Κύπρος

Ποιοι είναι οι τράπεζες, είπατε;

 

 

 

imagesB2TN8X86Ενδιαφέρον αυτός ο αμανές, που ακούμε τις τελευταίες μέρες από διάφορους, χτες τον έκανε και επίσημο ο υπουργός Οικονομικών. Τράπεζες, λένε, είναι οι μέτοχοι και οι καταθέτες.

Σχολιάζοντας, ο Χάρης Γεωργιάδης, στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το νόμο των εκποιήσεων, ότι οι τράπεζες μέχρι σήμερα δεν πλήρωσαν κόστος, είπε ότι «τράπεζες είναι οι μέτοχοι και οι καταθέτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχασαν τις περιουσίες τους». Κι αυτό είναι που λένε όσοι υποστηρίζουν τη νομοθεσία των εκποιήσεων για να απαντούν σε όσους εκφράζουν ανησυχίες για το χάος που θα ακολουθήσει σε βάρος του λαού ακόμα μια φορά, διότι το κράτος θα δώσει στις τράπεζες ένα πανίσχυρο όπλο για να κυνηγήσουν τον αδύναμο λαό και όχι τους πανίσχυρους με τα εκατομμύρια.

Λοιπόν, οι τράπεζες είναι οι μέτοχοι και οι καταθέτες, λένε, για να δικαιολογήσουν την καρατόμηση των απένταρων πολιτών, με τη δικαιολογία ότι οι μέτοχοι και οι καταθέτες είναι επίσης απλοί πολίτες, που πλήρωσαν κόστος. Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι οι τράπεζες είναι οι Βγενόπουλοι και ο περίγυρος, είναι οι Ζολώτες και τα μοναστήρια με τα δάνεια της Λαϊκής, είναι οι Αριστοδήμου με τα δάνεια των εκατό εκατομμυρίων και βάλε, είναι οι Χούρικαν με τον μισθό του εκατομμυρίου, είναι οι Ηλιάδηδες με τα μπόνους των εκατοντάδων χιλιάδων.

Έτσι μας έλεγαν μέχρι τώρα. Κάπως έτσι τα έλεγε και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, μόλις πριν από δυο βδομάδες. Ότι κάθησαν στα γραφεία τους, στα συμβούλια «ως να μην έχει συμβεί τίποτε». Και ότι το μόνο που κάνουν είναι να χρεώνουν και να υπερχρεώνουν. «Δεν μπήκαμε στον κόπο να μαζέψουμε τα έξοδα μας, τα ωφελήματα μας, τις δαπάνες μας, ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε, ωσάν να μην πήραμε τις καταθέσεις του κόσμου, ωσάν να μην εκμηδενίσαμε τις μετοχές των παλαιών μετόχων, ωσάν να μην εκμηδενίσαμε τους κατόχους αξιογράφων» (24/7/2014). Αυτοί είναι οι τράπεζες και όχι οι μέτοχοι και οι καταθέτες, που δεν τους λογαριάζει κανένας όταν κουρεύουν τις καταθέσεις τους ή όταν εκμηδενίζουν τις μετοχές τους και τους θυμούνται μόνο ως άλλοθι για την επίθεση εναντίον των δανειοληπτών.

Γιατί κι αυτοί είναι θύματα του τραπεζικού συστήματος της αισχροκέρδειας των ολίγων εκλεκτών, δεν είναι μόνο οι δανειολήπτες τα θύματα, που πληρώνουν, κατά τον Αβέρωφ Νεοφύτου πάντα, τον στενό συνεργάτη του Χάρη Γεωργιάδη, «δανειστικά επιτόκια τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιπρόσθετο κόστος για τον τόκο 2,1 δισ. ευρώ το χρόνο»; Αλλά, τι να τα συζητούμε, όλοι τα ξέρουμε αυτά κι όμως, ζητούν από τους απελπισμένους να δείξουν εμπιστοσύνη στο ότι αν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις διότι δεν συμφέρει των τραπεζών και ούτε θα στραφούν στους μικρο-οφειλέτες που αγόρασαν με δάνειο ένα σπίτι, διότι θέλουν τη νομοθεσία για τους «μεγάλους». Μα ποιοι; Αυτοί που κάθησαν στα γραφεία και «χρεώνουν και υπερχρεώνουν ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε»;

Ποιον να πιστέψει ο κόσμος; Τον υπουργό Οικονομικών του ΔΗΣΥ ή τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ; Πάντως, είναι περίεργο, που ο Γεωργιάδης, ο Χάσικος και η Τρόικα, έχουν τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα. Κι όπως πάνε, μπορεί στο τέλος να μας ζητήσουν να ανακηρύξουμε και τους τραπεζίτες σε αγίους, που αγαπούν τους φτωχούς.

 

Άριστος Μιχαηλίδης

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/213563/poioi-einai-oi-trapezes-eipate

Back to top button