρεί τέχνασμα την ανακοίνωση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

«Το “ήρεμο” Ισραήλ στοχεύει στο να αποσπάσει την προσοχή από τις σφαγές. Δεν εμπιστευόμαστε μία τέτοια ηρεμία και συστήνουμε στο λαό μας να είναι προσεκτικός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Στη χθεσινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ, σκοτώθηκαν δέκα Παλαιστίνιοι, ενώ τουλάχιστον 27 ακόμη τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη έπληξε την είσοδο του σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις ανθρώπους.

Από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του σχολείου, ωστόσο παραδέχθηκε gaza-jebaliya-7ότι «έβαλαν κατά στόχου κοντά στο σχολείο, σημαδεύοντας μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν τζιχαντιστές».

Συνολικά από την έναρξη των εχθροπραξιών, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.822 Παλαιστίνιοι και χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί.

Ανησυχία από την άνοδο του αντισημιτισμού
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι η σύρραξη στη Γάζα δεν πρέπει να αποτελέσει το πρόσχημα για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπαν Κι-μουν «εκφράζει τη λύπη του για την πρόσφατη αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», με την ευκαιρία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να δώσει το πρόσχημα για την εφαρμογή διακρίσεων που μπορεί να πλήξει την κοινωνική ειρήνη οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή η σύρραξη πρέπει να λήξει με τον άμεσο τερματισμό της βίας και μέσω διαπραγματεύσεων», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Back to top button