Κύπρος

Πληρώστε αμαρτίες άλλων, κορόιδα ..(του Άριστου Μιχαηλίδη )

ο Λαός πληρώνει πάντα τα σπασμένα..

carrier2Όσοι διαμαρτύρονται για τις αντιδράσεις στο νόμο των ξεπουλημάτων ιδιωτικών περιουσιών από τις τράπεζες, διότι, λένε, πρέπει να πληρωθούν τα δάνεια των οφειλετών για να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα οι καταθέτες και οι μέτοχοι των τραπεζών, ας διαβάσουν το πρωτοσέλιδο του Φιλελεύθερου σήμερα. Ίσως αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει.

Έγινε ο νόμος για το φόρο ακινήτων κι έτρεξε ο κόσμος με το ένα σπίτι και το ένα οικόπεδο και πλήρωσε αγόγγυστα. Πέρσι έκαναν και ουρές για να πληρώσουν πρώτοι και το κράτος μάζεψε €107 εκατομμύρια. Αλλά, 32 επιχειρηματίες, των κατασκευών και του τουρισμού, χρωστούν σχεδόν οκτώ εκατομμύρια, περσινά. Γιατί; Μα, επειδή όλα φορτώνονται στον κοσμάκη. Είναι, λένε οι επιχειρηματίες, άδικη η φορολογία. Είναι άδικη μόνο γι΄ αυτούς, για τον απένταρο λαό είναι δίκαιη.

Τώρα, θα γίνει ο νόμος για τις εκποιήσεις περιουσιών. Αλλά και πάλι θα πληρώσει τη νύφη ο λαός και όχι εκείνοι που αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών. Ακόμα και η Τρόικα επιμένει στη νομοθεσία για να πιεστούν οι μεγαλο-οφειλέτες των δεκάδων εκατομμυρίων. Αλλά, η κυβερνητική σοφία ετοίμασε ένα νόμο, που βάζει τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι αντί να εστιάσει σ΄ αυτούς. Και γνωρίζοντας τη νομοτέλεια των πραγμάτων (ιδού παράδειγμα με το φόρο ακινήτων) εκείνοι που θα κυνηγηθούν από τις τράπεζες θα είναι οι «μικροί». Αυτοί που είναι πάντα εύκολοι στόχοι.

Μάλιστα, είναι τόση η σοφία όσων ετοίμασαν το νομοσχέδιο, που ανακάλυψαν ένα αυθαίρετο ποσοστό ξεπουλήματος. Αν δεν πουληθεί το ακίνητο στο 80% της αξίας του, μπορεί να πουληθεί στο 50%. Υπάρχει κανένας που θα αγοράσει στο 80% αν ξέρει ότι μπορεί να περιμένει για να το πάρει στη μισή τιμή; Πώς το σκέφτηκαν αυτό το νούμερο, άγνωστο. Το αποτέλεσμα; Όλη η Κύπρος θα πέσει στο 50% της αξίας της.

Το άλλο; Υπάρχει εκτίμηση ακινήτων που έκανε το κράτος το 2013, αλλά αυτή είναι ειδικά για τη φορολογία, ενώ για τις εκποιήσεις πρέπει να γίνει άλλη εκτίμηση. Δηλαδή, το κράτος κάνει εκτιμήσεις σε ψηλές αξίες για να είναι ψηλή η φορολογία και οι τράπεζες σε χαμηλότερες για να είναι όλα τα δάνεια εκποιούμενα. Υπάρχει λογική σε αυτό και μας καλούν κιόλας να το αποδεχθούμε όλοι και να σιωπήσουμε;

Όλες αυτές τις μέρες του δημόσιου διαλόγου περί εκποιήσεων, δεν έγινε κανένας λόγος για τα παράνομα δάνεια των εκατομμυρίων. Εκείνα που έδωσε, για παράδειγμα, η Τράπεζα Κύπρου σε 36 επιχειρήσεις: €309 εκατομμύρια το 2006 κι έγιναν €1,8 δισεκατομμύρια το τέλος του 2011. Χωρίς να δίνεται «η ανάλογη έμφαση στα θέματα που αφορούν τους πιστωτικούς κίνδυνους», όπως ομολόγησε στην Επιτροπή Πική ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Πιστωτικού Κινδύνου της Τράπεζας Κύπρου, Ηράκλης Ηρακλέους. Ο οποίος είπε ακόμα ότι η εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου (την αναφέρω μόνο ως παράδειγμα) αύξησε το δανεισμό της από €5 εκατ. το 2006 στα €14,95 εκατ. το 2011 και σύμφωνα με έκθεση του εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας, «σημαντικό μέρος των κεφαλαίων της εταιρείας διοχετεύθηκε σε αθλητικό σωματείο». Και το ήξερε η τράπεζα!

Αυτές τις αμαρτίες, λοιπόν, γιατί πρέπει να τις πληρώσει ο λαός, όταν αυτοί που τις έκαναν δεν έχουν πληρώσει τίποτε ακόμα;

ΠΗΓΗ philenews.com

Back to top button