Διεθνή

ΙΝΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ Akash ME TO ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

 

 

 

 

94fa9-p2152354Μετά την μεταστάθμευση των ισχυρών μαχητικών αεροσκάφων της Sukhoi-30MKI στο Τιζπουρ και Τσάμπουα, η Ινδία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη έξι Μοιρών αντιαεροπορικών πυραύλων Akash επιφανείας-αέρος (SAM) στα βορειοανατολικά της με σκοπό να αποτρέψει τα κινέζικα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο στην περιοχή.

Πηγές του Ινδικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν την Πέμπτη πως η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) έχει ξεκινήσει την παραλαβή των έξι Μοιρών πυραύλων Akash, οι οποίοι μπορούν να εξουδετερώσουν πολλαπλούς στόχους σε εμβέλεια αναχαίτισης 30 χιλιομέτρων σε όλες τις καιρικές συνθήκες, οι οποίοι προορίζονται για το ανατολικό μέτωπο.

“Η IAF έχει αναπτύξει τις δύο πρώτες Μοίρες Akash στη βάση των Mirage-2000 στην Γκουάλιορ και στη βάση των Sukhoi στο Πούνι. Οι έξι επόμενες μοίρες, όπως έχει αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας, θα προστατεύουν από οποιαδήποτε απειλή εμφανιστεί από τα ανατολικά σύνορα,” δήλωσε η πηγή.

Η πολύ καθυστερημένη αλλά επιτυχημένη είσοδος σε υπηρεσία των συστημάτων Akash, που εξελίσσονται από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και παράγονται από τη βιομηχανία PSU Bharat Dynamics, έχει επίσης οδηγήσει στην απόρριψη των παρατεταμένων συζητήσεων για την ανάπτυξη των SAM μικρού βεληνεκούς Maitri με τη Γαλλία με κόστος περίπου 30 δισεκατομμύρια ρουπιών.

Η ανάπτυξη του Akash στα βορειοανατολικά είναι σε εναρμόνιση με το συνολικό σχέδιο της προοδευτικής «ουσιαστικής και αξιόπιστης αποτροπής» κατά της Κίνας κατά μήκος της 4057 χιλιομέτρων συνοριογραμμής Line of Actual Control (LAC).

Καθώς το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε καλύτερη θέση στην παρεμπόδιση των κινεζικών πλοίων, η πλήρης στρατιωτική ασυμμετρία με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας κατά μήκος της LAC, στην ισχύ πυρός όπως και στις στρατιωτικές δομές, ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό τα επιτελεία των Ινδικώ

Ενόπλων Δυνάμεων

3aa03-a-1Το πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος Akash διαθέτει βεληνεκές αναχαίτισης 30 χιλιόμετρων και μπορεί να στοχοποιήσει ένα αεροσκάφος στα 30 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 18000 μέτρων.
Έχει την ικανότητα εξουδετέρωσης αεροσκάφων και βαλλιστικών πυραύλων εξοπλισμένους με πυρηνική κεφαλή.

Τα βήματα που έχουν γίνει για την αποτροπή της κινεζικής επιθετικότητας διακυμαίνονται από την ανάπτυξη του διηπειρωτικού, βαλλιστικού πυραύλου Agni-V βεληνεκούς 5000 χλμ., ως την ενίσχυση του νέου XVII Σώματος Στρατού Ορεινής Κρούσης με περισσότερους από 90000 στρατιώτες με υπολογιζόμενο κόστος 65 δισεκατομμυρίων ρουπιών περίπου.

Η IAF, από την πλευρά της, έχει αναπτύξει μοίρες Sukhoi στο Τιζπουρ και Τσάμπουα στην ανατολική περιοχή όπως επίσης και στο Μπαρειλι στην κεντρική περιοχή του LAC. Οι Τιζπουρ και Τσάμπουα προκειται να παραλάβουν από μία δεύτερη μοίρα Sukhoi, με την IAF να έχει ενσωματώσει σε υπηρεσία περισσότερα από 200 από τα συνολικά 272 μαχητικά που έχει παραγγείλει από τη Ρωσία με αξία μεγαλύτερη των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ολα τα παραπάνω θεωρούνται ύψιστης σημασίας αφότου η Κίνα ανέπτυξε ταχέως 21 μοίρες μαχητικών αεροσκαφών κατά την Ινδίας από τις οχτώ επιχειρησιακές αεροπορικές βάσεις στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ (TAR) και από κάποιες άλλες στα βόρεια του. Εξάλλου, το εκτεταμένο δίκτυο δρόμων και σιδηροδρόμων που κατασκευάστηκε στον TAR εξασφαλίζει πως οι Κινέζοι στρατιώτες θα χαίρουν αριθμητικής υπεροχής κατά των Ινδικών δυνάμεων σε αναλογία 3: 1.

limitofadvance.wordpress.com

Back to top button