Διεθνή

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΖΙΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

88a0ce5a684140629ef05a83c94c019cΟ φωτογράφος Σελίμ Γιλντίζ που πήγε στο Σιντζάρ όταν άρχισαν οι επιθέσεις της IΚΙΛ και πέρασε αρκετές ημέρες στα βουνά με τους Γεζίντι, δήλωσε πως εκατοντάδες γυναίκες είχαν αυτοκτονήσει για να μην πέσουν στα χέρια της ΙΚΙΛ.

 

Ο φωτογράφος Σελίμ Yıldız μετά από τις επιθέσεις από τις απάνθρωπες συμμορίες της IΚΙΛ πέρασε 8 ημέρες στο όρος Σιντζάρ όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες άνθρωποι. Ο Γιλντίζ, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που πήρε για να αναδείξει το μέγεθος των σφαγών, είπε: “αν δεν ήταν το YPG και το HPG όλοι θα είχαν σφαγεί.”

 

 

Ο Γιλντίζ, δήλωσε πως έφτασε στο Σιντζάρ 6 ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης της ΙΚΙΛ : «Όταν έφτασα στο Ζάκχο είδα χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, στην άκρη του δρόμου. Τέντες δεν είχαν στηθεί ακόμη. Μετά έφτασα στο στρατόπεδο προσφύγων του Νεβρόζ στην Ροζάβα όπου οι άνθρωποι που είχαν διαφύγει από την βαρβαρότητα της ΙΚΙΛ, ζούσαν σε σκηνές. Δεν υπήρχαν αρκετές σκηνές και οι άνθρωποι ήταν σε δεινή κατάσταση. Άκουσα ανθρώπους που είπαν ότι είχαν αφήσει σώματα των παιδιών τους στο βουνό και για γυναίκες που είχαν αυτοκτονήσει για να μην πέσουν στα χέρια της ΙΚΙΛ. Υπήρχαν γυναίκες που έκοψαν τα δάχτυλά τους για να δώσουν το αίμα να το πιουν τα διψασμένα παιδιά τους”.

 

 

Ο Γιλντιζ δήλωσε ότι είχε φτάσει στο Σιντζάρ μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου που είχε ανοίξει το YPG, προσθέτοντας: “. Υπάρχουν ακόμα δέκα χιλιάδες ανθρώποι στο βουνό, οι οποίοι αγωνίζονται με το YPG κατά της ΙΚΙΛ. Αυτοί λένε:΅«Εάν εγκαταλείψουμε το Σινζάρ, ο πολιτισμός των Γεζίντι θα εξαφανιστεί ». Μεγαλύτερη πηγή ελπίδας των ανθρώπων εκεί είναι το YPG και το HPG. Το YPG έσωσε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκεί. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τον Μπαρζανί και τους πεσμεργκά που δεν τους υπερασπίζεται ».

 

 

Ο Γιλντιζ συνέχισε:.. “Στόχος μου είναι να δείξουμε στον κόσμο την κλίμακα της τραγωδίας μέσα από τις φωτογραφίες μου. Υπήρχε ένα δίλημμα μέσα μου, όταν είχα να κάνω μια επιλογή ανάμεσα στο να βοηθήσω τους ανθρώπους ή πάρω φωτογραφίες. Σε πολλές περιπτώσεις προτίμησα να βοηθήσω τους ανθρώπους, αντί να πάρω φωτογραφίες. Είμαι φωτογράφος για 10 χρόνια και ήταν πολύ δύσκολο να εργαστώ εκεί. Σκέφτομαι να πηγαίνω συχνά στο Σιντζάρε έως ότου λήξει η τραγωδία . Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να μεταφέρουν την κλίμακα της σφαγής. Όλοι οι Γεζίντι απειλούνται. Από τότε που γύρισα βλέπω αίμα και δάκρυα κάθε βράδυ στα όνειρά μου. Είναι πολύ δύσκολο να το αντέξει κάποιος. ”

 

Koυρδικό Πρακτορείο Φιράτ 24/8/2014

tourkikanea.gr

Back to top button